ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA DE AZI / INTERVIU CU AMBASADORUL IRLANDEI, EXCELENȚA SA DEREK FEELY

INTERVIU CU AMBASADORUL IRLANDEI, EXCELENȚA SA DEREK FEELY

INTERVIU CU AMBASADORUL IRLANDEI,
EXCELENȚA SA DEREK FEELY

 

Domnule Ambasador, în numele publicației “Independenţa Română”, aș dori să discut cu dumneavoastră percepția despre relațiile culturale dintre România și Irlanda.

James Hendry: Domnule Ambasador, recent ați fost numit în această funcție pentru a reprezenta interesele Irlandei în România. Cu bunăvoința dumneavostră, aș dori să vă întreb cum percepeți România la prima vedere?

Derek Feely

Dl. Derek Feely: Irlanda și România sunt îndepărtate din punct de vedere istoric, fără să existe prea multe legături între cele două țări. Irlandezii sunt cunoscuți drept coloniști în Marea Britanie, Canada, America, Australia și în majoritatea ţărilor vorbitoare de limbă engleză. Acțiunile lor în Europa, în istoria recentă, au exclus estul, mai ales în timpul regimului comunist.
Am perceput România ca o țară subdezvoltată, cu infrastructură limitată și servicii publice cu lipsuri în sectorul de sănătate, securitate, libertate individuală și economie. Dar suprize-surprize, cum se spune, țara a trecut printr-o transformare semnificativă, mai ales în ultimii cincisprezece ani, această transformare făcând din România țara cu cea mai ridicată rată de creștere economică din Europa. Am fost copleșit de ospitalitatea românilor și mă simt mai în siguranță decât oriunde altundeva cutreierând străzile Bucureștiului pe timpul nopții.
Rata șomajului este mai scăzută decât mă așteptam și acesta poate fi un motiv în plus adăugat sentimentului de bine, existând un nivel al criminalității foarte scăzut. Am fost foarte impresionat de peisaje și de frumusețea zonei rurale și am avut plăcerea să vizitez câteva orașe reprezentative, cum ar fi Sinaia și Sibiu. Intenționez să călătoresc mai mult în timpul vacanței de vară, poate în Maramureș sau Bucovina, și mi-ar plăcea să admir îndeaproape minunatele castele Peleș și Bran.

James Hendry: În acest an se împlinesc patru ani de când parada care celebrează sărbătoarea Sfântului Patrick se organizează în București. Care sunt principalele proiecte, îndeosebi cele de tip socio-cultural?

Mr. Derek Feely: Pe partea exclusiv culturală, am fost surprins de interesul semnificativ manifestat față de cultura irlandeză de către multe persoane pe care le-am întâlnit, ținând cont de comunitatea irlandeză relativ restrânsă de aici. Cunosc două școli de dans irlandez în București, care țin cursuri atât pentru adulți cât și pentru copii. Participând recent la o competiție internațională în Hamburg, dansatorii de la Școala STAY-shat au obținut un număr impresionant de medalii. De asemenea, am avut plăcerea de a urmări o demonstrație a companiei de dans Irish Way, care e solicitată la multe evenimente unde participanții nu sunt doar irlandezi. În legătură cu evenimentele prin care celebrăm ziua Sfântului Patrick de anul acesta, ambasada va organiza recepția diplomatică la Clubul Diplomatic în data de 17 martie. Pe 18 martie va avea loc, la Hotelul Intercontinental, balul, urmat de finala competiției de rugby Turneul celor 6 Națiuni, ce va avea loc sâmbătă. La Hotelul Martiott vor putea fi vizionate confruntările echipelor din Irlanda, Scoția, Anglia, Țara Galilor, Franța și Italia. Pentru cei care nu sunt intesați de rugby, pe Lipscani, sâmbătă seara, va fi organizat un concert de muzică irlandeză, în aer liber.
Principalul eveniment dedicat publicului va fi parada din data de 20 martie, ce va începe în Piața Victoriei la orele 15 și se va deplasa încet până la parcarea Hotelului Hilton. Vor fi multe care alegorice decorate, unele vor avea dansatori la bord ce vor performa pe muzica impresionantă a o sută de fluierari ce vor fi în fața și în spatele carelor. Toată lumea este binevenită, fie ca spectatori ori ca participanți. Cadouri, cum ar fi baloane și brățări elastice vor fi dăruite copiilor.
Față de paradele militare pretențioase și maiestuoase, irlandezii preferă să se relaxeze și să sărbătorească într-o manieră relaxantă, cu voie bună, împreună cu familia. Evenimente ce marchează sărbătoarea Sfântului Patrick nu vor fi numai în București. Orchestra filarmonică din Oltenia va performa în Craiova sub bagheta dirijorului irlandez Derek Gleeson, cu participarea violonistei Eloise Geoghegan, pe data de 18 martie.
Activitățile culturale includ, de asemenea, și ceea ce noi numim Bloomsday, pe 16 iunie, eveniment dedicat călătoriilor lui Leopold Bloom, personajul-erou din capodopera literară a lui James Joyce, Ulyse. Intenționăm să invităm irlandezi rezidenți care să citeasă fragmente din carte, în acompaniamentul unui tenor irlandez ce va interpreta cântece specifice din timpul lui Joyce.
În afară de aceste evenimente, încurajăm și alte legături culturale. Suntem implicați în stabilirea de relații cu universități românești precum Universitatea din București, Universitatea Ovidius din Constanța și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, instituții academice care au în programa lor cursuri de literatură și studii irlandeze. Totodată, avem legături cu Institutul Cultural Român și Institutul Francez ce proiectează filme irlandeze la Cinema „Elvira Popescu“ în cadrul Festivalului Zilelor Filmului Irlandez.

James Hendry: Care este percepţia asupra României şi a românilor în Irlanda? Cum vedeţi oamenii care lucrează şi creează valori în Irlanda?

Mr. Derek Feely: Irlandezii sunt cunoscuţi drept emigranţi în alte ţări, dar recent am cunoscut şi reversul medaliei – un număr important de persoane care vin din Africa, Asia, Europa centrală şi de est doresc să se stabilească şi să înceapă o nouă viaţă. Desigur, imigraţia pune presiune pe serviciile sociale şi această situaţie trebuie tratată cu grijă.
Sunt bucuros să spun că situaţia este una foarte bună şi afluxul de români a fost extrem de benefic societăţii, culturii şi economiei noastre şi ei s-au dovedit a fi de mare preţ ţării noastre. Fără îndoială comunitatea românească de expaţi din Irlanda are o imagine foarte pozitivă. Sunt impresionat de noile competenţe şi talente în sectorul IT, în particular în propriile “Silicon Valleys” din Bucureşti, Braşov şi Cluj, de exemplu. Am certitudinea că aceste hub-uri sunt dezvoltate datorită excelentelor universităţi şi există certitudinea că aceşti tineri specialişti sunt căutaţi atât în Irlanda cât şi în Europa.
Entuziasmul meu este împărtăşit de Michael O’Leary, CEO al companiei aeriene RYANAIR, companie care s-a angajat să introducă noi rute de zbor în România, inclusiv la Timişoara şi, de asemenea, să aducă trei noi aeronave la Otopeni, să angajeze personal, de la specialişti care se ocupă de vânzări până la membri de echipaj şi ingineri. El consideră că va fi un progres pentru turism şi pentru sectorul de business travel în România, şi totodată creşterea atractivităţii României ca destinaţie turistică.

James Hendry: În încheiere, cum apreciaţi iniţiativele culturale româneşti, în speţă publicaţia “Independenţa Română – Independenţa prin cultură”?

Mr. Derek Feely: M-a bucurat discuţia noastră, şi sunt de părere că, atunci când un diplomat este delegat într-o misiune în afara ţării sale, imediat se conştientizează importanţa legăturilor culturale în lumea diplomatică. Este mult mai uşor să rupi barierele decât să apreciezi şi să înţelegi diferite culturi şi cum acestea pot fi folosite pentru a întări legăturile sub acest limbaj comun numit cultură.
În acest context, felicit “Independenţa Română” pentru rolul său în a face cunoscut mesajul şi a crea legături între cele două ţări. Am fost surprins să văd că revista a fost fondată în anul 1874 şi încă se dezvoltă, o adevărată realizare.
Aş dori să închei prin a spune că m-am bucurat pe deplin de timpul petrecut în România până acum şi aştept cu nerăbdare vremuri şi mai bune, odată ce îmi voi îmbunătăţi cunoştinţele de limbă română.

James Hendry: Domnule Ambasador, vă mulţumesc pentru interviu şi pentru încrederea acordată.

Interviul a avut loc la Ambasada Irlandei,
în data de 17 februarie 2016, de către
corespondentul nostru internaţional

JAMES HENDRY

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Știință, religie, globalizare versus cunoaștere

Cultura este legată de credinţe şi idei religioase, de spaţii istorice şi geografice cu noi …

BRICS – alternativa în fața coaliției SUA – Europa

Motto: „Este încurajator să vedem entuziasmul și creșterea în interes a țărilor în curs de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: