ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / ISTORIA PARTICIPĂRII ROMÂNIEI LA CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 1998 – ULTIMUL BAL

ISTORIA PARTICIPĂRII ROMÂNIEI LA CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 1998 – ULTIMUL BAL

ISTORIA PARTICIPĂRII ROMÂNIEI LA
CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL
1998 – ULTIMUL BAL

Naționala de fotbal a României se află din toamna anului trecut în lupta pentru calificarea la Campionatul Mondial, programat în vara lui 2018, în Rusia. Tricolorii se duelează pentru un loc la turneul final cu Polonia, Danemarca, Muntenegru, Armenia și Kazahstan.
Deși România se numără printre membrele-fondatoare ale Mondialului, reprezentativa noastră n-a mai jucat la o astfel de competiție din 1998, când turneul final a fost găzduit de Franța. Iar perspectivele de a merge la anul în Rusia nu sunt încurajatoare, având în vedere rezultatele înregistrate până acum în preliminarii. În amintirea vremurilor bune, revista Independența Română – Independența prin cultură prezintă, în serial, istoria participării tricolorilor la întrecerea supremă a echipelor naționale.

AU DEFILAT ÎN CALIFICĂRI

După performanța de la Mondialul din 1994, din SUA, unde a ajuns între primele 8 echipe ale lumii, naționala României a mers și la Campionatul European din 1996. Unde, însă, a dezamăgit, înregistrând trei înfrângeri în tot atâtea meciuri: 0-1 cu Franța, 0-1 cu Bulgaria și 1-2 cu Spania. Dar tricolorii și-au revenit în calificările pentru Campionatul Mondial din 1998, unde, beneficiind și de o grupă accesibilă (cu adversare precum Irlanda, Macedonia, Lituania, Islanda și Liechtenstein), au defilat spre Franța. Echipa pregătită de Anghel Iordănescu a înregistrat în acele preliminarii cel mai bun bilanț din istorie: 9 victorii și un singur egal, 37 de goluri marcate și doar 4 primite și un avans de 10 puncte față de cea de-a doua clasată, Irlanda.
România a încheiat anul 1997 pe locul 3 în clasamentul FIFA (ierarhia tuturor echipelor naționale de pe glob), cea mai bună clasare pe care a avut-o vreodată, ceea ce i-a adus statutul de cap de serie la tragerea la sorți a grupelor turneului suprem, primul care a reunit la start 32 de formații. Reprezentativa noastră a fost repartizată alături de Anglia, Columbia (cunoștința de la SUA ‘94) și Tunisia.

„SĂ NE FACEȚI STATUIE!”

Așteptările românilor la Mondialul francez erau mari. Deși echipa suferise câteva modificări față de turneul din 1994, se spera cel puțin în repetarea performanței din SUA, dacă nu chiar în depășirea ei. Totuși, înaintea plecării în Franța, s-a produs un scurtcircuit.
România a disputat un meci amical pe arena din Ghencea cu Paraguay (scor 3-2 pentru echipa noastră), iar publicul l-a fluierat pe portarul Bogdan Stelea, nemulțumit fiind de prestația acestuia. Goal-keeper-ul le-a arătat semne obscene suporterilor, iar de aici a izbucnit un întreg scandal. Gică Hagi și-a vărsat nervii pe reprezentanții presei, considerând că aceștia au stricat relația dintre componenții echipei naționale și fani. „V-am obișnuit prost în ultimii 10 ani, în condițiile care sunt în România.
Nu ne prețuiți. Ce performanțe a făcut vreo echipă din România? Noi suntem capi de serie la Mondiale! Merităm să ne faceți statuie! În trei ani fotbalul nostru se duce”, a „tunat” Hagi. Relația încordată între tricolori și ziariști s-a menținut și în Franța. Cu toate acestea, România a debutat cu dreptul la Campionatul Mondial. Pe 15 iunie 1998, la Lyon, în formula Stelea – D. Petrescu, Ciobotariu, Gh. Popescu, Filipescu, D. Munteanu – Hagi (76 Marinescu), Gabi Popescu (68 Stângă), Gâlcă – V. Moldovan (85 R. Niculescu), Ad. Ilie, reprezentativa noastră învingea cu 1-0 Columbia grație unui gol fabulos înscris de Adrian Ilie. A urmat, pe 22 iunie, la Toulouse, meciul cu Anglia, echipă care contestase vehement statutul de cap de serie pe care românii îl avuseseră la tragerea la sorți. Tricolorii au făcut o partidă foarte bună și, după o primă repriză „albă”, au deschis scorul în minutul 46 prin Viorel Moldovan. Englezii au izbutit să egaleze în minutul 81, prin Michael Owen, dar Dan Petrescu a adus victoria echipei noastre cu două minute înainte de final. România avea două victorii după tot atâtea jocuri disputate și era calificată în optimile de finală ale Campionatului Mondial, indiferent de rezultatul ultimului meci din grupă, cu Tunisia! Cu Anglia, selecționerul Anghel Iordănescu a folosit același „11” ca la partida împotriva Columbiei, pe parcurs mai intrând Ovidiu Stângă (min. 73, în locul lui Hagi), Marinescu (84, în locul lui Stângă) și Lăcătuș (86, în locul lui V. Moldovan).

„PUII DE GĂINĂ”

Din păcate, după aceste succese, în rândul jucătorilor noștri a intervenit relaxarea. La meciul cu Tunisia, disputat pe 26 iunie, la Paris, tricolorii au surprins pe toată lumea apărând pe teren cu părul vopsit blond! De asemenea, Puiu Iordănescu a afișat și el un nou look: tuns „periuță”. „A fost un pariu. Dan Petrescu a propus ca, în cazul în care ne calificăm după primele două meciuri, să ne vopsim cu toții părul blond. Nea Puiu a preferat să se tundă «periuță», decât să se vopsească”, au povestit ulterior jucătorii români, care au fost numiți de presa franceză „puii de găină”.
Singurul neschimbat a rămas portarul Bogdan Stelea, care se tundea „zero”. Contra Tunisiei, Iordănescu a titularizat mai mulți jucători care, de regulă, erau rezerve, precum Doboș, Dulca, Marinescu sau Lăcătuș, iar meciul s-a terminat la egalitate, 1-1. Skander Souayah a deschis scorul în minutul 12, iar Viorel Moldovan (81) a salvat echipa noastră de la eșec.
În optimile de finală ale Mondialului francez, România a dat peste Croația. Pe 30 iunie 1998, la Bordeaux, Anghel Iordănescu i-a trimis în teren pe Stelea – D. Petrescu (76 Marinescu), Ciobotariu, Gh. Popescu, Filipescu, D. Munteanu – Hagi (57 Craioveanu), G. Popescu (61 R. Niculescu), Gâlcă – V. Moldovan, Ad. Ilie. Pe o căldură foarte mare, tricolorii au făcut un joc slab și au sfârșit prin a fi învinși, scor 0-1, unicul gol al meciului fiind marcat de Davor Suker, care a transformat o lovitură de la 11 metri acordată ușor de arbitru.
A fost ultimul meci al României la Campionatul Mondial… În 1998, trofeul suprem a fost câștigat de țara gazdă, Franța, care a câștigat cu 3-0 finala disputată împotriva Braziliei.
După turneul final din Franța, Gică Hagi a anunțat că se retrage de la echipa națională. Avea să revină asupra deciziei peste un an și să joace și la Campionatul European din 2000. De asemenea, antrenorul Anghel Iordănescu părăsea banca tehnică a reprezentativei române, pe care o preluase în 1993, dând curs ofertei de a pregăti Grecia.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: