ACASĂ / ARTICOLE / SFERE DE LUMINĂ / Înălțarea Domului – Ziua eroilor

Înălțarea Domului – Ziua eroilor

În fiecare an, la Praznicul Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos sărbătorim (și) Ziua eroilor, ocazie sau prilej cu care se oficiază și se organizează multe, diverse și diferite momente sau evenimente religioase și culturale, omagiale sau comemorative!

Da, altfel spus, ne cinstim, ne prețuim, toți eroii și înaintașii, știuți și neștiuți, cunoscuți ori ba, care, într-un fel sau altul, într-un loc sau altul, s-au jertfit pentru acest, pământ, neam, popor și țară!

Oriunde și oricând, în tot locul și în tot ceasul!

Așadar, Biserica, bunăoară, organizează, în această zi, slujbe religioase, pomeniri, parastase și acțiuni ori activități spiritual – culturale!

În altă ordine de idei, având, recent, o întâlnire, o discuție, pe această temă, cu câțiva tineri frumoși, sinceri și inimoși, la un moment dat, unul dintre ei, m-a întrebat dacă astăzi mai sunt eroi și, mai mult decât atât, ce anume să înțeleagă ei prin termenul „erou” astăzi?!

Ce-i drept, pe moment, m-a cam blocat, nu prea am știut ce sau cum să-i răspund, direct și, spontan dar, atunci, i-am zis așa:

Vrei să cunoști, să te întâlnești cu un erou?

Hai să mergem la primul spital și, acolo, vei vedea o mulțime de eroi: medici, paramedici, asistenți medicali, brancardieri, conducători auto etc!

Mai vrei și alții?

Hai, la prima televiziune, la prima școală, la prima stație CFR, auto, navală sau aeriană, la primul UPU, la prima unitate de salvare – ambulanță, la primul post MAI, MAPN sau IGSU și, lista, desigur, poate continua!

Dar, ce înseamnă, de fapt, a fi erou, astăzi?

A fi demn, a avea onoare, a fi onest, a fi cinstit, a fi corect, a avea curaj, a (te) lupta pentru omenie și adevăr și, câte multe altele!

Ce-i drept, am observat că, nu l-am prea convins pe tânărul meu interlocutor și adolescent!

Și, atunci, i-am spus astfel:

Pe erou nu, neapărat, ai să îl vezi dar, totuși, ai să îl simți, ai să îl (re)cunoști, negreșit!

Cum? Când vei vedea un om că își (men)ține familia aproape, că are grija de ea, că îi poarta ei de grija, în toate aspectele, apoi, să știi că, acel om este un erou!

Când vei întâlni oameni, serioși, lucizi, asumați și responsabili, acasă, în familie, în societate, în colectivitate, la locul de muncă, apoi, să știi că, toți aceia sunt niște eroi!

Când vei cunoaște un om care își gestionează, cu multă demnitate, încredere și, seninătate, (toate) necazurile, problemele, suferințele și neajunsurile acestei vieți, acela chiar este un erou!

Când vei întâlni, un om discret dar concret, așezat dar implicat, calculat dar determinat, cumpătat dar pozitiv, echilibrat dar optimist, reflexiv dar aplicat, harnic și dinamic, creativ și practic, original și motivat, în toate aceste vremuri, împrejurări și condiții, apoi, să știi că, toți aceștia și, mulți alții, asemenea, sunt veritabili și autentici eroi!

La care tânărul, și mirat și curios, îmi răspunde, direct și franc!

Eu am crezut că eroii sunt numai aceia care au luptat în tot felul de războaie și au murit, au sfârșit (pe) acolo, nu, dintre cei vii!

Dragul meu, așa gândim și vedem noi dar, „eroi, au fost, eroi sunt încă și, vor fi, în neamul nostru românesc!”

Pai, așa, pot să ajung și eu!

Pai, da, chiar asta și este ideea!

I-am răspuns eu, îmbărbătându-l și încurajându-l!

Pe eroii noștri plecați, deja, dintre noi, Dumnezeu să îi odihnească iar pe cei, aflați sau rămași, încă, aici, împreună cu noi, Dumnezeu să ni-i trăiască! Amin!

Hristos a înviat!

Hristos s-a înălțat!

Stelian Gomboș

steliangombos.wordpress.com

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Valoarea simbolică, sacramentală şi morală a sfintelor icoane

Cu multă bucurie sufletească constatăm faptul că despre sfintele icoane s-au spus foarte multe lucruri …

Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – 29 august! (Zi de Post)!

Este o zi înscrisă cu roșu în calendarul bisericesc și este o zi de post, …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: