ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (VII)
Un politician (jurist) zice: „Acesta era atributul meu în funcţia pe care o deţineam eu…”.
– Atribut – însuşire esenţială a unui obiect, semn distinctiv, parte secundară de propoziţie care determină un substantiv sau substitut al acestuia.
– Atribuţie – sferă de autoritate, de competenţă; însărcinare, datorie, muncă dată cuiva spre îndeplinire.
O moderatoare TV, care conduce o dezbatere despre marile construcţii executate de poporul român din timpul lui Ceauşescu, zice: „20.000 până la 100.000 de muncitori au lucrat pentru a duce la bun sfârşit această proiecţie”.
– Proiecţie – reprezentare în spaţiu a unui obiect; reproducerea pe un ecran a imaginilor filmate/fotografiate.
– Proiect – plan sau intenţie de a întreprinde, de a construi.
Altă realizatoare TV zice: „(…) această situaţie se perpetuă de ani de zile. Corect – se perpetuează de ani (a se perpetua). Verbul „a (se) perpetua – a face să dureze mult în timp; a continua” – se conjugă corect: eu perpetuez; tu perpetuezi, el/ea perpetuează (ŞI NU ALTFEL!). Verbele „a crea” şi „a agrea” se conjugă la indicativ prezent: eu creez/ agreez; tu creezi/agreezi; el(ea) creează/ agreează; noi creăm/agreăm; voi creaţi/ agreaţi; ei (ele) creează/agreează – ŞI NU ALTFEL!
Deseori auzim exprimarea: „Nu mă risc…”. Precizăm: verbul „a risca” nu are diateză reflexivă. Deci corect este: eu nu risc; tu nu rişti.
Forma la diateza reflexivă se foloseşte DOAR la persoana a III-a singular şi plural: „În afaceri nesigure, suma/banii nu se riscă fără a cunoaşte situaţia”.
Verbul „a râde” nu are diateză reflexivă. Deci corect spunem eu râd, tu râzi (NU eu mă râd, tu te râzi).
În sens impersonal se zice: „În lume nu se râde tare”.
Verbul „a merita” nu are diateză reflexivă. Deci este incorectă exprimarea: „Nu se merită”, auzită atât de des! Corect: „Nu merită să primească premiul. Nu merită să…”.
În enunţul: „Despre copilăria lui nu se ştie nimic, căci nu s-au găsit niciun fel de însemnări”; predicatul „nu s-au găsit” este exprimat printr-un verb la persoana a III-a plural, deşi subiectul este „fel”. Corect: „NU s-a găsit niciun fel…”. Acordul a fost făcut cu atributul substantival prepoziţional „de însemnări”. Aceasta este o greşeală pe care o auzim deseori.
FLOAREA NECŞOIU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro