ACASĂ / Florian Laurențiu Stoica

Florian Laurențiu Stoica

Lista publicaţiilor:

 

Lumini în Ultraviolet, 2023

Al doilea volum cu poezii lansat de domnul Florian Laurențiu Stoica se remarcă poemele dedicate persoanelor speciale din viața autorului (bunica, mama, soția…), volumul rezistă şi prin poemele de dragoste.

“Am înțeles democrația/ Voi să aveți prosperitate/ Noi cei rămași cu inerția/ Vom folosi adverbul poate”. Dăruiește în final asistenței, câteva versuri memorabile: “Când frumusețea se roagă/ Dorul devine sărbătoare”; “Zidurile știu ce sunt/ Când luminambrățișează dorul”.

 

 

Lumini pestrițe, 2022

Cartea este departe de a fi o lectură facilă și nu se Lumini pestrițe” al domnului poate parcurge cu viteza cu care se citește un roman sau un volum de poezii, trebuie studiată cu atenție, acordând importanța cuvenită fiecărei pagini.

Florian-Laurenţiu Stoika a adunat aceste eseuri, editoriale care deschid fiecare număr al revistei „Independența Română, Independența prin Cultură”, pentru a alcătui un puzzle prin care să întregească o imagine a modului în care gândește, privește, judecă lumea și trăiește realitatea destul de întunecată a unui început de secol dramatic.

Temele abordate sunt ample și pline de trimiteri către domenii vaste, totuși, stilul cursiv ajută ca parcurgerea paginilor să fie plăcută și antrenantă.

Cele 44 de eseurie ditorial sunt oglinzi ale realității istorice, sociale, politice, îmbrăcate în haina unor fraze meșteșugite și șlefuite, precum lemnul sculpturilor sale, prelucrat până la strălucire. Eseurile sunt o ilustrare a societății românești frământate de contradicții în care democrația nu a fost atât de benefică precum unii au sperat ci dimpotrivă, a generat și întreținut haosul și lipsa de disciplină, necesare pentru ca o societate să se dezvolte și acest lucru este bine punctat în cursul acestei interesante cărți.

 

Lumini sub umbre, 2016

Volumul „Lumini sub umbre” este expresia lucid-afectivă a unei conştiinţe profund ancorate în vremurile tumultoase pe care le trăim şi al căror cronicar devine autorul convins că aceasta este datoria celor ce ştiu şi pot mânui cuvântul: să lase urmaşilor imaginea a tot şi toate trăite în timpul lor pentru ca viitorimea să-şi cunoască trecutul şi să tragă învăţăminte pentru a-şi dura viitorul.

 

Amurgul viselor, 2015