ACASĂ / ARTICOLE / SPIRITUALITATE / IOSIF CONSTANTIN DRĂGAN – O VIAȚĂ DEDICATĂ ROMÂNISMULUI

IOSIF CONSTANTIN DRĂGAN – O VIAȚĂ DEDICATĂ ROMÂNISMULUI

– IOSIF CONSTANTIN DRĂGAN –
O VIAȚĂ DEDICATĂ ROMÂNISMULUI

Iosif Constantin Drăgan s-a născut la Lugoj, pe 20 iunie 1917, și a decedat la data de 21 august 2008. Fiind de origine bănățeană, om de afaceri, pe o structură erudită, a avut o puternică iubire de țară, chiar dacă a trăit din tinerețe în străinătate. Dedicându-și activitatea științelor juridice, economice, literaturii, istoriei și publicisticii a arătat un deosebit atașament față de România.
Dacă vom face o sinteză a vieții, a realizărilor sale și a schimbărilor istorice pe care le-a trăit, vom putea aprecia că viziunea tânărului a anticipat în multe privințe evoluția și perspectiva contemporanilor, rămânând în același timp puternic ancorat în sentimentele naționale, în istoria veche, elementele de identitate și mândrie națională. Născut în zona de graniță a imperiului austro-ungar, a cunoscut de mic istoria țării și s-a atașat puternic de idealurile naționale. Iosif Constantin Drăgan a absolvit la Universitatea din București studiile juridice, la 20 de ani, în anul 1938, a obținut licența în drept. Primește, după absolvirea serviciului militar ca artilerist, de la Institutul Italian de Cultură, în anul 1940, o bursă de studiu, în Italia.
După ce termină la Universitatea din Roma a doua facultate, științe politice și economie, Drăgan își dă doctoratul în jurisprudență, tot la Roma. Este perioada fierbinte a celui de al doilea război mondial. Tânărul l-a cunoscut pe Giorgio del Vecchio, un filosof al dreptului, iar el, ca doctor în jurisprudență, a tradus în limba română lucrarea acestuia, „Lecții de
filozofia dreptului”. Atras la acele vremuri de idealurile naționaliste, de curente de opinie corporatiste, pune în 1941 bazele unei companii care exporta petrol românesc Italiei. Este intrarea în lumea afacerilor și a managementului, o școală a vieții în timpuri foarte schimbătoare. De altfel experiența și viziunea sa l-a îndemnat ca după al doilea război mondial, în 1948, să fondeaze o companie de distribuție a gazului petrolier lichefiat, Butan Gas. Schimbările politice europene, mai ales cele locale în urma venirii la putere a Partidului Comunist, îi fac interzisă pentru 30 de ani revenirea în România.
Datorită unor numeroase cărți pe care le-a publicat, Iosif Constantin Drăgan a fost asociat curentului la granița dintre protocronism și naționalism din istoriografia română. Direcția naționalistă promovată ulterior de regimul lui Nicolae Ceaușescu face ca, deși era considerat fost simpatizant al curentelor anilor 1940, să devină un colaborator tolerat al regimului comunist, având acces la anumite documente inedite despre Ion Antonescu, pe care le-a folosit într-o carte a sa. Personalitate polivalentă, profesor, doctor, I.C. Drăgan a desfăşurat o importantă activitate ca vicepreşedinte şi apoi preşedinte, timp de un deceniu, al Federaţiei Internaţionale de Marketing (1966-1976), organizând seminarii şi congresul desfăşurat la Timişoara, primul de acest gen într-o ţară socialistă şi contribuind, succesiv, la crearea unor Asociaţii de Marketing în diferite ţări ale Europei. Prof. dr. Drăgan a dat un mare impuls dezvoltării relaţiilor comerciale internaţionale, în calitatea sa de fondator şi membru activ al Camerei de Comerţ Italo-Române înfiinţată în 1973, devenită punct de referinţă pentru schimburile dintre aceste două ţări cu o origine latină comună.
În străinătate, în 1967, a pus bazele Fundației Europene „Drăgan”, fundație care avea ca scop declarat promovarea „valorilor civilizației românești”.

A fondat două edituri, în Italia – Nagard și în România – Europa Nova, apoi o universitate privată, Universitatea Europeană „Drăgan”, înființată în 1991 la Lugoj cu filială la Brașov, o stație TV, una radio (Radio NovaFm), un ziar săptămânal, Redeșteptarea și un cotidian local, Renașterea Bănățeană. Toate aceste investiții de suflet sau economicoeducaționale în România au fost marcate și prin finanțarea construirii pe Dunăre, lângă Orșova, a unei statui înalte de 40 de metri a lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în stânca de piatră a muntelui din Europa. Pentru activitatea sa ca economist, tracolog, scriitor și președinte al Fundației Europene „Drăgan”, precum și cea universitară din afara țării și din România a primit, la 7 octombrie 1980, titlul de profesor asociat la Universitatea din Timișoara. Prof. dr. Drăgan a obţinut meritate recunoaşteri în domeniul academic, fiind numit Profesor asociat de Marketing şi Economie aplicată la Academia de Studii Economice din Bucureşti, Visiting Professor la Universitatea din Timişoara şi Visiting Professor la City University – Gresham College, din Londra, devenind și membru al Academiei de ştiinţe din New York.

Ca om de ştiinţă, a elaborat calendarul precesional (ICD Precessional Heliothermal Calendar) şi o nouă teorie referitoare la ciclizarea civilizaţiilor, în opera sa ”Geoclima şi istoria”. Educația în sufletul și activitatea lui Iosif Constantin Drăgan a constituit o pasiune, o iubire. Recent, în perioada 15-19 mai 2017, Universitatea Europeană „Drăgan” din Lugoj a organizat Săptămâna Porţilor Deschise. Organizată pe structura dată de Facultatea de Ştiinţe Economice și Facultatea de Drept, universitatea este deja recunoscută și internațional și aliniată cerințelor cele mai moderne. Filiala brașoveană a universității a extins experiența și rezultatele acesteia.
Cărțile publicate de Iosif Constantin Drăgan, inițial în străinătate, au atins subiecte istorice privind națiunea noastră dar și probleme de specialitate în economie, marketing. Amintim astfel: „Noi, tracii și istoria noastră multimilenară” (Milano, 1976, tradusă în 8 limbi); „Idealuri și destine” (1977), „Mileniul imperial al Daciei” (1985); „Istoria Românilor” (1994); „Antonescu, Mareșalul și Conducătorul României” (1996); „Adevărata istorie a românilor” (1996).
De menționat cele trei volume în domeniul cercetărilor de marketing, și anume: „The World Mission of the International Marketing Federation” (1985), „Geoclimate and History” (1987-1989), „Bazele Cognitive ale Cercetărilor de Marketing” (1995) – în colaborare cu prof. M.C. Demetrescu.
Spirit vizionar și bun manager, și-a construit propria infrastructură necesară activității publicistice, educaționale, științifice și economice. Tipografia FED şi-a început activitatea în anul 1990, cu o rotativă de cărţi, o maşină offset plană şi o maşină de broşat de capacitate mică, realizând comenzi de publicaţii periodice, cărţi de tiraj mic şi mediu precum şi alte tipărituri.
Contactul subsemnatului în 2003 cu spectrul larg de activități ale prof. dr. Drăgan a început pe partea de consiliere în domeniul informaticii, trebuind să supervizez implementarea unui proiect informațional pe partea economică în Butan Gas. A urmat supervizarea activităților universitare la Universitatea Europeană „Drăgan” și reinventarierea administrativ organizațională a largului spectru de activități și structuri educaționale, de servicii, de producție, împreună cu domnul ing. Sorin Mihai, un apropiat al familiei.

Facem astfel trecerea spre puternica implicare în economie, în management, prin corporația ButanGas, un grup multinațional care își desfășoară activitatea în 7 țări europene, în domeniul transportului, stocării și distribuției de gaz petrolier lichefiat (GPL), creată în 1948 în Italia și apoi extinsă în Grecia, Germania, Polonia, Austria, Serbia și România. Butan Gas a fost un promotor al structurilor economice transnaționale, având și în România o rețea complexă formată din 5 filiale (Conţeşti, Constanţa, Oneşti, Oradea, Lugoj), 2 centre de îmbuteliere și distribuție (Bucuresti, Lugoj), 5 depozite de stocare intermediară (Vaslui, Tg. Mureş, Baia Mare, Buzău, Craiova) și un terminal maritim GPL (Midia-Năvodari). O astfel de structură cu distribuție, transport, depozitare impune la nivel național o integrare din punct de vedere informatic, management economic, organizațional și administrativ eficient, în timp real de tip ERP (Enterprise Resorces Planning) ce a fost implementată.
Viața personală a fost tumultoasă, în ton cu vremurile și visurile unui mare vizionar. După o căsătorie în străinătate destrămată, poate, și din diferențele spirituale ce apar la mari personalități față de contemporanii săi, viața a făcut ca în 1995, la vârsta de 78 de ani, Drăgan să întâlnească pe Daniela Veronica Gușă, foarte tânără față de el, fiica generalului Ștefan Gușă, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1986-1989), cu care s-a căsătorit. Au avut împreună și trei copii, după primul băiat venind doi gemeni. Putem spune că ceva unește destinele marilor personalități și soarta acestora ajunge să se întâlnească. În onoarea tatălui acesteia, au înființat şi fundaţia „General Ştefan Guşă”. Prof. dr. Iosif Constantin Drăgan rămâne față de țară și semeni un nume de referință, un pionier în afaceri, educație, știința managementului și un model de devotament.

VIOREL GAFTEA

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Despre Omilia a XXII-a către tineri sau autoritatea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare

Atitudinea şi gândirea Sfântului Vasile cel Mare faţă de relaţia culturii profane cu învăţătura creştină …

Viața este un vis într-un vis (II)

înțelepciune japoneză Un alt răspuns, poate mai aproape de adevăr, ar fi cel enunțat pe …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: