ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / Fundaţia GEORGE ENESCU

Fundaţia GEORGE ENESCU

Fundaţia GEORGE ENESCU

 

Fundaţia GEORGE ENESCU

A fost înființată în septembrie 2010 şi dorește să continue o tradiție a excelenței în demersul muzical, și totodată regăsirea și perpetuarea climatului artistic remarcabil ce altădată cuprindea nume ca: George Enescu, Dinu Lipatti, Cella Delavrancea, Clara Haskil, George Georgescu, Dimitrie Dinicu, Eduard Wachmann, Ionel Perlea, Ion Voicu, Constantin Silvestri, Valentin Gheorghiu, Sergiu Celibidache, Sergiu Comissiona, Maurice Ravel, Richard Strauss, Igor Stravinski, Yehudi Menuhin, Zubin Mehta, Herbert von Karajan, Pietro Mascagni, Vincent d’Indy, Bela Bartok, Serghei Prokofiev, Arthur Rubinstein, Jacques Thibaud, Pablo Casals, David Oistrah, acestea fiind doar câteva dintre personalitățile care ne-au făcut onoarea de a fi prezente pe scena Ateneului Roman de-a lungul vremii.
Strălucirea Ateneului Român de altădată a fost dată de evenimentele și momentele de anvergură istorică, de primele audiții ale unor capodopere ale literaturii muzicale autohtone, de personalitățile care au gestionat și manageriat destinul Filarmonicii.

1

Scopul fundației este susținerea, promovarea și integrarea valorilor culturale românești în circuitul artistic internațional, prin crearea, organizarea și susținerea de evenimente artistice cu participarea celor mai proeminente personalități ale scenelor muzicale mondiale, să continue o tradiție a excelenței în demersul muzical și, totodată, regăsirea și perpetuarea unui climat artistic remarcabil, precum și refacerea, conservarea și valorificarea culturală a patrimoniului național. În viziunea noastră, contextul muzical actual trebuie să se dezvolte prin existența în cadrul stagiunii de concerte a cât mai multor nume sonore ale artei dirijorale, interpretative și componistice românești şi internaționale astfel încât Filarmonica George Enescu să redevină un simbol de tradiție spirituală în lume, nu doar în România.

2

Fundația George Enescu a avut o susținută activitate culturală:
– Fundația este acreditată la Bruxelles în Parlamentul European, dar și de către Parlamentul României – Camera Deputaților în Comisia de Cultură, unde desfășoară o activitate fructuoasă de reprezentare și susținere a valorilor culturale românești;
– A inițiat şi implementat proiectul “Muzica pentru toate anotimpurile” la Ateneul Român;
– A organizat și susținut un concert în 2011 și patru concerte în 2012 în București la Ateneul Român;
– A înființat următoarele ansambluri camerale: Pro Musica Trio, Athenaeum Brass Quintet, Athenaeum Brass Ensemble, Athenaeum Winds Ensemble, Athenaeum Baroc Ensemble şi Camerata George Enescu;
– A inițiat proiectul „Cultura prin Muzică” în parteneriat cu Ministerul Culturii și Cultelor şi proiectul „Cultura Online”;
– A inițiat și derulat proiectul „Romanian Live Concerts” care a debutat cu transmiterea online a Festivalului George Enescu începând cu data de 1 septembrie până pe 28 septembrie 2013 şi a cuprins transmisia online în format HD de înaltă rezoluţie a 53 de concerte de la Ateneul Român și Sala Palatului (http://youtube.com/enescufestivallive). În acest sens a demarat cea mai mare campanie mediatică de promovare a Festivalului George Enescu şi a României în mediul online.

3

Transmisiile Festivalului George Enescu s-au realizat în premieră mondială la o calitate full hd și au strâns peste 500.000 de vizualizari din toată lumea.
– Inițiază proiectul „FIRST CLASS MUSIC”, care reprezintă un concept ce reuneşte o multitudine de manifestări culturale şi mondene într-un singur eveniment de o înaltă ţinută artistică ce se va desfăşura la Ateneul Român;
– În anul 2015 demarează proiectul “Oedipe pe înţelesul tuturor”.
Este nevoie să-l înţelegem pe Enescu prin prisma operei Oedipe. Fundaţia George Enescu realizează o serie de Concerte şcoală în diverse locaţii, cum ar fi: şcoli şi licee cu specific muzical, facultăţi, filarmonici, opere. La aceste Concerte vor avea acces toţi cei interesaţi de muzică în general şi cei interesaţi de muzica lui Enescu în special.
Este prezentată seva muzicii lui Enescu, modul în care a compus opera Oedipe şi elementele la care a recurs compozitorul în vederea realizării capodoperei muzicale. Proiectul îşi propune să arate, printr-o prezentare amplă, evoluţia operei în prima jumătate a secolului XX, perioadă în care George Enescu a compus capodopera universală Oedipe. Se face o retrospectivă a operei Oedipe, cum a luat naştere ideea operei şi, de asemenea, concepţia dramaturgică generală şi strategia leit-motivelor.
Se prezintă publicului o viziune interpretativă a lui Ştefan IGNAT, realizatorul a şapte producţii în ţară şi străinătate a operei Oedipe.
În stagiunea 2014 – 2015, Fundaţia George Enescu a realizat o stagiune de concerte camerale denumită “Fine Music” în sala Teatrului Elisabeta din Bucureşti, având ca invitaţi artişti de renume ai vieţii culturale româneşti.

Pagină realizată de DOINA BÂRCĂ

4

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: