ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / Liga 1 s-a transformat în „Superliga”. Fără Dinamo la start…

Liga 1 s-a transformat în „Superliga”. Fără Dinamo la start…

Sezonul 2022-2023 al campionatului primei divizii la fotbal din România a plecat la drum la jumătatea lunii iulie. Aceasta este cea de-a 105-a ediție a întrecerii fotbalistice din țara noastră și a 85-a în sistem divizionar. Ca noutate, campionatul primului eșalon nu va mai găsi la start o obișnuită a întrecerii, Dinamo București, care a retrogradat în liga secundă la finele stagiunii precedente. În schimb, pot fi consemnate revenirile unor echipe care au mai evoluat pe prima scenă a fotbalului românesc, unele chiar cu o istorie bogată în spate, precum Petrolul Ploiești și „U” Cluj. Acestora li se adaugă și sibienii de la FC Hermanstadt, care au revenit după un „sughiun” de doi ani în divizia secundă.

Sistemul VAR, introdus în „Superliga”

Prima noutate a actualului campionat din prima divizie, față de precedentele ediții, o constituie schimbarea numelui. Întrecerea nu se mai numește „Liga 1”, ca până acum, ci „Superliga”. Apoi, de consemnat ar fi faptul că acest în acest sezon a fost introdus sistemul VAR (Video Assistant Referee), o tehnologie care permite ca asistentul video (o echipă ce este, de fapt, formată dintr-un arbitru asistent video şi trei adjuncţi) să-l alerteze pe arbitrul de centru să elucideze și să remedieze posibile faze controversate sau faze judecate greșit.

VAR se aplică în patru situații: decizie cu privire la un eventual penalty, decizie cu privire la o fază de gol, decizie cu privire la eventuale cartonașe roșii sau decizie cu privire la identificarea jucătorilor care participă la partidă. Echipa formată din cei patru arbitri (toți cu ecuson FIFA) va fi ajutată de patru tehnicieni video. Aceștia din urmă sunt cei care vor opera aparatura şi vor contribui la selectarea celor mai bune unghiuri pentru analizarea fazelor litigioase. „Este important că toată lumea va vedea ce se vede în cabina VAR, ce vede și arbitrul. Este clar că e un plus pentru orice campionat.

Nu vor mai exista acele greșeli evidente, dar greșelile nu au cum să dispară total. Lucrurile peste care nu se mai poate trece nu vor mai exista”, a comentat fostul arbitru Marius Avram introducerea sistemului VAR în campionatul de fotbal românesc. La fel ca în campionatul precedent, la sfârșitul sezonului regular, primele șase echipe se vor califica în play-off, iar ultimele zece în play-out. Echipele clasate pe locurile 9 și 10 (15 și 16) la finalul play-outului vor fi retrogradate direct în Liga 2, iar pe de altă parte, locurile 7 și 8 (13 și 14) vor disputa un baraj de promovare/menținere cu locurile 4 și 3 de la finalul sezonului din eșalonul secund. Întrucât România nu și-a schimbat poziția în clasamentul coeficienților UEFA, rămânând pe locul 25, SuperLiga României va trimite tot campioana în turul I preliminar al Ligii Campionilor 2023-24, și trei echipe în turul II preliminar al Europa Conference League 2023-24, dintre care una fiind câștigătoarea Cupei României.

CFR, favorită la un nou titlu

Un alt aspect inedit al acestei ediții a campionatului primei divizii fotbalistice din România este acela că întrecerea va fi întreruptă în luna noiembrie a acestui an. Motivul? În perioada 21 noiembrie – 18 decembrie 2022 se va dispua Campionatul Mondial de Fotbal organizat de Qatar, prima astfel de competiție care se va desfășura în această perioadă a anului. Cum echipa națională a României nu este calificată la turneul final și cum nu sunt nici mulți jucători din „Superligă” care să evolueze la Mondial, Federația Română de Fotbal (FRF) a făcut o solicitare către FIFA pentru ca meciurile din Liga 1 să se dispute inclusiv pe durata Cupei Mondiale Forul fotbalistic mondial a acceptat parțial cererea FRF, astfel că vor fi programate meciuri în Liga 1 pe durata Cupei Mondiale, dar campionatul se va întrerupe în luna noiembrie, pentru 20 de zile.

În privința favoritelor la câștigarea noii ediții de campionat, echipa CFR Cluj este cotată cu prima șansă la titlu, care, dacă va fi dobândit, ar fi al șaselea pentru formația antrenată de Dan Petrescu. Pentru un nou triumf în Liga 1, formația ardeleană a primit în medie din partea caselor de pariuri cota 2.50. Foarte aproape de formația din Gruia este FCSB, care a primit cota 3.00 din partea bookmakerilor pentru adjudecarea titlului.

Universitatea Craiova este a treia favorită la câștigarea campionatului, în opinia caselor de pariuri, oltenii primind cota 7.00 pentru cel mai râvnit trofeu din fotbalul românesc. Surprinzător, oarecum, Rapid a devenit cea de-a patra favorită la câștigarea titlului, mai ales după ce omul de afaceri Dan Șucu a intrat în acționariatul clubului de lângă Podul Grant. Giuleștenii au cota 15.00 la câștigarea titlului, fiind urmați de Farul Constanța (cota 20.00), Sepsi Sf. Gheorghe (30.00), FC Botoșani (50.00) și FC Voluntari (75.00). Cine va paria pe FC U Craiova ar putea da lovitura, în condițiile în care echipa patronată de Adrian Mititelu are o cotă de 150.00 la câștigarea campionatului.

Mugur Băileșteanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: