ACASĂ / ARTICOLE / CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE / Exodul de creiere

Exodul de creiere

Ne întrebăm adesea cum s-ar putea explica oare fenomenul exodului de creiere (brain drain) din țara noastră, creiere strălucite care devin mândria omenirii, lansate pe alte meleaguri, iar dacă ar rămâne acasă s-ar pierde adesea, dacă nu ar persevera, fie din lipsa de mijloace materiale, fie obosind să lupte cu neînțelegerea, birocrația, clanurile mafiote care nu fac nimic fără mită. Când aud sau văd succesul tinerilor noștri în lume mă bucur că avem asemenea inteligențe, dar mi se strânge inima gândind că ele ar fi putut salva această țară de pericolul semidoctismului și al analfabetismului generalizat care ne amenință în momentul de față.

Stefan Pricopie, de pildă, absolvent al Universitații Manchester, a câștigat anul acesta, unul dintre cele mai prestigioase premii de pe planetă „Global Awards”- 2020, cunoscut ca Premiul Nobel Junior. La competiție au participat peste 3 400 de candidați reprezentând 338 de universități din peste 50 de țări. Premiul va fi acordat în ziua de 11 noiembrie. Toate posturile de Radio și Televiziune și presa scrisă ar fi trebuit să vorbească despre acest tânăr român genial. Dumneavoastră ați văzut vreo știre în acest sens în mass-media românească? Eu nu, deocamdată, Revista Bogdania din iulie-august, apărută la începutul lunii august, având aceleași surse cu cele folosite de mine, a publicat în întregime articolul. Un post TV a făcut o amplă prezentare, și atât; dar restul, toată lumea ar trebui să vorbească despre acești copii geniali, și să militeze pentru susținerea sub toate formele a copiilor noștri talentați, ca ei să plece de aici în lume, năpăstuiți și goniți dn patria lor. După alegeri, când acestui geniu i se va decerna premiul, vă dați seama, vor fi alte probleme „arzătoare” la ordinea zilei, nu realizările unor copii geniali care luptă pentru un viitor luminos al omenirii. Ba mai mult, în teza de licență a tânărului Ștefan, pentru care a fost recompensat cu Premiul Nobel Junior, trata tema extrem de importantă a învățământului publc și a fenomenului de brain drain – cu care se confruntă România de 3 decenii. În lucrarea sa avansează soluții inovatoare pentru unul dintre cele mai criticate laturi ale educației, inclusiv în România. Teza deschide noi perspective privind metodele prin care ar putea fi adusă pe linia de plutire, prin învățământul public, educația generațiilor viitoare. Cum să aibă loc ideile acestui tânăr genial? când în toate emisiuile despre educație de la noi, persoana avizată care dă sfaturi este domna Ecaterina Andronescu, fostul ministru al învățământului care a desființat școlile profesionale de unde ieșeau copii cu o meserie, și care, s-a repezit să-l apere pe Ponta, spunând că nici vorbă de plagiat. Este o denigrare spune fosta ministră a învățământului când chiar și un biet elev care învăța limba engleză, putea constata plagiatul, atunci când a fost publicată lucrarea lui Ponta și părțile plagiate, comparativ în limba română și engleză. Ce să mai zici de faptul că în ultimii 30 de ani s-au perindat 26 de minștri ai educației. România, TREZEȘTE-TE! Nu ți-au ajuns atâția ani de comunism?

Și Ștefan nu este un unicat: tot în acest an, Alexa Tudose, a obținut, în luna septembrie, Medalia de aur la Balcaniada de Informatică, (la care au participat 52 de tineri informaticieni din 11 țări) prima dată în istoria Balcaniadei când medalia de aur este atribuită unei fete. Ați aflat ceva despre ea din massmedia?! Ea s-a hotărât, va pleca în Marea Britanie, unde va studia timp de 6 ani, la Universitatea din Oxford. Va reveni oare după aceea în România? Și Rareș Buhai, supranumit „copilul de aur al informaticii”, elev în clasa a douăsprezecea a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”din Bistrița, la cei 18 ani ai săi a adus în țară 8 medalii de aur. El a fost deja admis la Harvard și spune că și-ar dori să se întoarcă să muncească în țară, nu printre străini. Și aceștia sunt doar din anul 2020. Încă din 2019, eram celebri în lume, dar mass-media tăcea! Iată câteva exemple: T i m e e a Petrescu o fetiță în vârstă de 12 ani, născută la Craiova, a fost acceptată în grupul restrâns al celor mai inteligenți oameni de pe planetă (cu un IQ de 162 de puncte / la 140 ești socotit genial) și presa scrisă și vorbită doarme, se laudă cu tot felul de maneliști și fete careși expun trupul ca pe o marfă de vânzare! Dar cei trei elevi de liceu români Alexandru Radac, Daniel Marpozan și Codrin Muntean din Sibiu, care au primit medalia de aur la Robotică, secțiune a Olimpiadei Geniilor, care au creat un pompier robot ce salvează oamenii din incendiu fără a pune în pericol viața salvatorului și un sistem inteligent de economisire a energiei electrice în locuință. Ori elevul român Norbert Kereszeny, născut în Sighetul Marmației, care a intrat primul dintre cei 60.000 de candidați la facultatea de medicină a Universității din Milano, Mihaela Florea, absolventă a nebăgatului în seamă Colegiu Național „Gh. Murgoci”, din Brăila, a câștigat, la vârsta de 18 ani, Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2019, secțiunea Excel , la care au participat cei mai talentați informaticieni de pe planetă. Asta s-a petrecut anul trecut, ați citit sau auzit în presa scrisă sau vorbită vreun cuvințel? Până când vom mai îngădui această situație și vom mai perpetua ignoranța în locul înțelepciunii?

Beatrice Kiseleff

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Cultură și mass – media

Trăim o epocă extraordinară, toată omenirea pare a fi pe cale de dispariție, și cauza …

Gala premiilor UNITER

Într-o rubrică de cultură și educație nu putem neglija Gala Premiilor UNITER care s-a ținut …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: