După întreruperea impusă de pandemia COVID19 s-a reluat șirul comemorării jertfei luptătorilor anticomuniști din Munții Făgărașului stabilit la data la care cade Sfântul Ilie. La fel de impresionant ca în anii anteriori, evenimentul a cuprins, conform tradiției, un Simpozion de Comunicări, mai cu seamă evocări, ținut în aula Academiei Sâmbăta, iar în încheiere o slujbă religioasă de pomenire și depuneri de coroane la crucea ridicată în memoria luptătorilor martiri uciși de securitate în munți sau în închisori. Lungul șir de coroane a început cu cea depusă din partea Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Anticomuniști , apoi a primarilor din Făgăraș și comunelor din această zonă, a Asociației Foștilor Deținuți Politici și ai altor organizații păstrătoare a memoriei acestui neam mult încercat. A fost primul an în care domnul Octav Bjoza, suferind, grav afectat de afrontul abuziv prin care a fost destituit din funcția de subsecretar de stat, nu a putut fi prezent fizic.
În prima și a doua zi a Simpozionului au rulat filme ilustrând inimaginabilele torturi la care au fost supuși tinerii deținuți politici de la închisoarea Pitești, interviuri cu o serie de luptători și foști deținuți, filmul realizat de Marius Oprea, neobosit în descoperirea locurilor unde au fost îngropați cei uciși de securitate, de unde rămășițele acestora au fost încredințate familiilor spre a fi îngropate creștinește. S-a vorbit despre două mari personalități ale rezistenței anticomuniste, Constantin Iulian și Gheorghe Jijie după zece ani de a trecerea lor în veșnicie, s-au prezentat lucrări de istorie realizate cu acribie de cercetători și profesori universitari, și, nu în ultimul rând, a luat cuvântul doamna Galina Răduleanu, medic psihiatru, supraviețuitoare a temnițelor comuniste continuând relatări zguduitoare. Au fost familii care au totalizat peste 300 de ani de condamnare la închisoare. Multe sute de oameni care i-au sprijinit într-un fel sau altul pe luptătorii din munți au luat calea închisorilor, copiii lor au fost dați afară din școli și universități, familiile au fost persecutate în felurite forme, anularea pensiilor, confiscarea bunurilor, lăsați chiar muritori de foame. Evocări cutremurătoare, ca aceia a elevului care a fost împușcat pentru că ducea alimente partizanilor, trupul său ciuruit fiind răstignit în fața primăriei comunei respective, lăsat acolo timp de câteva zile spre a fi un exemplu pentru ceilalți. Toate prezentările s-au referit numai la acel deceniu și jumătate de teroare care a urmat ocupării și bolșevizării României Acele vremuri de cumplită opresiune dar și de eroism nu pot fi uitate. Manualele de istorie vorbesc prea puțin despre acești mari eroi ai neamului. Fiii generalilor de securitate, care au comis crime odioase, ocupă astăzi înalte funcții în statul nostru democrat, ba chiar a fost o propunere de premier. Să sperăm că nu vom redeveni un popor vegetal, care tolerează impostura și corupția. Adevărul, demnitatea și dreptatea, până la capăt!
Corneliu Zeana
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro