ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / JOCURILE OLIMPICE DE LA RIO – ROMÂNIA, CEA MAI SLABĂ „ZESTRE“ DIN ULTIMII 60 DE ANI

JOCURILE OLIMPICE DE LA RIO – ROMÂNIA, CEA MAI SLABĂ „ZESTRE“ DIN ULTIMII 60 DE ANI

JOCURILE OLIMPICE DE LA RIO
ROMÂNIA, CEA MAI SLABĂ „ZESTRE“
DIN ULTIMII 60 DE ANI

 

spada

România a cucerit doar cinci medalii la Jocurile Olimpice desfășurate între 5 și 21 august 2016 la Rio de Janeiro. Dintre acestea, una a fost de aur, una de argint și trei de bronz. Țara noastră a încheiat competiția pe locul 47, cu 20 de poziții mai jos față de acum patru ani, la Olimpiada de la Londra. În perioada postbelică, doar la Helsinki, în 1952, delegația tricoloră s-a întors cu un număr mai mic de medalii: 4 (una de aur, una de argint și două de bronz).

SPADASINELE AU ADUS SINGURUL TITLU

bilant

La plecarea spre Rio, românii recunoșteau cu sinceritate că nu-și fac speranțe la câștigarea multor medalii. „Am mers exact pe ceea ce am discutat cu federațiile naționale, între 6 și 8 medalii. Cine știe, poate mai apare o surpriză”, susținea Alin Petrache, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). A trebuit să treacă aproape o săptămână de concursuri pentru ca delegația țării noastre să-și treacă în cont prima medalie. Dar și ce medalie! Aur în concursul feminin de spadă pe echipe! Formația noastră, compusă din Ana Maria Popescu (ex-Brânză), Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu, a trecut în „sferturi” de SUA (scor 24-23), în semifinale de Rusia (45-31), iar în finală a învins China cu 44-38.
„În ce domeniu mai batem noi SUA, Rusia și China?”, au exclamat spadasinele tricolore, după succes.
Medalia de argint a fost adusă de perechea Florin Mergea-Horia Tecău, care a ajuns până în finala probei de dublu a concursului masculin de tenis. Pe parcursul întrecerii, cei doi români i-au învins pe argentinienii Federico Delbonis/Guillermo Duran, pe mexicanii Santiago Gonzalez/Miguel-Angel Reyes- Varela, pe brazilienii Marcelo Melo/Bruno Soares (favoriții numărul 3 ai turneului) și pe americanii Steve Johnson. În ultimul act, însă, Mergea și Tecău au trebuit să se recunoască învinși de spaniolii Rafael Nadal și Marc Lopez, care s-au impus cu scorul de 7-6 (1), 7-6 (4).
Surprinzător, Gabriel Sîncrăian a adus României o medalie de bronz în concursul de haltere, la categoria 85 de kilograme. Deși nu era cotat printre favoriți, Sâncrăian a reușit să ridice 390 de kilograme, fiind devansat doar de iranianul Kianoush Rostani (care a luat „aurul” și a stabilit și un record mondial) și de chinezul Tiao Tan. Țara noastră a bifat o medalie de bronz și în proba feminină de canotaj 8+1. Echipajul format din Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian și Daniela Druncea a reușit o cursă extraordinară și, cu timpul de 6 minute, 4 secunde și 10 sutimi, s-a clasat pe poziția a treia, la o foarte mică distanță în urma Marii Britanii.
Titlul olimpic a fost adjudecat de echipajul Statelor Unite ale Americii. Chiar în ultima zi a Olimpiadei, luptătorul cecen Albert Saritov, care concurează pentru România, a câștigat medalia de bronz la lupte libere, categoria 97 de kilograme, după ce l-a învins în „finala mică” pe georgianul Elizabar Odikadze cu scorul de 10-0. Țara noastră nu mai câștigase din 1988 o medalie la lupte libere.

FURT CA-N CODRU LA BOX

La capitolul dezamăgiri un loc de frunte îl ocupă gimnastica românească, disciplină care s-a întors de la Olimpiadă fără nicio medalie, fapt nemaiîntâlnit în ultimii 44 de ani. Pentru prima dată din 1968 încoace, țara noastră nu a avut echipa calificată la Jocuri, fiind reprezentată doar de trei gimnaști la această ediție: Marian Drăgulescu, Andrei Muntean și Cătălina Ponor. Din păcate, Ponor a clacat în finala la bârnă, terminând doar pe locul 7, iar Drăgulescu a ratat dramatic finala la sărituri, clasându-se pe 4, la egalitate de puncte cu japonezul Kenzo Shirai, care, însă, a luat medalia de bronz deoarece a obținut o notă mai mare la execuția săriturilor. La rândul său, Andrei Muntean n-a reușit mai mult decât un loc 6 în finala la paralele. Și naționala feminină de handbal a României a dezamăgit la Rio. Deși erau cotate cu șanse mari la cucerirea unei medalii, handbalistele tricolore au fost eliminate încă din faza grupelor, unde au pierdut cu Angola (19-23), cu Brazilia (13-26) și cu Norvegia (27-28) și au câștigat doar în fața echipei din Muntenegru (25-21) și a Spaniei (24-21). De asemenea, spadasinele tricolore au ratat concursurile la individual, iar judoka Andreea Chițu, una dintre favoritele la medalii, n-a reușit să ia nici măcar „bronzul”.
Mihai Nistor, singurul reprezentant al României în proba olimpică de box, nu va uita prea ușor Jocurile de la Rio. Sportivul nostru a fost eliminat în „optimile” categoriei 91 de kilograme după o decizie scandaloasă a arbitrilor, care l-au declarat învingător pe adversarul său, iordanianul Hussein Iashaish, deși acesta a primit lovituri clare de la român, fiind chiar și numărat de două ori!

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: