ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / „EMINESCU – STEA DIN STEA – Lansare carte

„EMINESCU – STEA DIN STEA – Lansare carte

În Parcul Plumbuita, în incinta Clubului Seniorilor, „Centrul de zi pentru persoane vârstnice”, unul dintre mai multele centre ale Sectorului 2- București, a avut loc lansarea cărții luiNeforcoș Călmățui, „Eminescu, stea din stea nemuritoare”, în organizarea Fundației Literar-Istorice „Stoika” și cu sprijinul Cenaclului „Ion Rotaru”, de la acest centru, cenaclu cultural-științificartistic care a împlinit – în 20 ianuarie 2020 – 5 ani de activitate lunară, cu o pauză de două luni vara.

Ne-am bucurat de prezența a circa o sută de persoane, prieteni ai autorului, membri ai Fundației și ai cenaclului, alți doritori, care au citit anunțul de pe internet sau de pe afișul acestui centru cultural-social.

tural-social. Mottoul cărții lansate aparține lui M. Eminescu: „ Am înțeles că un om poate avea totul, neavând nimic, și nimic, nevând totul.”

Evenimentul cultural – sub semnul continuării sărbătoririi Zilei Culturii Naționale -a fost moderat de scriitoarea Doina Bârcă, secretar literar al revistei „Independența Română – Independența prin cultură, care a prezentat pe cei prezenți, inclusiv pe participanții direcți – scriitori și artiști –cântăreți și interpreți de muzică, a dăruit revista numită, spunând că prin această activitate, dar și prin altele, vor ajuta o familie care a pierdut totul într-un incendiu recent din Județul Teleorman. Ambianța muzicală, discretă, a fost asigurată, la pianina electrică, de Gheorghe Carlos.

Vom cita din placheta tipărită la Editura bucureșteană „Fast Editing”, decembrie 2019, numind și pe cei contribuitori la buna desfășurare a lansării.

„Eminescu-i acel Zeu/ Ce îl port mereu în gând/ Și de el sufletul meu/ E mereu, mereu flămând”

Florian Laurențiu Stoika: Ziua Culturii Naționale este sărbătorirea tuturor valorilor neamului românesc, din cele mai vechi timpuri până azi, inclusiv
Nicolae Bălcescu, B. P. Hasdeu..

Editor Geni Duță: „Poezia domnui Nefercoș Călmățui este un puternic argument al dragostei de neam, de țară și de istoria acesteia, dragoste de Dumnezeu, de tot ce e românesc, cu valorile sale, personalități istorice și culturale, din care un loc special în mintea sa îl are „poetul nepereche” Mihai Eminescu.”

Geo Călugăru: să ne gândim cu multă recunotință la toți creatorii culturii naționale. Citesc un poem dedicat lui Eminescu, simbol creator și drag tuturor.

„Eminescu ni-i izvorul din care nempărtășim/ Cu lumina-i Învierii, ce nenvăluie angelic.”

Florin Grigoriu: A nu uita că Eminescu a fost arestat din ordinul unui ministru și nu al unor doctori care l-au tratat. La Cenaclul „Ion Rotaru”, care a împlinit 5 ani, s-a vorbit adesea de imensele contribuții ale inteligenței cratoare, în toate domeniile, ale românilor.”

Niculina Merceanu: Creația populară și creația cultă este sărbătorită și aici. „Eminescu-i ancorat în cnștiința neamului ca o stea în cer. „

Ioan Rațiu: Despre Eminescu putem vorbi foarte mult, important este să-l citim și, mai ales, să-l învețe elevii și studenții. Vă citesc un rondel adecvat momentului. „Eminescu – simfonie a iubirii cu ecou nemuritor.”

Nicolae Rotaru: Felicit autorul, editura și organizatorii.
„Eminescu–i Rege al Literaturii, pe al lumii piedestal.”

Maria Petrescu: Autorul este la a doua carte despre Eminescu. Felicitări!

Eminescu: „Subliniind mărirea- vrăjită, Luna zice:/ – Amintirea lui mă fură și-n trecut cu mult mă duce.”

Nicu Doftoreanu: La Mulți ani, România! La Mulți Ani, Creatori Români!

„Dacii cei nemuritori, strămoșii deacelași neam/ Cei cu-a căror bogăție îl orbiseră pe Traian”

Ioana Stuparu: Istoria acestui popor cuprinde momente mărețe și necazuri multe.

„În adorarea celui care/ Ni-i proletar și Împărat!”

Elena Volcinski: Ne bucurăm pentru carte. Aș vrea s-o prezinți și la Fundația ADER.

„Luceafăr drag, din cer albstru,/ Rege-n oceanul înstelat”!

Nicolae Vasile: Cultura Națională, artistică, tehnică, economică etc. ridică un popor în lume și-l face stimat și prosper.

„Din limbile ce se vorbesc pe lume,/ Eu una singură îmi place să vorbesc.”

Și au mai fost prezenți în sală, cărora le dăruim, numindu-i, versurile, gândindu-ne că le-ar fi ales din carte: Dumitru Bădița, Constanța Cotan, Viorel Cristescu, Ștefan Doimăneanu, Mihai Valentin Gheorghiu, Vasilica Ilie, Valentin Rădulescu, Geo Stroe, Barbu Dorel, colonel Indrieș, Beatrice Kiseleff, Pavel Mecet, Maria Munteanu, Antoneta Rădoi (prefațatorul primei cărți a autorului N. Călmățui), Viorel Speteanu, Aureliu Ioan Țonea și mulți alții: „Numai noi avem Izvorul și Gura cea de Rai,/ Cu cea mai dulce limbă și mai frumos cuvânt.”

Din cuvântul autorului Neforcoș Călmățui: „Pot spune, cu mândrie: Doamne sfinte, vă iubesc/ Românie, Eminescu, Limbă și Popor Român!” .Repet: Citatele sunt din cartea autorului.

FLORIN GRIGORIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un eveniment complex, literatură, muzică, actorie, desen

Am asistat, sâmbătă 30 septembrie 2023, în eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane București la o …

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: