ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (IV)
Substantivele care sunt compuse pe baza elementului de supunere „log”, precum psiholog, biolog, oftalmolog, virusolog, bacteriolog etc, au forma concretă de feminin prin adăugarea terminaţiei „ă”: psihologă, biologă, oftalmologă, bacteriologă etc, ci NU bioloagă, psiholoagă…
Rădăcina log vine din „logos” (cuvânt, cuvinte sau ştiinţă), din greacă şi se păstrează întocmai.
Denumirile neologice ale unor nuanţe de culori, precum bej, roz, crem, NU au formă de feminin sau de plural. Deci NU spunem rochie roză, bejă, cremă, nici beje, roze, creme! Aceste forme (roz, bej, crem) rămân invariabile indiferent de genul şi numărul substantivului determinat: rochie roz – rochii roz. Noi, românii, ne apelăm (strigăm) semenii în moduri diferite:
– în stil colocvial (apropiat, familiar) cu interjecţii: bă, mă, fă, măi… sau cu diminutive: ţâcă, băieţel, fetiţă, puişor, puiuţ…
– în mod curent ne adresăm fie cu numele de familie – Ionescu, Georgescu, fie cu cel de botez: Ioana, Maria… sau diminutivele lor, sau corespondentul străin: Gaby, Mary…
– oficial apelarea se face prin titlu – doctor, academician, sau grad: colonel, general… sau prin denumirea funcţiei: director, ministru…
Subliniem că, din clipa în care o persoană nu mai deţine funcţia, NU trebuie să ne adresăm cu denumirea ei – NU mai zicem „domnule ministru”, „domnule director” etc dacă nu mai este în funcţie! Precizăm că sunt incorecte formulele „doamnă directoră” sau „ministră” sau „pictoră”. De asemenea, NU ne adresăm NIMĂNUI, indiferent ce funcţie a deţinut cu denumirea acelei funcţii (fie şi rege!).
Substantivul bandă are la plural forme diferite pentru sensuri diferite:
1- benzi – de circulaţie sau magnetice;
2- bande – de hoţi, derbedei, tâlhari, haiduci… (un ziarist zice: „mafiotul şi-a alcătuit adevărate benzi de hoţi, trădători, delapidatori…”).
Substantivul cristal are, de asemenea, două forme cu înteles diferit:
1- cristaluri – lentile optice şi obiecte de lux (pahare, fructiere, vaze) fabricate dintr-o sticlă specială;
2- cristale – mici formaţiuni dintr-o substanţă minerală solidă, omogenă, cu structură interioară regulată (cristale de zahăr, sare, sare de lămâie etc).
FLOAREA NECŞOIU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro