ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / Francisc Munteanu

Francisc Munteanu

Fra n c i s c M u n t e a n u s-a născut la 9 aprilie 1924, în comuna Vețel, județul Hunedoara într-o familie modestă. După absolvirea gimnaziului, a început de tânăr să muncească pentru câștigarea existenței, fi ind ucenic la Uzinele Mecanice Reșița, ajutor la un pictor maghiar, marinar în fl ota comercială pe Dunăre, iar în timpul războiului, militar în armata română, de două ori prizonier (1944 și 1945). După război, în 1945 a fost angajat lucrător la cinematograful Savoy din Arad, iar între 1947-1949 a început să scrie diverse articole în presă arădeană a timpului.

Din 1954, Francisc Munteanu a devenit regizor titular la Studioul Cinematografi c Buft ea, unde avea să realizeze fi lme de mare succes, apreciate de marele public și critica de specialitate. În anul 1959, Francisc Munteanu, a debutat ca regizor realizând fi lmul său de referință Valurile Dunării, cu care a câștigat Marele Premiu la Festivalul Internațional de la Karlovy Vary.

Au urmat și alte fi lme de succes regizate de Francisc Munteanu, cărora cineastul le-a scris și scenografi a, după cum urmează: Cerul nu are gratii, La patru pași de infi nit, Dincolo de barieră, Cerul începe la etajul trei, Tunelul, Cântecele mării, Dragostea începe vineri, Sfânta Tereza și diavolii, Pistruiatul, Roșcovanul, Melodii, melodii, Detașamentul Concordia, Ana și hoțul, Un petic de cer, Vara sentimentală, Duminica în familie (ultimul, în 1988). În afara acestora a scris scenarii și pentru fi lme românești realizate de alți regizori cunoscuți, dintre care amintim: Zile fi erbinți, Petrolul, pruncul și ardelenii, Buletin de București, Căsătorie cu repetiție, Pădurea de fagi și Coroana de fi er (acesta din urmă în 1990).

De asemenea, marele regizor este cunoscut și ca un scriitor de prim plan al perioadei comuniste, opera sa literară cuprinzând peste 70 de volume de proză: romane, nuvele, povestiri, traduceri de cărți pentru copii etc., majoritatea tratând fapte și întâmplări inspirate din realitate. Dintre romanele sale cele mai cunoscute amintim: În orașul de pe Mureș (romanul de debut din 1951); Reîntoarcerea; Cerul începe la etajul 3; 4 zile fi erbinți; Roșcovanul; Profesorul de muzică; Statuile nu râd niciodată sau Cont Secret (ultimul, apărut în 1993).

Atât în fi lme cat și în scrierile sale, Francisc Munteanu a dat viață unor personaje aievea, prezentând fapte și împrejurări de un dramatism ieșit din comun, nemaiîntâlnit la alți autori. Originalitatea lui constă în aceea că eroul său este un personaj controversat, cu o biografi e plină de umbre și confl icte, neexistând un tip eminamente pozitiv sau totalmente negativ. De-a lungul carierei sale, Francisc Munteanu a ocupat și funcții publice de răspundere, ajungând și vicepreședinte al Uniunii Cineaștilor din România.

A fost în permanență căutător de noi talente pentru cinematografi e, precum tânărul Costel Băloiu, înzestrat cu calități artistice indubitabile, pe care l-a distribuit și lansat în fi lmele de mare succes Pistruiatul (serial tv din 1973) și Roșcovanul (1976). În afara premiului menționat anterior, este de evidențiat și marele premiu dobândit de Francisc Munteanu în 1966, pentru fi lmul Tunelul (coproducție româno-sovietică). Despre acest fi lm și regizorul său, marele actor Ion Dichiseanu (bun prieten al cineastului, distribuit în fi lm într-unul din rolurile principale) povestea într-un interviu din ziarul Adevărul din 2017, o întâmplare pe cât de interesantă pe atât de veselă și deconectantă.

În rezumat, în vara lui 1965, în timp ce se afl au cu toții la Călimănești pentru fi lmări, marea artistă spaniolă Sarita Montiel – cu care maestrul Ion Dichiseanu avea o cunoscută și asumată relație apropiată de prietenie, afl ându-se în turneu în România pentru mai multe concerte, a venit și ea la locul unde se turna fi lmul. Francisc Munteanu nu a scăpat ocazia de ai oferi un superb buchet de fl ori și de a o invita în platou, ea asistând la o cascadă a lui Dichiseanu (o săritura dintr-un tren în viteză), la care exclamat entuziasmată: Mui bien! (grozav). Francisc Munteanu a încetat din viață la 13 aprilie 1993, lăsând în urmă o bogată zestre cinematografi că, fi lmele sale bucurându-se și în prezent de un real succes

Horaţiu Măndăşescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Maria Ventura – O mare tragediană româno-franceză

Maria Ventura s-a născut la 14 iulie 1888 (unele surse dau drept an al nașterii …

Paul Călinescu – Un pionier al cinematografiei românești

Paul Călinescu s-a născut la 23 august 1902 în Galați, într-o familie intelectuală, de viță …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: