ACASĂ / ARTICOLE / JURNAL DE CĂLĂTORIE / Locuri de cuibărit în România

Locuri de cuibărit în România

Continuăm prezentarea unor locuri de cuibărit din țara noastră, care îmbină interesul cititorilor noștri în domeniul științific-biologie și cel ecologic, cu cel turistic. Am ales pentru acum, superba deltă, de pe râul Mureș, arie protejată, cunoscută drept ”PARCUL NATURAL LUNCA MUREȘULUI”.

Parcul Natural Lunca Mureșului este o arie protejată, la nivel national și international, care se află î naval de Arad, în aproprierea frontierei cu Ungaria (Nădlac), de-a lungul râului Mureș. Are o suprafață de 17455 ha și include zona inundabilă a Mureșului situate între digurile construite pe malurile râului și terasele înalte ale sale, în care viețuitoarele se adaptează condițiilor lacului. Lunca Mureșului este un ecosistem tipic de zonă umedă care cuprinde ape curgătoare și stătătoare(lacuri și iazuri), circa 40 de insule, plaje de nisip, galerii(tuneluri naturale) de sălcii și plopi, păduri aluviale, pajiști și zăvoaie, important loc de cuibărit și de pasaj pentru păsări migratoare ce favorizează habitatul și înmulțirea a peste 200 de specii de păsări, multe dintre ele, protejate internațional. Vegetația zonei cuprinde o serie de plante rare- peste 1000 de specii și subspecii de ierboase și lemnoase, dintre care, numeroase plante incluse în Lista Roșie a speciilor vulnerabile și rare din România. Trei specii de plante sunt strict protejate: trifoiașul de baltă, pestișoara și cernaciul. De asemenea, în zonă se găsesc tufănișuri, liziere cu ierburi înalte, păduri de ulmi, frasini, stejari și alți copaci specifici locului. Fauna zonei include o gamă largă de peste 3000 de specii de viețuitoare, respective mamifere (cerbi lopătari, căprioare, mistreți, vulpi, vidre, popândăi), amfibieni și reptile (buhai de baltă, broaște țestoase, trifoni cu creastă), pești (avat, zvârlugă, porcușor de nisip, țipar, fusar), nevertrebrate (melcul cu cârlig, croitorul mare, rădașca, țărăncuța, scoica de râu), iar dintre păsările protejate existente aici, amintim: stârcul cenușiu, egreta alba, rața sălbatică, lișița, găinușa de baltă, stârcul de noapte și a căror vânare e strict prohibitive. Pe lângă nenumăratele peisaje magnifice caqre pot fi admirate la tot pasul, principalele activități și atracții turistice ale zonei sunt:

❖ Urmărirea păsărilor din observatotul Bezdin
❖ Observarea și urmărirea comportamentului mamiferelor, în libertate, din observatorul Prundul Mare
❖ Plimbări și excursii pe Mureș, pe sub tunelele formate în mod natural, cu ambarcațiuni ușoare de tip caiac-canoe, hidrobiciclete, bărci ce pot fi închiriate de la punctele de Informare Turistică.
❖ Vizitarea Rezervației Naturale Prundu Mare, care cuprinde Balta cu Nuferi și a Rezervației Naturale Runcu Groși (pentru care este necesar un echipament adecvat).
❖ Vizitarea celor două mănăstiri foarte vechi și anume: Mănăstirea Hodoș-Bodrog, atestată documentar din 1177, din vremea regelui Bella al III-lea și respectiv, mănăstirea ortodoxă sârbă, Bezdin, datând din 1539.
❖ Tururi ghidate pe întreg teritoriul parcului Natural Lunca Mureșului, pe trasee tematice care include Balta Cu Nuferi, rezervațiile și mănăstirile menționate, situri arheologice și alte obiective de interes turistic și științific.

Zona oferă numeroase spații de cazare și alimentație publică, astfel încât există suficiente posibilități de a petrece acolo, timpul liber, în mod plăcut și instructiv. Fără îndoială, Parcul Natural Lunca Mureșului este o oază de frumusețe și liniște, care merită a fi vizitată și trebuie ocrotită de către toți cei care sunt atrași de turism și de cercetarea științifică.

Ghid montan – Claudiu Sfetcu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Alte parcuri dendrologice din România (II)

În numărul din s e p t e m b r i e – octombrie …

Tunelele secrete din județul Dâmbovița

Peșteri, tunele și locuri de legendă Din cartea Secretele României subterane a reputaților oameni de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: