ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / Istoria participării României la jocurile olimpice de vară

Istoria participării României la jocurile olimpice de vară

Românii și-au fixat obiectivul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo: între șase și opt medalii

Amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo au fost reprogramate pentru perioada 23 iulie – 8 august 2021. Asta deși există destule voci care afirmă că Olimpiada va suferi o nouă amânare, sau chiar că va fi anulată definitiv. Până una alta, însă, șefii Comitetului Internațional Olimpic (CIO) susțin că întrecerea se va desfășura conform planificării și, mai mult, aceasta chiar va putea fi urmărită din tribune de spectatori.

„Cred că sportivii vor da totul” Până la sfârșitul anului trecut, România avea 59 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, aceștia urmând să reprezinte țara noastră la următoarele discipline: atletism, baschet (echipa feminină 3X3), box, canotaj, ciclism, fotbal, gimnastică artistică, înot, kaiac-canoe, lupte, tenis de masă și tir sportiv. În momentul redactării acestui articol, echipa masculină de polo a susținut turneul de calificare la Olimpiadă, pe care, din păcate, l-a ratat, după ce, în cadrul grupei, a pierdut jocurile cu Croația (6-16), Olanda (8-0), și Franța (7-16), a remizat cu Rusia (9-9) și a obținut o singură victorie (12-7 cu Germania).

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) a avut o discuție cu conducătorii federațiilor sportive din țara noastră, la capătul căreia a stabilit obiectivul olimpicilor români la Tokyo. „În decembrie 2020 am realizat acea evaluare pe care ne-am obișnuit să o facem, și anume potențialul României la Jocurile Olimpice. Federațiile Olimpice naționale și-au prezentat obiectivele, care sunt foarte îndrăznețe, aș putea zice. Federațiile și-au propus 12-14 medalii. Comisia Tehnică a estimat însă un număr de 4-6 medalii, aproape ce s-a întâmplat la Jocurile Olimpice precedente. Eu cred că putem obține în jur de 6-8 medalii, bazându-mă pe interacțiunea mea cu sportivii. Știu ce au făcut, cred în ei, cred cu toată ființa mea că sportivii care vor ajunge acolo vor da totul”, a declarat Mihai Covaliu, la postul de televiziune „Look Sport”. Șeful olimpismului românesc a ținut însă să precizeze că „trebuie să fim realiști și să luăm în considerare că este o ediție specială a Jocurilor Olimpice. Se pot întâmpla și lucruri bune, și lucruri mai puțin bune, trebuie să respectăm regulile și așa vom demonstra că suntem o echipă care a pregătit bine aceste jocuri”. La precedenta ediție a Jocurilor Olimpice, cea din 2016, desfășurată la Rio de Janeiro, sportivii români au cucerit cinci medalii.

Sportivii – ori vaccinați, ori în carantină

Deși șefii Comitetului Internațional Olimpic susțin că nu se pune problema ca Jocurile de la Tokyo să nu se desfășoare, incertitudinea continuă să planeze asupra acestora. Conform presei internaționale, peste 80 la sută dintre japonezi sunt reticenți în privința organizării Olimpiadei în acest an, iar publicația britanică „The Times” susține că inclusiv oficiali din cadrul Guvernului nipon iau în calcul anularea competiției, de teama că numărul mare de sportivi ce vor veni la Tokyo, din toate colțurile lumii, ar face imposibil controlul asupra pandemiei! Chiar dacă toate acestea vor rămâne doar simple zvonuri, este cert că Jocurile Olimpice din acest an vor avea parte de măsuri nemaiîntâlnite până acum. Astfel, după o videoconferință purtată cu Thomas Bach, președintele CIO, Denis Masseglia, conducătorul Comitetului Național Olimpic și Sportiv Francez, a anunțat că sportivii care nu vor fi vaccinați anti COVID 19 până la startul Olimpiadei vor fi nevoiți să facă față unor condiții „extrem de dificile”. Astfel, sportivii nevaccinați ar putea fi nevoiți să stea două săptămâni în carantină la sosirea în Japonia și, în plus, să fie testați de două ori pe zi. De asemenea, în Satul Olimpic vor exista reguli foarte stricte, iar participanții vor fi obligați să respecte distanțarea fizică. Totuși, organizatorii asigură că programul de pregătire al competitorilor nu va avea de suferit. Mihai Covaliu, președintele COSR, admite că vaccinarea celor care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokyo este o problemă care va trebui rezolvată cât mai repede: „O problemă foarte importantă care ne preocupă zilele acestea este legată de vaccinarea sportivilor. Lucrurile sunt după anumit tipic, nu putem ieşi noi acum şi să spunem că vaccinăm sportivii. Dacă legea din ţara respectivă a spus că prima dată vor fi vaccinate anumite categorii de persoane şi apoi marea majoritate a populaţiei, asta este. Şi ce facem cu sportivii care au avut COVID? Că au avut Neagu, Samara, Halep, Tecău şi aşa mai departe. Ei, 90 de zile pot să călătorească în toată lumea fără să stea în carantină, bine, cu teste făcute şi aşa mai departe. Dar ce facem cu ei, îi vaccinăm, nu îi vaccinăm? Sunt detalii care trebuie luate în seamă. Lucrurile trebuie făcute în cunoştinţă de cauză”.

Mugur Băileșteanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

FCSB, campioană după nouă ani de așteptare

După nouă ani de așteptare, în care părea că se abonase la locul doi în …

Povestea lui Gheorghe Dungu, cel mai longeviv portar al Rapidului

Probabil că sunt destui iubitori ai fotbalului care nu știu cine este Gheorghe Dungu, deși …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: