ACASĂ / ARTICOLE / MUZEE-EXPOZIȚII-COLECȚII-COLECȚIONARI / DR. BOGDAN CRUȚESCU UN COLECȚIONAR DEOSEBIT

DR. BOGDAN CRUȚESCU UN COLECȚIONAR DEOSEBIT

DR. BOGDAN CRUȚESCU UN COLECȚIONAR DEOSEBIT

Potrivit maestrului Florin-Silviu Ursulescu – muzicolog și jurnalist, expert în domeniu – medicul psihiatru Bogdan Cruțescu (născut în 1959, încă în activitate) este unul dintre cei mari reputați colecționari de muzică din România, renumit prin impresionanta sa colecție, numărând mii de cd-uri, dvd-uri, „viniluri”, casete audio și video etc.
Pasiunea lui Bogdan Cruțescu pentru muzică a început cu mult înainte din 1989, când a început să adune muzică de diverse genuri, pe toate suporturile existente la vremea respectivă: discuri, casete, benzi magnetice. Ulterior, până la Revoluția din decembrie 1989, a continuat să strângă muzică de cea mai bună calitate, de toate genurile, de la clasică, rock și jazz, la cea ușoară (pop, disco, șlagăr), având în colecția sa numeroase valori și rarități. De precizat că, în acea perioadă, muzica, îndeosebi cea bună, se putea procura extrem de greu, motiv pentru care era și foarte scumpă, știută fiind totodată aversiunea autorităților comuniste față de acest tip de „distracție”. Cu toate aceste impedimente, Bogdan Cruțescu, fără a face compromisuri sau a încălca legi și norme morale, a reușit cu mari eforturi și dificultăți să-și mărească în permanență colecția sa de muzică, ajungând un nume cunoscut în epocă pentru „comoara” lui.
Din aceste considerente, în anii ’80 a și fost cooptat să colaboreze cu Radio România la diverse rubrici muzicale, fiind nu doar un iscusit colecționar de muzică, ci și un fin cunoscător al domeniului, pe toate genurile, ceea ce este mai rar întâlnit întrucât, de regulă, colecționarii se specializează pe un anumit tip: clasică, rock, jazz, „comercială” (pop, disco, șlagăr), cum o definește specialistul în materie Florin-Silviu Ursulescu. După Revoluția din decembrie 1989, când „vremurile” s-au schimbat radical și nu după mult timp s-au adeverit vorbele lui Florian Pittiș – alt mare iubitor și colecționar de muzică, dar profilat pe rock, care spunea că „nu peste mult timp vom avea posibilitatea să găsim și procurăm muzica preferată, la prețuri convenabile”, Bogdan Cruțescu a rămas același mare iubitor pasionat de muzică bună, continuând să achizițineze și să-și mărească „avuția” cu noi și noi cd-uri și dvd-uri, mp3-uri și alte asemenea suporturi nou apărute, toate originale, păstrându-și însă intacte „vechile” piese de colecție.
Astfel, a ajuns în prezent la o imensitate de „viniluri”, benzi, cd-uri, dvd-uri etc, al căror număr total nici el nu-l mai știe, deținând discografii întregi ale marilor nume ale muzicii mondiale, multe din ele rarități și chiar unicate.
Casa sa, numită de prieteni „templul muzicii”, a devenit neîncăpătoare, fiind ticsită de muzică de toate felurile, de cea mai bună calitate, pe suporturile originale (nu a agreat niciodată „pirateria”), care au o mare valoare, mai ales una sentimentală, numai el știind cât de greu și cu ce mari sacrificii a reușit să le procure, în special în perioada de dinainte de Revoluție, când un disc-vinil original ajungea să coste și peste 1000 lei, aproape echivalentul unui salariu lunar! Dar când era vorba de pasiune și de dorința de a-și completa colecția, nimic nu-l mai oprea s-o facă. Astăzi, în condițiile exploziei informaționale și expansiunii netului fără precedent, procurarea muzicii dorite nu mai constituie o dificultate, toți iubitorii putând avea în casă ceea ce le place. Nu la fel se pune problema în cazul colecționarului Bogdan Cruțescu, posesorul unui mare număr de rarități și chiar unicate. Dacă, spre exemplu, muzica ușoară din genul disco-pop americană, latino sau europeană (franceză, italiană, engleză) se găsește cam peste tot, în colecția lui Bogdan Cruțescu se află și numeroase discuri de muzică tradițională germană de tip șlagăr sau volksmusik, de operetă, valsuri, cafe-concert și alte asemenea feluri, mai puțin întâlnite în fonotecile și arhivele personale.

Fără îndoială, în colecția lui Bogdan Cruțescu se află mai multă muzică decât la unele posturi de radio și televiziune din țară, putând oricând susține o emisiune de mare audiență pe gustul publicului. De altfel, în perioada 1991-2001, împreună cu reputatul om de radio Ștefan Naftanailă (aflat și în prezent în activitate la Radio România) a realizat săptămânal, joia, între orele 21:00 și 1:00, la Radio România Tineret, o emisiune muzicală de mare impact, cu multe informații și noutăți absolute, „Mai mult de 200 minute live”. Căci Bogdan Cruțescu nu este doar un vast colecționar de muzică diversă, ci și priceput comentator de specialitate, participând activ la mai toate evenimentele muzicale de anvergură, precum „Eurovision”, festivalul „Cerbul de Aur” – Brașov, „Duelul Hiturilor” (spectacole organizate la Sala Palatului de renumitul Christian Raetscher, managerul firmei „German Quality Entertaiment”, care în 4 decembrie 2016 i-a avut ca protagoniști pe „Vocile originale BZN” și Boney M, iar anul acesta, pe 29 noiembrie, Jan Keizer și Anny Schilder s-au întrecut cu George Baker și Francesco Napoli), concerte ale marilor cântăreți români și străini, etc. Vesel, modest și prietenos, colecționarul prezentat își folosește întreaga capacitate intelectuală în beneficiul oamenilor din anturajul său ori întâlniți ocazional, cu o vorbă bună, un sfat înțelept, o încurajare amicală, recomandând tuturor „terapia prin muzică”, tămăduitoare îndeosebi în afecțiunile neuro. Tot el este acela care, în 1994, la un concert „Ricchi e Poveri” de la Constanța, a născocit sintagma „Prietenia” și „Camaraderia”, răspândită intantaneu și devenită pentru mulți ani sloganul ascultătorilor „României Tineret”. Despre colecționarul Bogdan Cruțescu s-ar putea vorbi mai mult, dar concluzionăm că, la fel ca și colecțiile de tablouri, timbre, monede etc, și cea de muzică constituie un hobby incandescent, care produce dependență, însă, una benefică, cu efecte pozitive asupra personalității umane.

HORAŢIU MĂNDĂŞESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Muzeul „CRAMA 1777”

Aflat pe „Drumul Vinului”, în satul Valea Nicovani, pe dealurile cu podgorii din Valea Călugărească, …

Muzeul „Nicolae Iorga”-Vălenii de munte

Avem posibilitatea să cunoaștem mari perso- nalități ale culturii și științei românești prin intermediul muzeelor …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: