Pe malul drept al Călărași se află comuna Hotarele. Comuna se află în sud-estul județului Giurgiu este străbătută de șoseaua națională Argeșului la limita cu județul DN5A, care leagă comuna Greaca de comuna Adunații Copăceni. Conform recensământului din 2011 populația comunei Hotarele a fost de 4.939 de locuitori, în scădere față de recensământul din 2002, când comuna avea 5.897 de locuitori.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Oltenița, județul Ilfov și era formată din satele Hotarele și Zboiu, având 3.720 de locuitori ce trăiau în 508 case și 8 bordeie. În comună existau două școli mixte și două biserici. În 1925 după Anuarul Socec comuna Hotarele a fost componentă a plasei Budești din județul Ilfov populația fiind de 4.098 locuitori. Această unitate administrativă se compunea la acea dată din satele Hotarele, reședința de comună și satul Scărișoara.
Prin reorganizarea administrativă din 1950, comuna a fost transferată raionului Oltenița din regiunea București iar în 1968 a revenit la Județul Ilfov primind satele comunelor, Isvoarele și Herești. În 1981, o reorganizare administrativă regională a dus la transferarea comunei la județul Giurgiu. În 2004 Comunele Herăști și Isvoarele s-au separat, comuna rămânând doar cu satul Hotarele. După 1963 populația comunei Hotarele cunoaște o creștere demografică ce a impus înființarea unui liceu. În acea perioadă învățământul liceal a fost de unsprezece clase. În anul 1966, unitatea şcolară a primit numele de Liceul teoretic „Mihail Sadoveanu”.
Din 1966 până în 1977 a funcționat ca liceu teoretic cu clasele I-XII, după care devine Liceu agro-industrial, în contextul dezvoltării agriculturii în zonă. În 1990 se transformă în Liceu Teoretic iar în anul 1994 este denumit Liceul „Udrişte Năsturel”. Udrişte Năsturel (n. cca. 1596 – d. 1659) a fost un cărturar, autor de versuri şi traducător, originar din satul Fierăşti (astăzi Herăşti, judeţul Giurgiu), motiv pentru care se semna şi „ot Fierăşti” (din Fierăşti). Era fratele doamnei Elena, soţia lui Matei Basarab (n. 1481 – m. 15 septembrie 1521), domn al Ţării Româneşti (a. 8 februarie 1512 – 15 septembrie 1521), cumnatul său. Boier, mare logofăt a avut o mare contribuție la introducerea limbii române în biserică prin sprijinirea activităților tipografice de la Govora și Târgoviște.
Udriște Năsturel prin contactul cu cultura europeană a cumpărat cărți importante ale vremii, în conacul său de la Herești, având o bibliotecă cu tipărituri în limba latină și română. A tradus în limba română, romanul popular Varlaam și Ioasaf, în 1649 și a scris prefața la Cazania de la Govora în 1642. La Mănăstirea Dealu traduce și tipărește Imitatio Cristi (Imitațiunea lui Cristos) de Thomas a Kempis, carte tradusă din latină de Andrei Brezianu, în 1992. Udriște Năsturel a tradus tratatul politicofilozofic Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie.
Am menționat toate aceste aspecte pentru a reliefa istoria localității unde s-a înființat acest liceu pentru știința de carte a copiilor zonei, în 1963. Primele documente se referă la o școală în Hotarele între 1838-1840, când a funcționat în case particulare. Primul local de școală se construiește în 1883, format dintr-o sală de clasă și locuință, construite în timpul învățătorului Nicu Iordănescu, originar din județul Prahova. Acesta este și unul din ctitorii bisericii din sat.
Al doilea local de școală este construit în 1914, în timpul învățătorului Ion Georgescu din localitatea Mănăstirea, absolvent al Școlii Normale Carol I, din București. În timpul Primului Război Mondial școala din Hotarele nu funcționează, fiind transformată în spital pentru răniți. După terminarea războiului în localul nou va funcționa Școala de băieți iar în localul vechi Școala de fete. În anul 2016 se finalizează proiectul Construcție Campus școlar, finanțat prin programul REGIO, care a constat în extinderea clădirii liceului, construcția unei săli de sport moderne, a unei cantine și a unui bloc de 10 garsoniere pentru profesorii navetiști.
Trebuie amintit, de asemenea, că localul Şcolii Gimnaziale este unul nou, modern, dat în funcţiune în luna februarie a anului 2011. Revista liceului Năstureii, inițiată de prof. Bercu Gheorghe, în ianuarie 2002 directorul școlii, în format printat, a fost continuată de un colectiv de redacție format din Director Neagu Ionel – coordonator, Prof. Ciocîrlan Mihaela – consilier educativ, Prof. Alexandra – Mihaela Burda – redactare și tehnoredactare, Prof. Istrate Violeta – colaborator, Director adjunct Calina Marian – colaborator, Președinte Consiliul elevilor Lixandru Mihai – colaborator și publicată la Editura Ars Libri considerăm că este cea mai importantă sursă de documentare privind Liceul Udriște Năsturel din istoria recentă a acestei instituții de învățământ.
De exemplu nr. 1 din ianuarie 2018 cuprinde: Interviul ediţiei cu domnul director Ionel Neagu; Halloween 2017; Balul Bobocilor 2017; 1 Decembrie – Ziua Națională a României – „Mândri că suntem români”; „Din inimă pentru inimă” – dăruim cu suflet!; Creaţii ale elevilor; Din activităţile C.D.I. Puneţi-vă măștile… Este Halloween! Este un articol care pune în evidență organizarea acestei sărbători a dovleacului după model American la Liceul Udriște Năsturel.
Concursul a fost organizat, cu sprijinul domnului director Ionel Neagu, activităţi specifice Halloween-ului cu clasele I-XII. Pe data de 29 octombrie 2017 la ora 12:00 a avut loc ”Cea mai Halloween clasă”, concurs între clasele a VII-a A, a XII-a N şi XII-a S, câştigătoare fiind clasa a XII-a S. Seara, la ora 18:00 începe ”Happy Halloween Hotarele”, o ”întrecere” a celor mai înfricoșătoare costume şi a celor mai frumoşi dovleci.
Probele concursului: 1. Prezentarea concurentului şi a costumului 2. Proba scaunelor (proba eliminatorie) 3. Proba dovleacului (fiecare îşi prezintă dovleacul sculptat şi/ sau pictat cât mai frumos) 4. Proba râsului malefic 5. Proba balonului (concurenţii vor fi puşi să radă un balon plin cu spumă de ras) 6. Proba dansului (concurenţii trebuie să îşi creeze propriul lor dans) Concurenṭii: Iasmina Păun, Bălaşa Diana, Preda Alexia, Velicu Mario, Ungureanu Valentin, Eftimie George, Sandu Victor, Badea Marin, Rogojan Ruxandra, Culica Alexandru, Vladucu Cristina, Vladucu Cristina, Malaimare Cătălin, Iamandi Cristina, Cernescu Nicoleta, Ungureanu Robert.
Câstigătoarea concursului Bălaşa Diana, a avut cea mai frumoasa prestaţie fiind jurizată ca atare. Activităţile au fost primite de către copii cu receptivitate, bucurându-se din plin de atmosfera festivă a Halloween-ului, scrie în revista amintită Coordonator: Prof. Istrate Violeta În afară de procesul de învățământ organizat la nivelul acestei instituții de învățământ, colaborarea cu familia și autoritățile locale și județene, Liceul Udriște Năsturel se evidențiază și prin activitățile extrașcolare organizate foarte bine sintetizate și prezentate în revista școlii numărul 1 din 2022 pe care le prezentăm mai jos:
Interviu cu domnul director prof. Neagu Ionel; 26 septembrie – Ziua limbilor străine; 2 octombrie – Ziua internațională a nonviolenței (O.N.U); 9 octombrie – Ziua Națională a Comemorării Holocaustului; 1 decembrie – Ziua națională a României; Proiecte de caritate; 11 ianuarie – Ziua internațională a cuvântului Mulțumesc!; Când Mihai Eminescu s-a născut; Cum facem educație pe vreme de criză excepțională?; Mesaj motivațional de la elevi pentru elevi; Concurs de poezii Estetica urâtului; 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române; Procesul de unificare în istoria poporului român; Și noi scriem poezie; Cele mai amuzante scuze ale elevilor care nu și-au făcut temele; Funny.
Prof. Univ.dr. Ştefan Păun
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro