ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (VIII)
– O prezentatoare care face reclama unor bijuterii zice: „Pe parcursul oricarei ore, vă (…)”. Formularea corectă este : Pe parcursul oricărei ore. Pronumele interogativ-relativ care are următoarele forme cazuale: N/Ac – care; G/D – căruia (s. masculin şi neutru) şi N/Ac – care; G/D – căreia (s. feminin). Pronumele nehotărât oricare, fiind compus pe baza celui interogativrelativ care, are aceleaşi forme cazuale!
– O „doamnă” din noul parlament, profund indignată, glăsuieşte: „Atunci nu i-am auzit pe niciunul să spună ceva împotriva (…)”. Exprimarea corectă: Nu l-am auzit pe niciunul să spună ceva împotriva (…), sau Nu i-am auzit să spună ceva împotriva (…). Greşeala se numeşte anacolut.
– Un domn ministru („sac!”) se exprimă aşa: „Aceasta este una din legile pe care populaţia o aşteaptă”. Exprimarea corectă: Aceasta este una din legile pe care populaţia le aşteaptă, sau Este legea pe care populaţia o aşteaptă (tot anacolut).
– O tanără jurnalistă, produs al şcolii româneşti de după 1990, zice: „crearea acestei gaure în buget (…)”. Corect trebuia spus: Crearea acestei găuri în buget (…).
Acest substantiv de gen feminin (o gaură, două găuri) are următoarele forme în cazurile N/Ac – o gaură; G/D –unei găuri (articulat nehotărât), sau N/Ac – gaura; G/D – găurii (articulat hotărât).
În formularea, „crearea acestei găuri”, adjectivul demonstrativ (această gaură, acestei găuri) precedă substantivul care se foloseşte cu forma nearticulată.
– Tot mai des se aude „Guvernul face corecţia bugetului”. Substantivul corecţie are sens de „pedeapsă corporală aplicată unui vinovat, bătaie”. Formularea corectă: Guvernul face o corectare a bugetului; corectare însemnând îndreptare.
– Degradarea exprimării a ajuns, din păcate, până la persoane de rang înalt în societatea românească. Astfel zice o doamnă: „Am făcut doisprezece sesizări către Consiliul Naţional al Audiovizualului în care (…). Am revenit din nou la (…)”. Precizăm că se zice corect: Douăsprezece sesizări pentru că substantivul este de gen feminin. Astfel, corect este fie două sesizări, fie douăsprezece sesizări, sau douăzeci şi două etc.
De asemenea, a reveni din nou este un pleonasm, căci a reveni presupune realuarea acţiunii, a face aceeaşi acţiune iarăşi, din nou.
FLOAREA NECŞOIU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro