LA ANIVERSARE…
Doi ani de viaţă gazetărească
Promovăm şi susţinem oameni de cultură, scriitori, istorici, cercetători, muzicologi, etnografi, artişti, cei de fapt care, prin operele lor, îşi aduc contribuţia la dezvoltarea patrimoniului cultural român.
„Independenţa Română. Independenţa prin cultură” – doi ani de viata gazetareasca. De ce viata? Da, a fost reînviata o publicatie aparuta în anul 1870, dar urme palpabile au fost gasite începând cu anul 1874 si, de aceea, cronometrul prezentei reviste s-a identificat cu aceasta data.
Si iata… am trecut, în acest interval de timp dificil pentru alte publicatii, în anul al treilea.
Noi, oamenii, vietuind, învatamm sa traim pierzând, câstigând, dar omul întelept stie sa-ti dozeze simtul masurii si sa nu-ti înfurie destinul. Stie sa pretuiasca clipa, cum ne spune Eminescu, pentru ca viata este asemenea unui râu care curge firesc.
Crezul revistei „Independenţa Română. Independenţa prin cultură” a fost si va fi acelasi prezentat în revista de debut: „Cine suntem noi şi ce obiective avem?
Locuitorii acestui străvechi pământ, precum şi cei care din motive neimputabile lor trăiesc limitrof actualei Românii, ori mai departe sperând că se pot realiza, aşa cum şi-au propus, această publicaţie le oferă un reazim, o speranţă de afirmare şi de cunoaştere, un dialog necesarmente necesar pentru a coagula energiile românilor de pretutindeni.
Si nu numai atât, minoritatile nationale care traiesc si se realizeaza pe acest pamânt, sunt îndemnate sa se exprime, fara nici un fel de oprelisti, spre a-ti pastra identitatea lor, tara noastra statuând prin Constitutie egalitatea tuturor, realizarea si modul de manifestare specific locuitorilor ei.
Independenţa este un ideal şi ca orice ideal trebuie cucerit, luptat pentru el, apărat, etalat, subsumat unor concepte legate indisolubil de trăitorii acestui areal românesc. Si ce nu poate fi mai briliant, decât sa te exprimi, fara limite, dar într-o necesara condescendenta, asupra unor teme precum: cultura, stiinta, cercetarea, educatia, artele vizuale, ori exprimari launtric devolative asupra existentei noastre sau a parcursului european pe care nu avem cum sa nu ni-l însusim.
În derularea demersului nostru îti pot exprima pozitii – teme – dizertatii o seama de personalitati lumina a stiintei – literaturii – culturii ori a artelor. Cei ce vor asigura succesul acestui periodic vor avea gratitudinea noastră, vor fi corifeii strădaniilor românilor, de a se identifica în lume, de a nu mai fi greşit catalogaţi ca popor de mâna a doua, iar istoria pe care va trebui să le-o administrăm unora va fi îndestulătoare. Vom încerca prin difuzarea publicaţiei noastre să schimbăm, dacă se poate, percepţia deformată asupra românilor. Români care realizează lucruri minunate pe tot mapamondul şi contribuie cu prisosinţă la dezvoltarea ţărilor în care s-au stabilit definitiv ori temporar. Acest periodic este gândit spre a insufla spiritul adevăratului român, nu cel care cerşeşte ori se coboară la o mică furăciune, ci a celor infinit majoritari ce trudesc, creează, sunt aşezaţi la temelia dezvoltării României şi care realizează resurse şi pentru cei care stau cu mâna întinsă, deocamdată.
Această publicaţie se adresează deopotrivă celor care apără fruntariile ţării, care merg în teatrele de conflicte, parte a angajamentelor noastre NATO ca ţară membră.
În acelasi timp nu îi uita pe nevoiasi, cei care lupta în felul lor pentru supravietuire, si pentru care vom cauta secventiale solutii de salvare. Independenţa Română ca periodic îşi propune să-i adune pe români pentru a-şi apăra valorile, istoria, credinţa şi datinile sale, să fie un stindard celor care cred în perenitatea fiinţei naţiei române. Vom încerca să coalizăm oameni de ştiinţă, literaţi, asociaţii, organizaţii ori fundaţii care au ca scop menţinerea şi dezvoltarea spiritului civic, a celor care trăiesc şi gândesc româneşte; iar pentru acest lucru le mulţumim anticipat.
Materialele critice, adesea sub forma pamfletului, vor identifica atitudini, situaţii, nicidecum personaje nominale, această publicaţie fiind ataşată unor valori critice moderate, nicidecum conflictuale.
Doi ani de viata gazetareasca… doi ani pastoriti de un om de aleasa conditie sufleteasca, spiritual crestina, poet si scriitor remarcabil, fin observator si comentator al politicii si evenimentelor pe care le traim acum în România, un om generos si respectat de oamenii de cultura, ce crede în adevaratele valori românesti pe care le sustine si promoveaza – este domnul Florian Laurentiu Stoica, fondatorul si presedintele Fundatiei Literar-Istorice „Stoika”, redactorul-sef al revistei noastre.
A fi responsabil, mai ales când esti conducator sau lider de opinie, înseamna a întelege, a vedea si a fi constient de adevarul momentului. Pierde întotdeauna acela care-ti ghideaza viata doar dupa opiniile altora. Sunt opinii care ajuta într-un loc, dar dauneaza în altul, deci, este nevoie sa ne asumam responsabilitatea pentru alegerile si deciziile proprii. Florian Laurentiu Stoica si-a asumat responsabilitatea dezvoltarii si promovarii revistei „Independenţa Română. Independenţa prin cultură” pe plan national si international. S-a dovedit a fi un bun strateg într-o batalie foarte grea, aproape fara sansa. Si a reusit…
Un jurnalist, un ziarist, se poate forma nu numai la Facultatea de Jurnalism, se poate forma muncind în domeniu cu multa pasiune si seriozitate, traind intens o experienta de viata, învatând toate tehnicile profesionale. E adevarat, scoala îti da niste repere, dar experienta în domeniu te ajuta si te exprimi, sa întelegi, sa te formezi.
La ora actuala, viata româneasca este plina de tot felul de publicatii… Revista „Independenţa Română. Independenţa prin cultură” este unica si ne bucuram sa aflam ca este din ce în ce mai apreciata si cautata de cititori.
De fapt, revista continua traditia strabunilor familiei Stoika, aratând acelasi respect istoriei poporului român, aratând acelasi respect valorilor culturii românesti. Acum, în zilele framântate de „tranzitie româneasca” nesfârsita, presa de cultura a devenit si ea o forma de rezistenta a poporului român. De altfel, în România, recunoastem sau nu, exista o clasa de intelectuali de calitate… de foarte buna calitate!
Revista „Independenţa Română. Independenţa prin cultură” se adreseaza, în special, unui anumit public, abordând un anume tip de cultura, într-un anume limbaj. Ne preocupa cultura de tinuta, de clasa, de valoare, prin care România se defineste si supravietuieste în timp, iar spiritualitatea româneasca are si ea, astfel, sansa de supravietuire.
Iata… doi ani plini de framântari, încercari, bucurii, în care, noi, colectivul redactional am ramas împreuna ca o adevarata familie unita în respect fata de noi, muncind si daruind revistei idei si articole pe masura valorii ei.
În calitatea mea de redactor-sef adjunct multumesc colegilor de redactie, dar mai ales cititorilor nostri fideli, care prin sugestiile lor au facut ca aceasta publicatie sa-si croiasca adevarata ei vocatie. „Independenţa Română. Independenţa prin cultură”, La multi ani!
RODICA SUBŢIRELU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro