ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / Fundaţia ANA ASLAN – Trecut și viitor

Fundaţia ANA ASLAN – Trecut și viitor

Fundaţia ANA ASLAN
– Trecut și viitor –

 

fundatia-ana-aslan

În Februarie 1990, colaboratori apropiați ai Academicienei Ana Aslan au pus bazele Fundaţiei ANA ASLAN.
Fundaţia Ana Aslan își propune, prin statut, susținerea Institutului de Geriatrie şi Gerontologie, prima instituție de acest fel din lume, institut al cărui director general a fost Academician Ana Aslan, dar şi desfășurarea de activități științifice, sociale, culturale şi de educație pentru populația presenescentă şi vârstnică.
În primii ani de activitate, cu sprijinul unei echipe de medici belgieni şi sub îndrumarea directă a dr. Alexandru Vrabiescu, președintele Fundaţiei şi fost director/consilier științific al Anei Aslan, Fundaţia a dotat şi susținut un aşezământ de bătrâni de la mănăstirea Pasărea.
Dacă primii zece ani ai Fundaţiei au fost dedicați acțiunilor cu caracter social, următorii ani au susținut activitatea științifică din Institutul de Gerontologie si Geriatrie Ana Aslan.
În acest sens au fost reluate Congresele naționale şi internaționale de geriatrie împreună cu seriile de cursuri organizate pentru medici, asistente, rezidenţi cât şi studenți.
Împlinirea a 25 de ani de la trecerea în nefiinţă a Profesoarei au constituit un moment important în activitatea Fundaţiei, în aşa fel încât în anul 2013 a fost organizat un spațiu memorial în camera de Consiliu a Institutului de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan. Cu ocazia congresului din acelaşi an s-a inaugurat şi Camera Memorială Ana Aslan din cadrul Clinicii Otopeni.
Aceste spații memoriale cuprind obiecte personale cât şi obiecte din activitatea profesională a Anei Aslan.
În tot acest timp, au fost editate de către fundaţie atât monografia Gerovitalului, produs original românesc inventat de către Ana Aslan, cât şi materiale ce privesc viaţa şi dimensiunea omului de știință Ana Aslan.
Prin statut, Fundaţia continuă opera Anei Aslan prin crearea unui Centru de excelenţă cu o capacitate de 500 de paturi pentru studierea fenomenului de îmbătrânire dar şi de tratament a bolilor specifice vârstei a treia.

A pus România pe harta lumii medicale
A pus România pe harta lumii medicale

Ana Aslan s-a născut pe 1 ianuarie 1897 la Brăila şi a absolvit Facultatea de Medicină în 1922. În timpul primului război mondial a îngrijit soldaţii răniţi pe front, iar în 1919 a lucrat alături de neurologul Gheorghe Marinescu. În 1949 adevenit şefa secţiei de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucureşti, moment decisiv în viitoarea sa carieră de gerontolog.
A început să experimenteze efectele procainei (un cunoscut anestezic local) asupra reumatismului în cazul unui tânăr care suferea de artroză. După doi ani, Ana Aslan a început un experiment de lungă durată pe animale, asociat cu un studiu clinic pe 25 de pacienţi vârstnici, bazat pe procaina injectabilă. Printre exemplele care au demonstrat ulterior eficienţa tratamentului se află şi cel al unui pacient în vârstă de 110 ani. După patru ani de tratament, tremurăturile mâinilor şi ale capului aproape încetaseră, putea să meargă singur, avea poftă de mâncare, părul alb se repigmenta, iar depresia era înlocuită de o stare psihică bună!
Evaluarea clinică a Gerovitalului pe 7.600 de pacienţi a determinat omologarea sa în anul 1957 şi trecerea la producţia de serie sub formă de fiole, iar cinci ani mai târziu şi sub formă de drajeuri, cremă terapeutică şi loţiune capilară.
Toate aceste observaţii clinice au fost verificate experimental. S-a constatat, astfel, că Gerovitalul H3 are acţiune stimulatoare asupra proceselor de regenerare la nivelul ţesutului hepatic, a mucoasei gastrice şi a măduvei osoase. De asemenea, sub acţiunea Gerovitalului H3 se produce şi regenerarea fiziologică şi morfologică a muşchiului striat şi a nervilor periferici.
Mii de persoane au testat acest produs şi au observat că procesul de îmbătrânire este încetinit cu aproximativ 40%. Printre personalităţile care au beneficiat de acest tratament se numără: Mao Zedong, Charles de Gaulle, Pablo Picasso, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Aristotle Onassis, John F. Kennedy.
În 1980, Ana Aslan inventează, tot împreună cu farmacista Elena Polovrageanu, un alt produs geriatric, Aslavital, folosit ca tratament profilactic pentru afecţiuni cerebrale şi cardiace specifice bătrânilor, dar şi pentru tratarea pierderii memoriei.
Primul din lume, Institutul de Gerontologie şi Geriatrie a fost fondat în anul 1952 prin Hotarâre a Consiliului de Miniştri și a devenit Institut Național în 1974, iar în anul 1992, i s-a atribuit numele de Ana Aslan. Ana Aslan s-a stins din viaţă în anul 1988, la venerabila vârstă de 92 de ani.

SPERANŢA PRADA
Președintele Fundaţiei Ana Aslan

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


1 comentariu

  1. Ana Aslan , cea care a pus Romania pe harta lumii !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: