ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / „Fundația CALEA VICTORIEI” inspiră prin arte

„Fundația CALEA VICTORIEI” inspiră prin arte

„Fundația CALEA VICTORIEI” inspiră prin arte

 

Fundatia Calea Victoriei

În anul 2007, în peisajul cultural bucureștean a apărut Fundația Calea Victoriei, o instituție culturală independentă, care concepe cursuri și evenimente în domenii umaniste, atât pentru tineri, cât și pentru adulți. Primul curs organizat de către Fundația Calea Victoriei a fost susținut de istoricul Neagu Djuvara.
Activitatea fundației s-a extins apoi către numeroase tematici inspirate de arte și istoria ideilor. În prezent, la Fundația Calea Victoriei au loc cursuri și evenimente în peste 17 domenii: Antropologie și Folclor, Arte plastice, Arhitectura și Istoria Artei, Astronomie, Istoria Bucureștiului, Cinematografie și Teatru, Design interior, Dezvoltare personală, Filozofie și Istoria religiilor, Fotografie, Istoria României și universală, Jurnalism și Scriere Creativă, Muzică clasică și contemporană, Literatură etc.

1

Lectorii acestor cursuri sunt personalități ale vieții culturale, profesori, cercetători sau artiști.
De-a lungul timpului, cursanții au avut ocazia să intre în dialog cu lectori precum: Georgeta Filitti, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu, Dan C. Mihăilescu, Mihaela Irimia, Tiberiu Soare, Mirel Bănică, Mario Barangea, Filip Iorga și mulți alții. La sediul fundației din str. Popa Soare nr. 40 au loc seară de seară ateliere interactive, care pun un accent deosebit asupra creativității și dialogului deschis dintre profesor și cursant. Proiectele fundației contribuie la formarea și dezvoltarea personală a publicului său și completează educația oferită de școală și facultate.
Tinerii pot beneficia de burse ce le oferă participarea gratuită la cursurile fundației. Bursele se obțin pe baza unei cereri scrise pe mail care să conțină și motivația solicitării. Peste 3500 de tineri au participat deja la cel puțin un curs gratuit. Unul dintre principalele obiective ale Fundației Calea Victoriei este să ofere tinerilor, elevi și studenți, noi perspective asupra unor teme esențiale pentru educația lor, teme insuficient abordate de învățământul formal.
Fundația Calea Victoriei este cunoscută și pentru organizarea festivalului ”Luna Bucureștilor” (9 mai – 9 iunie), lansat în anul 2010, în colaborare cu Cercul Militar. În cadrul festivalului are loc ”Balul Bucureștiului Interbelic”, un eveniment menit să atragă atenția asupra istoriei bogate și a frumuseții arhitecturale a Bucureștiului interbelic într-un mod inedit. Pe lângă ”Balul Bucureștiului Interbelic”, în această perioadă au loc anual numeroase evenimente cu intrare liberă, deschise publicului larg. Sunt așteptați bucureșteni de toate vârstele, dar și vizitatori care se află în capitală, să se bucure de diverse evenimente: conferințe despre istoria Bucureștiului, proiecții de filme de arhivă, piese de teatru, expediții culturale, concerte, expoziții de costume și fotografii de epocă. Un alt proiect derulat de Fundația Calea Victoriei este seria conferințelor interactive ”Pentru ce mergem la Operă?”. Aceste întâlniri s-au desfășurat în perioada 2012-2013 la Opera Națională București și au fost susținute de către dirijorul Tiberiu Soare cu o frecvență lunară. Noutatea proiectului a constat în abordarea tematicii muzicii de operă într-o manieră interactivă şi relaxată, ce a permis apropierea publicului de un stil de muzică pe cât de spectaculos pe atât de greu accesibil pentru cei neiniţiaţi. În urma succesului acestor evenimente, a luat naștere proiectul editorial “Pentru ce mergem la Operă?“. Cartea cuprinde poveștile operelor și baletelor celebre ce au facut subiectul conferințelor interactive. Volumul a fost publicat de fundație în condiții grafice deosebite, cu treisprezece ilustrații originale realizate de Maria Surducan. Cartea se poate găsi la sediul fundației.
Proiectul „Pentru ce mergem la Operă?” a fost urmat de o nouă serie de întâlniri cu dirijorul Tiberiu Soare, desfășurate de această dată la Teatrul Odeon (Sala Studio) și unite sub titlul ”Vorbe despre Muzică și Muzicieni”. La aceste noi întâlniri, aflate în prezent în desfășurare, publicul se delectează cu poveștile marilor muzicieni din Baroc, Clasicism, Romantism, Impresionism și din perioada modernă.

2

Pasiunea echipei Fundației Calea Victoriei pentru muzica clasică a făcut posibilă și desfășurarea unor proiecte emblematice precum Concertul Extraordinar de Anul Nou. A treia ediție a concertului, intitulată ”Arii şi duete din opere celebre”, va avea loc în 6 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Sala Radio, în Studioul de concerte “Mihail Jora”. Acest eveniment de gală are ca invitaţi doi talentaţi artişti lirici din tânăra generaţie, foarte îndrăgiţi de publicul larg – Andreea Mădălina Barbu, soprană de coloratură şi George Ionuţ Vȋrban, tenor. Alături de ei va fi una dintre cele mai tinere şi profesioniste orchestre private din ţară, Symphactory Orchestra, condusă de dirijorul Tiberiu Soare.
Indiferent de tema abordată sau de tipul evenimentului organizat, Fundația Calea Victoriei își dorește să creeze contextul unor întâlniri memorabile și unui dialog viu între cursanți și lectori sau artiști. Toți cei curioși să afle mai multe despre proiectele organizate de Fundația Calea Victoriei pot accesa website-ul www.victoriei.ro.

DOINA BÂRCĂ

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: