ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / DINAMO BUCUREȘTI – ANIVERSARE TRISTĂ LA ÎMPLINIREA A 70 DE ANI

DINAMO BUCUREȘTI – ANIVERSARE TRISTĂ LA ÎMPLINIREA A 70 DE ANI

DINAMO BUCUREȘTI – ANIVERSARE TRISTĂ
LA ÎMPLINIREA A 70 DE ANI

Ediția 2017-2018 a Ligii I la fotbal este una de coșmar pentru Dinamo București. Echipa din Șoseaua Ștefan cel Mare a ratat accederea în play-off-ul campionatului, întrecerea în care primele șase clasate se luptă pentru titlul de campioană și pentru locurile care duc în cupele europene și, mai mult, a fost eliminată și din sferturile de finală ale Cupei României de CS Universitatea Craiova. Indiferent de poziția pe care vor termina play-out-ul (întrecerea în care formațiile se luptă pentru evitarea retrogradării în divizia secundă), „câinii roșii” nu vor putea ajunge mai sus de locul 7, ceea ce va constitui una dintre cele mai slabe clasări din istoria clubului.

STRATEGIE HAOTICĂ, INSTABILITATE PE BANCĂ

În ediția trecută de campionat, Dinamo a visat până în ultima etapă la titlu. Chiar dacă nu l-a câștigat, echipa „roș-albă” a ajuns în cupele europene, după o absență de cinci ani, fiind eliminată de Athletic Bilbao în turul III preliminar al Ligii Europa. Așa că pretențiille erau mari în noul sezon, dinamoviștii anunțând că se vor lupta pentru titlu și pentru Cupa României.
Numai că rezultatele nu au fost tocmai cele așteptate iar în septembrie antrenorul Cosmin Contra a părăsit clubul pentru postul de selecționer al naționalei României, fiind urmat și de managerul general Adrian Mutu.
Noul antrenor, Vasile Miriuță, a preluat formația de pe locul 7 și tot acolo a lăsat-o în februarie, la finele sezonului regular. În ciuda declarațiilor pompoase, „Vom face tot posibilul ca să-i împiedicăm pe cei de la FCSB să câștige titlul”,
dinamoviștii s-au împiedicat în mai multe meciuri cheie și au ratat astfel play-off-ul. Cu rivalii de la FCSB, în februarie, au fost egalați în ultimele secunde de joc după ce au condus cu 2-0, iar în partida decisivă pentru accederea în primele șase, au pierdut la Giurgiu, 0-2 cu Astra, în urma unui joc lamentabil. Cu un egal în acest meci, „câinii roșii” erau în play-off!
Vasile Miriuță a fost înlocuit pe banca tehnică cu Florin Bratu, dar nici tânărul tehnician nu a putut face minuni.
„Roș-albii” au ratat și ultima șansă de a-și mai salva sezonului, fiind învinși (0-1) de Universitatea Craiova în sferturile de finală ale Cupei României.
Așa că nu le-a mai rămas decât să se lupte pentru evitarea retrogradării… De notat că, de la înființarea clubului, în 1948, și până în prezent, Dinamo a mai terminat doar de două campionatul pe locul 7, în edițiile 1971-1972 și 2014-2015. Cea mai slabă clasare din istorie o reprezintă poziția a 8-a, ocupată în sezoanele 1948-1949, 1950 și 1959-1960. Cel arătat cu degetul pentru contraperformanța echipei este patronul Ionuț Negoiță. Finanțatorul este acuzat de fani că, de când a preluat pachetul majoritar de acțiuni (în 2013), a avut o strategie haotică și că n-a investit mai nimic pentru a forma un club puternic. A promis că va construi o echipă cu tineri, dar a mizat pe mulți jucători străini, aduși gratis (în acest sezon, Dinamo a folosit nu mai puțin de 17 astfel de fotbaliști, un record în istoria clubului), a vândut componenți ai lotului la prima ofertă (în acest sezon au fost cedați Costache, Steliano Filip și Nedelcearu, ultimul doar cu câteva zile înainte de derby-ul cu FCSB) și, sub conducerea sa, au fost rulați 13 antrenori.
Pentru dezastrul din actualul sezon este învinuit și fostul antrenor Cosmin Contra, căruia i se impută că, în vara anului trecut, l-a cedat pe Dan Nistor, unul dintre componenții de bază de bază ai echipei, la CFR Cluj, la schimb cu Nascimento, care n-a confirmat.
De asemenea, actualului selecționer al României i se mai reproșează că a insistat pentru aducerea lui Juan Albin și Jeremy Bokila, jucători care s-au remarcat doar prin gafe. În acest an, au fost aduși la Dinamo Torje, Pesici, Palici și Monroy, dar aceștia au sosit târziu, doar cu puțin timp înainte de reluarea campionatului.
Nu în ultimul rând, alt motiv pentru eșecul dinamoviștilor ar putea fi și faptul că au stat mai mereu cu ochii pe rivalii de la FCSB, rugându-se pentru eșecurile acestora, în loc să se concentreze strict pe meciurile lor…

„CEL MAI SLAB LOT DIN ISTORIE”!

Cum era de așteptat, ratarea playoff-ului le-a adus dinamoviștilor critici din toate părțile. Pe lângă suporteri, „roș-albii” au fost puși la zid și de foste glorii ale clubului. „Nu e normal ca tu, Dinamo, să ajungi să joci în play-out. Suporterii dinamoviști au fost obișnuiți cu calitate și trofee câștigate. După părerea mea, este cel mai slab lot din istoria clubului Dinamo”, a afirmat Ion Marin, fost campion cu Dinamo atât ca jucător, cât și ca antrenor. „Sunt niște murături! Dinamo a arătat ca un zero tăiat în patru! Ce să mai zică și jucătorii, când văd că patronul vrea să plece și vinde tot?
E o mare rușine”, a acuzat și Cornel Țălnar, în paginile cotidianului „Gazeta Sporturilor”. „Negoiță, săracul, pare bine intenționat. dar nu este normal să vinzi jucători înaintea unor partide oficiale. Cât despre Miriuță… Te duci cu «Tati» (n.r. porecla căpătată de Vasile Miriuță în timpul în care a pregătit Dinamo) la jucători, s-a terminat. Și cu Contra, și cu Miriuță au fost perioade nefaste ca joc”, a concluzionat și Cornel Dinu, o legendă a clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare.
Pe 14 mai 2018, clubul Dinamo va împlini 70 de ani de existență.
Tristă aniversare pentru gruparea care ocupă locul doi în ierarhia all-time a fotbalului românesc (după FCSB), cu 18 titluri de campioană, 13 Cupe ale României, 2 Supercupe ale României și o Cupă a Ligii în palmares!

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: