GEORGE ZARAFU
scriitor, editor, epigramist
Născut la 5 aprilie 1933, în satul Stănislănești (jud. Argeș) sat existent ,,de pe vremea când Mircea cel Bătrân a întemeiat, la 1388 Târgul Piteștilor,… după bătălia de la Rovine – doi,… iar locul acela era la 10km satul meu, în zona cu mlaștinile a două râușoare, Glâmbocelul și Glaviciocul” – mărturisește scriitorul.
A absolvit Facultatea de Filologie, din București, (1958) și s-a dedicat, până la pensionare, activității de editor de carte, la E.S.P.L.A. și apoi la Editura Ion Creangă. În același timp a scris propria operă, numeroase volume de versuri pentru copii („Pauze cu aplauze“, „Ținte cu învățăminte“), dar și volume de epigrame ori volume cu antologii – precum: „Epigramiști români“, „Zece umoriști români“, „Epigrame“ de Păstorel Teodorescu, Cincinat Pavelescu.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, un condei recunoscut, de temut și apreciat în mediile epigramistice – festivaluri, reviste, concursuri etc. – așa cum spune: „pentru mine epigrama a fost și a rămas toată viața – o
vocație!”
Volumul său: „Lumea prin care am trecut” este o biografie suis-generis, cu zeci de pagini de epigrame scrise cu diferite ocazii și în diverse medii literare, despre colegi, poeți și scriitori și alți epigramiști pe care i-a întâlnit, în lunga viață… de 82 de ani… precum și replici date celor care au scris despre el.
Epigramistul, omul jovial, este dublat de un talentat sculptor, de spirale în lemn, însoțite de o filozofie personală: „spirala e semnul NĂZUINȚEI pe care l-am imortalizat în peste 60 de obiecte sculptate în lemn”
Cu poeții, mai ales,
Se destramă câte-un mit
Unii sunt de ne-nțeles,
Alții sunt de necitit !
*
A la Omar Khayam
Femeii dragoste sa-i dai și casă,
Copilului să-i dai o jucărie,
Bătrânului – o companie-aleasă,
Poetului? o pană și hârtie !
*
EPIGRAMA-i o rachetă
Combustibil – ironia
Însă rampa de lansare
Folosește… poezia !
*
Pe piața literară cea mai-naltă
Poeții par un sortiment ciudat :
Ei se mănâncă, dacă-s laolaltă
Dar se consumă… separat !
Mi s-a dat un nume sfânt
De… agricultor
Ca să trag pe-acest pământ
Brazde în umor!
(Gheorghios, în greacă: agricultor)
*
Sincera prietenie
Care-n viață-i un tezaur,
Ca… Zaraf de meserie,
Eu o prețuiesc cu aur!
Testament, la 82 de ani
Bine că i-am apucat,
Sunt un soare la apus…
Folosiți ce v-am lăsat
Că la 90… m-am dus !
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro