ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / FUNDAȚIA „MIHAI NEȘU“

FUNDAȚIA „MIHAI NEȘU“

FUNDAȚIA „MIHAI NEȘU“

Uneori, este de ajuns doar o secundă pentru ca destinul unui om să se schimbe radical. Pe 10 mai 2011, fotbalistul Mihai Neșu (născut pe data de 19 februarie 1983) a suferit un accident nefericit la un antrenament al echipei olandeze FC Utrecht, la care era legitimat, după o coliziune cu colegul său Alje Schut, în urma căruia a rămas țintuit în scaunul cu rotile. Până atunci, fostul fundaș stânga câștigase trei titluri de campion și două Supercupe ale României cu Steaua, echipă la care evoluase din 2001 și până în 2008, când se transferase în Olanda, la Utrecht.
De asemenea, Neșu mai jucase de opt ori în naționala României, a primit în 2006 Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu baretă din partea fostului președinte al României, Traian Băsescu, pentru că a făcut parte din lotul Stelei care a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA în sezonul 2005-2006, iar în Olanda, în 2009, a fost declarat cel mai bun fundaș stânga din campionat.

În ciuda loviturii crunte ce i-a rezervat-o destinul, Mihai Neșu a dovedit o tărie de caracter extraordinară. Pe lângă tratamentele de recuperare pe care le-a efectuat și în urma cărora a reușit să-și recapete din ce în ce mai mult controlul asupra ambelor mâini, fostul fotbalist a luat decizia, în 2011, să înființeze o fundație care să vină în ajutorul copiilor cu dizabilități. Încă din 2010, cu un an înainte de nefericitul accident, Neșu s-a implicat voluntar în antrenarea echipei de copii UVV din Utrecht, dorind să le ofere micuților șansa de a juca fotbal sub supervizarea unui sportiv deja consacrat. Prima inițiativă caritabilă a avut loc în acest cadru, atunci când – drept mulțumire pentru grija lui – părinții copiilor antrenați de Mihai au decis să facă o colectă de echipamente sportive care să fie expediate în țara sa natală, România.
Fundația „Mihai Neșu” sprijină copiii cu dizabilități și boli cronice din România prin implicarea în proiecte și acțiuni caritabile, în vederea îmbunătățirii stării lor de sănătate. Aceasta își propune să înfiinţeze noi centre de recuperare pentru copii la standarde internaţionale şi să contribuie la dotarea centrelor deja existente. Luând în seamă costurile semnificative pe care tratamentele și îngrijirea acestor copii le implică, activitatea fundației se axează pe beneficiari provenind din familii fără posibilități financiare. Totodată, n-au fost uitate nici activitățile sportive, care sunt utilizate drept parte integrantă în evenimentele de conștientizare a populației, de promovare a proiectelor fundației ori chiar și în programele de recuperare concepute pentru copii. De asemenea, Fundația „Mihai Neșu” dezvoltă proiecte pe bază de voluntariat care să vină în sprijinul persoanelor imobilizate la domiciliu.
În 10 luni de la lansare, fundația fostului fotbalist a organizat două evenimente pentru strângere de fonduri: gala caritabilă din Utrecht, Olanda și colaborarea cu Fundația „Mereu Aproape” și postul de televiziune Antena 3. Pe parcursul anilor 2012-2014, cu banii strânși în urma celor două evenimente, din donațiile făcute de Federația Română de Fotbal și din sponsorizările venite din partea altor companii și persoane, Fundația „Mihai Neșu” a ajutat 27 copii, plătind tratamente de recuperare în valoare de aproximativ 76.000 euro clinicilor din țară sau din străinătate și sponsorizând familiile acestora în vederea continuării tratamentului medical recomandat. În perioada ianuarie-mai 2015, 13 copii din diferite județe ale țării au beneficiat de sprijinul fundației în vederea continuării tratamentelor, prin sponsorizări în valoare de 4.824 euro. De asemenea, Fundația „Mihai Neșu” a contribuit prin sponsorizarea cu 50.000 de euro la înființarea Centrului B2B Special, primul centru de zi de recuperare neuromotorie din Constanța, în anul 2013, iar doi ani mai târziu a sprijinit dezvoltarea Centrului cu încă 10.000 euro. În același timp, a demarat un serviciu de asistență la domiciliu în Oradea, prin proiectul „Oameni cu aripi”, formând o echipă de voluntari studenți, viitori absolvenți ai specializărilor de Kinetoterapie și Psihologie. În vara anului 2015, Fundația „Mihai Neșu” a deschis în Oradea „Centrul de recuperare și recreere pentru copii cu dizabilități”, ce funcționează în scop caritabil oferind 450 ore de terapie lunar şi un complex de întâlniri între părinţi, specialişti şi voluntari. Activitatea fundaţiei continuă cu evenimente şi campanii de fundraising care au ca scop susţinerea pe termen lung a proiectelor demarate.

În domeniul sportiv, mini-școala de fotbal din Olanda a crescut de la lună la lună, tot mai mulți copii alegând să-și antreneze tehnica individuală alături de antrenori cu experiență în fotbalul juvenil care activează în cadrul Fundației „Mihai Neșu”. Grupa de copii sub 12 ani este înscrisă și în campionatul de juniori, unde joacă în fiecare sâmbătă.
Ambasadorii fundației sunt fostul fotbalist de la Steaua și de la echipa națională George Ogăraru (unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Mihai Neșu), internaționalul belgian Driens Mertens (legitimat în prezent la formația italiană Napoli) și antrenorul olandez Willem van Hanegem, care l-a apreciat foarte mai mult pe Mihai în timpul carierei.
În proiectele sale, Mihai Neșu a fost susținut deseori de foști colegi, dar și de mai mulți suporteri ai Stelei. Cei care doresc în continuare să sprijine activitatea fundației, pot afla amănunte în acest sens accesând pagina www.fundatiamihainesu.ro.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: