ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA DE AZI / „IVANOV 50”

„IVANOV 50”

Așa și-a intitulat, Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, omagiul materializat în secțiunea dedicată aniversării lui Vlad Ivanov, în care au fost prezentate 5 din cele mai importante filme, care l- au avut ca protagonist: Sunset, Câini, La Gomera, Principii de viață și Hier. Și o surpriză: momentul special pe care l-a avut în Gala de deschidere de la Cinema Pro.

Vlad s-a născut în 1969, la Botoșani. Și orașul lui natal i-a conferit, cu ocazia aniversării vârstei de 50 de ani, titlul de „Cetățean de onoare”.

Memorabilul rol din filmul lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile i-a adus prestigiosul trofeu Los Angeles Critics Award, pentru Cel mai bun actor străin al anului, în 2008. Protagonistul acestui film, domnul Bebe (Vlad Ivanov) este un om abuzat de regimul opresiv, așa că i se pare firesc să supraviețuiască și el prin abuz.

Primul său rol principal, într-un film de lung metraj, a fost acela al lui Velicanu, din Principii de viață (2010), în regia lui Constantin Popescu. Protagonistul, Velicanu este un om împlinit, care se crede stăpân pe situație, dar… Este un studiu de caracter captivant. (Film în competiție, San Sebastian 2010). În rolul lui Victor Ganz, din coproducția (Ungaria, Germania, Franța, Olanda, Suedia, Maroc) Hier, regia: Balint Kenyeres, este patronul unei companii care prestează servicii în toată lumea, și ajungând în Maroc, se confruntă cu amintiri din tinerețe, demult uitate (Cineasti dei Presente, Locarno2018). Ivanov a interpretat multe roluri secundare, în care s-a dovedit tot atât de remaarcabil, ca și în cele principale. În Snowpiercer/ Trenul zăpezii (al laureatului cu Palme d’Or de anul acesta, cu filmul Parasite/ Parazit)*, Bong Joon Ho; sau din The Fog al lui Serghei Loznitsa precum și în rolul lui Dinu Laurențiu din Poziția copilului ( regia:Călin Netzer), rol care în 2014 a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar dintr-un film de lungmetraj de ficțiune, la Premiile Gopo, ca și în rolul lui Samir, din filmul Câini (2016), în regia lui Bogdan Mirică (Premiul Fipresci – Un Certain Regard, Cannes, 2016), film răvășitor, care se petrece la noi în țară și cu care, Vlad a primit unu din cele 6 premii Gopo acordate în 2017, împreună cu Marele Trofeu TIFF. Într-un interviu, acordat după premiera filmului în țară, declara: „Prima dată când am văzut filmul Câini, la Cannes, eu însumi m-am cutremurat de ce a putut să iasă pe ecran.” Într-un interviu , acordat publicației americane Variety, declara: „Vreau să joc roluri puternice, care vin de undeva din profunzimea sufletului uman. Char dacă e vorba de numai o secvență”, ei bine, a reușit!

Vlad Ivanov a primit, Ordinul meritul Cultural, în anul 2005,din partea Președinției României.

Voi spune câteva cuvinte și despre celelalte două filme, avându-l protagonist, citate la început. La Gomera (2019), în regia lui Corneliu Porumboiu (în competiție, Cannes 2019), în rolul lui Cristi. Vlad se întoarce la rolul lui preferat,de polițist, dar care se ridică de la birou și pleacă pe insula Gomera, din Spania, unde, ca să ajute la eliberarea unui traficant, învață un limbaj nou, fluierat. (El Siblo). „ Ne ieșeau ochii din cap, ne ieșea salivă pe la gură, ne înecam, prima săptămână a fost horror. Eu știu puțină spaniolă, dar înțeleg. E important să știi limba în care se fluieră, ca să înțelegi. În română pot să fluier, am și fluierat în film în română”, declara el întrun interviu pentru Federer. Filmul este amuzant și merită să fie văzut, chiar dacă nu este un cap de țară.

În filmul Sunset /Apusul (2018), în regia lui László Nemes (Premiul Fipresci, Veneția IFF, 2018) Ivanov îl întruchipează pe Oszkár Brill, patronul unui, magazin de pălării excentrice, din centrul Budapestei, în perioada de agonie a imperiului Austro-Ungar, de dinaintea izbucnirii Primului război mondial. Filmul prezentat în premieră la Veneția în 2018, a câștigat Premiul Criticii FIPRESCI.

Vlad Ivanov s-a bucurat adesea de Premiile Gopo:
– 2018: Cel mai bun actor în rol principal, într-un film lungmetraj de ficțiune, pentru preotul Ivan din filmul: Un pas în urma Serafimilor.
– 2017: Cel mai bun actor într-un rol secundar, într-un film lungmetraj de ficțiune, Câini, pentru rolul Samir.
– 2014 Cel mai bun actor în rol secundar, într-un film lungmetraj de ficțiune, pentru personajul, Dinu Laurențiu, din Poziția copilului, în regia lui Călin Peter Netzer.
– 2008 Cel mai bun actor, în rol secundar, într-un film lungmetraj de ficțiune, pentru interpretarea rolului protagonistului, Bebe, din filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, premiat și la Cannes.

Vlad Ivanov nu este numai un remarcabil actor de film, el joacă, având același succes, și pe scenă și în acest domeniu a cules recompense: Diploma de merit pentru contribuția de excepție la prestigiul primei scene a țării – Teatrul Național I.L.Caragiale,din București; Diploma de excepție pentru evoluția în spectacolul Zi-le oameni și dă-le pace, prezentat la primul Festival Național de Teatru „Nenea Iancu”de la Chișinău (Republica Moldova).

A apărut și în spectacole de divertisment pe TVR1, Antena 1, PRO TVș.a.

* Îmi permit să semnalez cu această ocazie că, nu se știe prin ce întâmplare, care nu-mi apartține, acest film a apăr ut în numărul trecut al revistei, la Les Films(nu Filmes) de Cannes à Bucarest, sub titlul părăsite în loc de parasite. BEATRICE KISELEFF

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

BRICS – alternativa în fața coaliției SUA – Europa

Motto: „Este încurajator să vedem entuziasmul și creșterea în interes a țărilor în curs de …

Fenomenul globalizării

O incursiune în istoria umanității Globalizarea nu are o definiție universal acceptată deoarece dinamica acetui …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: