ACASĂ / ARTICOLE / ŞCOALA ALTFEL / „Fii avocat în școala ta!”

„Fii avocat în școala ta!”

Într-o societate aflată în permanentă schimbare, în care tehnologia și nenumăratele modificări ale structurii sociale au marcat profund comportamentul social atât individual, cât și de masă, s-a constatat o creștere a numărului de victime în rândul copiilor. Copiii pot fi și, în multe cazuri, chiar sunt victime, martori, precum și autori ai actelor de violență în propria casă, în școli, în cadrul unor activități recreative și de agrement, în sistemul judiciar și în mediul virtual.

De aceea, pe lângă măsurile de protecție luate la nivel național, Baroul București a debutat încă din luna mai a anului trecut în cel mai amplu proiect de responsabilitate socială desfășurat în cadrul profesiei de avocat din România, „Fii Avocat în Școala Ta!”. Programul a fost inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România, este desfășurat la nivel național și are ca scop promovarea culturii legalității și a responsabilității în societate, încă de pe băncile școlilor. Programul se adresează unei mase de tineri expuși unor fapte ce pot atrage sancțiuni penale, în acord cu vârsta și discernământul lor în formare, fiind principala motivație pentru acest demers.

Proiectul este posibil datorită dorinței reale și autentice de implicare a avocaților în viața comunității, pe bază de voluntariat, luând în considerare faptul că avocatul este și trebuie să rămână esențial pentru comunitate. Succesul primei ediții și entuziasmul participanților (elevi, profesori, directori de unități de învățământ) a condus la desfășurarea ediției a doua în cursul lunii noiembrie 2022, fiind deja în discuție desfășurarea ediției a treia estimată a avea loc în primăvara acestui an.

Programul are în vedere inițierea unor măsuri preventive concepute sub forma unor cursuri informale de educație juridică. Temele abordate în principal sunt violența fizică, agresiunile sexuale, bullingul, criminalitatea cibernetică. De exemplu, pentru atingerea obiectivelor proiectului, Baroul București a încheiat deja acorduri de colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București precum și cu cele peste 130 de unități de învățământ implicate în proiect.

La fiecare ediție se preconizează ca timp de 5 săptămâni, avocați din toată țara precum și ai Baroului București pășesc pragul unităților școlare, pentru a vorbi elevilor despre Constituția României, drepturile, libertățile, obligațiile lor, ca viitori membri ai comunității, precum și sancțiunile și riscurile pe care le pot asuma ca victime sau autori ai unor infracțiuni. În ce constă proiectul?

Pentru o oră pe săptămână, avocatul devine profesor, „materia” constând în dezbateri cu privire la reguli care guvernează societatea, adaptate la stilul și capacitatea copiilor de înțelegere a sistemului judiciar și facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, dar și a răspunderii lor civile și penale, în manieră informală, precum și organizarea unor simulări de procese, pentru ca elevii să se familiarizeze cu sistemul judiciar românesc.

Cursul „Fii cool, fără să fii penal” de educație juridică se adresează elevilor din învățământul gimnazial și liceal, programul conținând 5 ore de curs, fiind structurat astfel: infracțiuni contra vieții și integrității persoanei, libertatea și integritatea sexuală, infracțiuni contra patrimoniului, problema consumului și traficului de droguri și infracțiunile informatice.

Scopul proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” este de a sprijini tinerii pentru ca aceștia să poată reacționa adecvat la problemele generației lor. Educația juridică timpurie contribuie la sentimentul de apartenență la comunitatea și la cultura națională, iar a lupta pentru idealuri și pentru valori presupune întâi învățarea acestora și respectarea lor încă din primii ani de viață, primii ani de școală.

Av. Mirela Mariana Marinescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro








Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: