ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / Ion C. Brătianu – 2 secole de la naștere

Ion C. Brătianu – 2 secole de la naștere

  • anii punerii temeliei statului român modern

Ion C. Brătianu s-a născut la 2 iunie 1821, la Pitești si s-a format în atmosfera revoluționară a Parisului de la mijlocul secolului al XIX-lea, evenimentele anului 1848 fiind cele care i-au furnizat atât entuziasmul, cât și cunoștințele diplomatice și politice necesare construcției naționale de mai târziu. Revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821 a marcat primele acțiuni puse la temelia statului român modern. Pe fondul acestor evenimente viitorul om politic va continua desăvârșirea unor acțiuni cu rol definitoriu națiunii noastre (anii 1859, 1877, 1918).Sărbătorind 200 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu, Biblioteca Academiei Române a organizat joi, 3 iunie 2021 un Simpozion și o expoziție. Au luat cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, dr. Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, prof. ing. Nicolae Noica, director general al Bibliotecii Academiei Române. Simpozionul a fost urmat de vernisarea expoziției cu același nume, organizată în sala „Theodor Pallady“ de Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și de Cabinetul de Stampe, Fotografie, Hărți, fiind expuse colecții de documente și fotografii din patrimoniul Bibliotecii.Fiind fondator al Partidului Național Liberal, în 1875, și primul său președinte, Ion C. Brătianu contribuie la cele mai importante momente din istoria statului român modern: negocierea și aducerea pe tronul Principatelor Române unite în 1866 a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, câştigarea independenţei de stat la 1877, înființarea unor instituții fundamentale pentru modernizarea țării, inițierea unor ample proiecte liberale de emancipare economică și culturală. Apoi circa 12 ani ca Prim-ministru sau de nenumărate ori ministru al economiei, al apărării naționale sau al afacerilor externe, a decis măsuri pentru temelia construcției naționale și care să deschidă calea către actul Marii Uniri, la o contribuţie decisivă ce urma să o aibă apoi fiul său, Ion I. C. Brătianu.Expoziția organizată cu prilejul simpozionului, a fost însoțită de un elegant catalog cu peste 120 de pagini, realizat de Coordonatorul editorial și al expoziției: doamna Gabriela Dumitrescu, șef Serviciu Manuscrise, Carte Rară, a fost precedată și de vernisajul expoziției Ion I. C. Brătianu din 22 octombrie 2020- 156 ani de la naștere.Dacă ar fi să facem un Dicționar al marilor români, al familiilor lor, am putea începe cu familia I. C. Brătianu.

Împreună cu fii săi a construit o țară, a dat o lecție de civism. Ionel, Ion și Gheorghe Brătianu au fost și membri ai Academiei Române, nu numai politicieni remarcați. I. C. Brătianu se remarcă la 1848 dar plătește cu exilul, revine în 1857 și luptă pentru Unirea principatelor apoi participă la negocierea și aducerea pe tronul Principatelor Române unite, în 1866, a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, câştigarea independenţei de stat la 1877, înființarea unor instituții fundamentale. Sunt anii în care se înființează Banca Națională, biserica română își capătă autocefalia, se construiesc 3.000 km de cale ferată, se pun bazele statului român modern.Biblioteca Academiei Române, deținătoarea unui tezaur cultural național imens deține și circa 8.500 de documente reprezentând corespondența între membrii familiei Brătianu. Ion C. Brătianu a avut determinarea politică de a uni formațiunile liberale și astfel fiind Fondator al Partidului Național Liberal, în 1875, se identifică și pune în aplicare măsuri care vor constitui temelia construcției naționale și actul Marii Uniri de la 1918, la care o contribuţie decisivă urma să o aibă fiul său, Ion I. C. Brătianu. Și-a demonstrat motivarea și calitățile liberale prin crezul său de a construi, de a crea valori materiale precum: Conacul de la Florica, o firmă cu producție viticolă, o biserică.Se sfârșeste la 4 mai 1891 și semnificativ de menționat este că la 5 mai Regele Carol sosește la căpătâiul lui, urmând omagierea de circa 12 mii de oameni la funeralii. Trăind vremuri controversate acestea și-au pus amprenta și asupra omului ca politician dar meritele sale rămân consemnate în istorie, trebuie cunoscute de fiecare român ca un model de dăruire pentru idealurile naționale alături de alte mari personalități ale timpului său.

Ing. Dr. Viorel Gaftea

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …

Ileana Elena Ivan

leana Elena Ivan a moștenit talentul plastic de la bunicul domniei sale, după mamă, Procopie …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: