ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / Henri Rang, medaliatul olimpic „ucis” de cadoul lui Hitler

Henri Rang, medaliatul olimpic „ucis” de cadoul lui Hitler

În 1936, la Jocurile Olimpice de la Berlin, călărețul Henri Rang câștiga a doua medalie pentru România la o astfel de competiție: medalia de argint. Se poate spune că aceasta a fost prima medalie cucerită de România în urma unui concurs, având în vedere că precedenta, dobândită la Olimpiada din 1924, de la Paris, a fost obținută de naționala de rugby doar prin simplul fapt că a participat. Concret, rugbiștii tricolori au pierdut ambele meciuri disputate (3-59 cu Franța și 0-37 cu SUA), dar au luat „bronzul” ca urmare a faptului că la turneul olimpic au participat doar trei echipe de rugby.

Dezavantajat de arbitri la Berlin

Henri Rang s-a născut în ziua de 8 iulie 1902, la Lugoj. A urmat Școala de Ofițeri de Cavalerie din Târgoviște, iar apoi a făcut parte din regimente de cavaleri în Școala de Ofițeri de Cavalerie. După Primul Război Mondial, a activat în Regimentul 1 Roșiori din Lugoj. În 1931, Henri Rang a fost convocat în echipa națională de echitație a României, din care a făcut parte până la sfârșitul vieții. În 1936, Henri Rang a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin. O competiție controversată, desfășurată într-o țară aflată sub o guvernare nazistă care căuta orice motiv pentru a demonstra supremația „rasei superioare”.

Doar presiunea opiniei publice internaționale a făcut ca rasismul să fie, cât de cât, ținut în frâu de ciracii fuhrerului Adolf Hitler la acea Olimpiadă. Pe 16 august 1936, Henri Rang a concurat în proba de sărituri și se lupta pentru medalia de aur cu germanul Kurt Hasse. Orice înfrângere a vreunui reprezentant al ţării organizatoare era de neacceptat, mai ales că în tribune se afla însuşi Adolf Hitler. La întrecere au luat parte 54 de concurenți din 18 țări, iar în finală, deși a încheiat la egalitate de puncte cu adversarul său, s-a trezit „ciupit” de arbitri, care l-au declarat pe Hasse câștigător.

Călin Petre Rang, nepotul lui Henri, avea să povestească peste ani, într-o declarație publicată de cotidianul „Adevărul”, nedreptatea suferită de unchiul său la Berlin: „Juriul a măsluit rezultatele ca să-i facă o plăcere lui Hitler. Ica, aşa îi spuneam noi unchiului, a fost sfătuit de comisie să conteste rezultatul. I s-a promis că va lua aurul în câteva zile, doar să nu fie chiar atunci, în faţa a 130.000 de oameni, câţi erau în tribune, la festivitatea de decernare. El nu a făcut însă nimic. A acceptat medalia de argint“. Tot nepotul lui Rang a povestit că, după concurs, călărețul român a fost invitat de Hitler în cancelaria proprie, unde a primit cadou o motocicletă: „L-a chemat şi i-a dat ca premiu de consolare o motocicletă cu ataş, model Zundapp, mai scumpă decât o maşină la vremea aia. Putea să-i dea orice, de fapt, că tot nu putea refuza. Ce să faci când primeşti ceva de la Hitler, în ’36…“.

Accidentul fatal

Întors în ţară, Henri Rang a evitat să vorbească despre ceea ce se întâmplase la Berlin. A concurat în continuare la numeroase întreceri interne şi internaţionale, câştigând tot ce se putea câştiga, toate cu acelaşi cal, Delfis. A atras privirile tuturor, iar în luna mai a anului 1937 a fost invitat, împreună cu Felix Țopescu (tatăl cunoscutului comentator sportiv Cristian Țopescu) să participe, la Londra, la un concurs organizat cu ocazia încoronării Regelui George al VI-lea al Angliei. La finalul întrecerii, Henri Rang a fost desemnat câştigător al competiţiei Challenge Golden Cup (adjudecându-şi, în viteză, şi titlul de campion mondial militar la înălţime, cu o performanţă de 2,14 metri), iar Felix Țopescu a cucerit trofeul „Daily Mirror“.

În 1941, România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, iar lui Henri Rang i s-a cerut să renunțe la concursuri și să se dedice total Armatei. A fost detaşat la Regimentul 1 Roşiori, din Lugoj. Totuși, printre îndatoririle militare, Rang își făcea timp și pentru antrenamente împreună cu calul său, Delfis. După încheiera războiului, Henri Rang spera ca viața să reină la normal și să participe din nou la concursurile de echitație. Dar, nu a mai apucat…

În ziua de 25 decembrie a anului 1946, afl at la plimbare pe mototicletă pe străzile Iașiului, Henri Rang a suferit un accident fatal. Era tocmai motocicleta pe care o primise cadou de la Adolf Hitler… „A fost destul de grav, i-a intrat ghidonul în piept. Pe moment nu părea fatal. A fost dus imediat la spital, i s-a dat îngrijirea necesară. Părea chiar mai bine, dar au început iarăşi chinurile. Cumplit a suferit! A murit în ’46, chiar în ziua de Crăciun. Motocicleta aia nenorocită l-a ucis! Şi când te gândeşti cine i-o făcuse cadou… Asta a fost răsplata pentru fairplay-ul său“, a rememorat, pentru „Adevărul”, Cătălin Rang, nepotul medaliatului cu argint la Jocurile Olimpice de la Berlin.

Mugur Băileşteanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: