ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA DE AZI / LA 60 DE ANI: ISTORIA CENACLULUI LITERAR „I. L. CARAGIALE” DIN PLOIEȘTI (1949 – 2019)

LA 60 DE ANI: ISTORIA CENACLULUI LITERAR „I. L. CARAGIALE” DIN PLOIEȘTI (1949 – 2019)

Cenaclul despre care voi face vorbire mai jos este cenaclul „I.L. Caragiale” din Ploiești se întrunește în prezent, în două ședințe lunare în prezența multor poeți, scriitori, muzicieni, regizori, scenografi, pictori… Cenaclul este găzduit de Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești. Persoana care a fost ghidul meu este nimeni altul decât, Ioan Vintilă Fintiș, preşedintele actual al cenaclului si bun prieten cu mine. Cenaclul a fost condus, pe rând, de-a lungul timpului de scriitorii George Moroşanu, Anton Tănăsescu, Florin Dochia, Romea Cantemir, Ioan Mihai Cochinescu.

GT: Vă rog să facem prezentările…
IVF: Din informațiile prezentate de criticul Nicolae Dumitrescu, în lucrarea sa „PLOIEȘTI – ORIZONTURI CULTURALE 2005”, aflăm că cenaclul literar „I.L.Caragiale” a fost înființat în anul 1949, într-o formulă de echipă demnă de invidiat: George Moroșanu, N. Rădulescu Lemnaru, Natalia Boncu, Ștefan Alexiu, Aurelia Popescu, Ștefan Dimitriu, Leonida Secrețeanu, Mariana Costescu, Corneliu Șerban, Hristu Cândroveanu, Ieronim Tătaru.

Tot această lucrare vine să-mi confirme și alte activități ale cenaclului, pe care le cunosc și din alte surse, cu ocazia unor discuții purtate pe marginea actului de cultură din Ploiești cu diverși scriitori și ei membri ai cenaclului (Ioan Vergu Dumitrescu, cunoscut mai apoi ca Victor Sterom, Costin Lupu, Nicolae Stanciu, Bibi Vasilache, Anton Tănăsescu, Romea Cantemir etc).

Așa, aflăm că, în 1968, Eugen Simion a solicitat preluarea onorifică a coordonării cenaclului, la ședința de redeschidere din 27 octombrie participând scriitorii Marin Preda, Cezar Baltag și Adrian Păunescu. Pentru asigurarea unei conduceri de permanență, Eugen Simion îl delegă pe poetul Nicolae Breb Popescu, pentru ca după un an coordonarea să fie preluată de Laurențiu Ulici.

GT: Când a inceput istoria dvs în cenaclu?
IVF: Grație lui Eusebiu Ștefănescu, în 1976 am fost introdus la cenaclul I. L. Caragiale ca interpret de muzică folk și tânăr aspirant în poezie. Aici i-am cunoscut pe Ion Vergu Dumitrescu, un foarte bun îndrumător al tinerelor talente, Romea Cantemir, Emilian Luncașu, Niculae Alexandru Vest, Costin Lupu, Bibi Vasilache, Dan Anton Tănăsescu, Ion Gheorghe, Rodion Galeriu, Stelică Comșa, Sorin Vânătoru, Florin Oprea Sălceanu, Vladimir Deteșanu și mulți alții care s-au perindat de-a lungul timpului și care s-au pierdut ca iluștri necunoscuți. Cenaclul se desfășura lejer, fără cenzură, materialele erau dactilografiate de către secretară, metodista care răspundea de cenaclu, trebuia să fii programat pentru citire, dar, s-a întâmplat un fenomen și, aici cred că domnul Nicolae Dumitrescu nu are dreptate în privința timpului. De ce spun aceste vorbe. Este vorba despre o intervenție a lui Nelu Stan, directorul Palatului Culturii, care la o ședință de cenaclu, la care am fost de față. Cine are talent se afirmă oricum…” Nu știu dacă în sală era un ofițer de securitate… cum afirmă Nicolae Dumitrescu… Dar cineva a spus… Până în 1983, am fost la Pitești, unde am condus cenaclul Liviu Rebreanu. Într-o echipă. Nu intru în amănunte. Mă întorc la Ploiești în 1983. Începe, ca să spun așa, perioada optzecistă a cenaclului „I.L.Caragiale”. Vine Florin Dochia, sau este numit la directoratul Palatului Culturii. Și am să citez din prefața pe care a scris-o Constantin Hârlav, la o antologie, alcătuită de mine și care se numește ”MELANCOLIE DIESEL”, în care are informații tot din Nicolae Dumitrescu. Responsabil cu cenaclul era Romea Cantemir, un redutabil poet echinoxist, pe care de altfel îl știam de foarte multă vreme. Se întoarce de la București Ion Stratan. Sub directoratul lui Florin Dochia se formează o echipă puternică, din care fac parte poeți deja afirmați prin cenaclurile bucureștene sau chiar în volum. Este vorba de Ion Stratan, Florin Toma, Dan David (frecventa mai puțin cenaclul I.L.C.), Ioan Vintilă Fintiș.

Dacă ar fi să întocmesc o listă, desigur subiectivă, cu scriitori ploieșteni ai generației optzeci care s-au afirmat, sau au devenit foarte cunoscuți, la Cenaclul de Luni, Amfiteatru, Cenaclul revistei Luceafărul, Numele poetului, Cenaclul Cofluențe al S.L.A.S.T. aș enumera într-o ordine aleatorie pe: Ion Stratan, Martin Culcea, Ioan Vintilă Fintiș, Ioan Mihai Cochinescu, Florin Dochia, Sever Avram, Florin
Toma, Călin Angelescu, Dan David.

GT: Aveti, de cand sunteti acolo deja, o istorie…

IVF: Sunt întâmplări de o frumusețe rară în cadrul și în afara cenaclului. Rămân memorabile întâlnirile întâmplate acasă la Costin Lupu, Leonida Chifu, doamna Nicolescu – soacra lui Ion Cojanu, Martin Culcea etc. Chiar din primele zile ale anului 1990, împreună cu Martin Culcea am inițiat înființarea Societății Pentru Literatură Ploiești, al cărui statut a fost redactat în formă
finală de către Ioan Mihai Cochinescu. La Cap.I, Art.4.c se stipulează că:” unul dintre obiectivele S.P.L.P. este organizarea activității cenaclului literar „I.L.Caragiale”.

Proiectul revistei moare. Cenaclul începe să se divizeze. Împreună cu Ion Vergu Dumitrescu, Vladimir Deteșanu, Stelian Stan și încă alții punem bazele GRUPULUI DE LA PLOIEȘTI.

După 20 de ani, la inițiativa mea și a lui Florin Manole, l-am contactat pe Ioan Mihai Cochinescu pentru a stabili modul în care se va relua activitatea cenaclului „I.L.Caragiale”.

Cenaclul ploieștean „I. L. CARAGIALE”, din Ploiești, renaște astăzi, după 50 de ani de existență și două decenii de „adormire”. In presa vremii se va consemna acest eveniment astfel: „Membrii cenaclului vă invită luni, 7martie 2016, de la ora 18,00, la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti, în Sala de Concerte „Ion Baciu”, unde va avea loc întâlnirea după 20 de ani de întrerupere şi 50 de ani de existenţă a istoricului cenaclu „I. L. CaragiaStabilește imaginea reprezentativăle” din Ploieşti” . La întâlnire, vor susţine microrecitaluri solişti instrumentişti şi vocali, va avea loc un recital de poezie şi un dialog între poeţi, va fi proiectat filmul artistic „Umilinţă”, în prezenţa regizorului Cătălin Apostol.

GEORGE TERZIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

BRICS – alternativa în fața coaliției SUA – Europa

Motto: „Este încurajator să vedem entuziasmul și creșterea în interes a țărilor în curs de …

Fenomenul globalizării

O incursiune în istoria umanității Globalizarea nu are o definiție universal acceptată deoarece dinamica acetui …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: