„FOLCLORUL NU VA PIERI NICIODATĂ“
DOINA BÂRCĂ, ÎN DIALOG CU INTERPRETUL
DE MUZICĂ POPULARĂ GEORGEL NUCĂ
D. B: Domnule Georgel Nucă, în ce împrejurări aţi început să interpretaţi muzică populară?
G. N: Am început să cânt datorită bunicii mele, care era nevăzătoare, având o voce minunată. M-am născut în Râmnicu Vâlcea, la 11 martie 1977, copilăria mi-am petrecut-o în comuna Voiceşti, judeţul Vâlcea. La toate manifestările comunei făceam parte din programele artistice, unde mă descurcam cu brio. Am început să studiez la Şcoala Populară de Artă din Râmnicu Vâlcea, apoi la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Spiru Haret“. Sunt masterand la Etnologie, antropologie culturală şi folclor în cadrul Universităţii Bucureşti – Facultatea de Litere.
D. B: Aţi participat la festivaluri şi concursuri de cântece populare şi promovare a folclorului românesc. Ce distincţii şi premii aţi obţinut?
G. N: Am participat la peste o sută de festivaluri dedicate interpreţilor de muzică populară şi promovarea folclorului şi până în prezent am reuşit să adun în palmaresul meu peste 100 de premii şi diplome.
D. B: Melodiile şi textul cântecelor vă aparţin? Cine a fost mentorul dumneavoastră?
G. N: Primul meu mentor a fost răposatul profesor Ilie Zugrăvescu, unul dintre cei mai reprezentativi rapsozi ai judeţului Vâlcea. Apoi, în drumul minunat al cântecului am întâlnit mari realizatori de Radio – TV. Omul care m-a învăţat ce înseamnă cu adevărat folclorul românesc şi cum să îmi aleg repertoriul a fost regretatul profesor universitar doctor Gheorghe Oprea, şeful catedrei de muzicologie din Bucureşti. Unele dintre cântece îmi aparţin şi ca text, şi ca melodie, dar cele mai mult sunt culese de la oamenii satului.
D. B: Promovaţi tinere talente. Ce părere aveţi despre cei tineri, s-au îndepărtat de folclor?
G. N: Mă bucur că în ziua de azi sunt tot mai mulţi interpreţi care slujesc cu adevărat cântecul popular. Folclorul nu va pieri niciodată atât timp cât în festivalurile de folclor se perindă tineri cu vârste fragede. În emisiunile pe care le-am realizat am promovat tineri care azi sunt nume cunoscute precum Marius Rudone din Dobrogea, Gabriel Andrei, Râmnicu Vâlcea şi alţii.
D. B: Câte albume şi Cd-uri aveţi? Ce proiecte de viitor?
G. N: Am reuşit să editez trei albume: „Mă duc şi eu la Ilinca”, „L-am visat pe Dumnezeu”, „Azi s-a dus dragostea noastră”. În cadrul emisiunii TVR „Tezaur Folcloric” sunt un participant de suflet.
D. B: Succesul vine după o reţetă anume?
G. N: Succesul vine după foarte multă muncă, cu ambiţie, răbdare, participare la festivaluri, ce reprezintă o adevărată şcoală pentru cei aflaţi la început de drum, alegerea repertoriului, a stilului de interpretare, dar mai ales calităţile vocale şi dedicarea.
D. B: Ce zonă folclorică reprezentaţi?
G. N: Zona sufletului meu este Oltenia, pe care o reprezint prin cântec, tradiţie şi obiceiuri.
D. B: Ce a însemnat televiziunea pentru dumneavoastră?
G. N: Este un vis devenit realitate, televiziunea reprezintă familia mea, iar cea de suflet este TVH. Aici am învăţat cu adevărat tainele realizării unei emisiuni TV. De asemenea, am întâlnit oameni care mi-au arătat calea spre succes. Mulţumesc pentru încredere şi promovare doamnei Elena Bondrea, domnului preşedinte Aureliu G . Bondrea şi domnului rector Aureliu A. Bondrea.
D. B: Un gând, o urare de început de an pentru cititorii noştri?
G. N: Pentru colectivul redacţional al revistei „Independenţa română – Independenţa prin cultură” şi pentru toţi cititorii acesteia, acum, la început de an, gânduri bune, sănătate şi La Mulţi Ani!
D. B: Mulţumesc pentru timpul acordat, domnule Georgel Nucă, şi vă dorim şi noi mult succes în munca de promovare şi conservare a minunatului nostru folclor românesc.
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro