Spre deosebire de numărul trecut al revistei, azi ne vom opri asupra ”masacrării copacilor”, din orașele României. Să nu vă pară, cumva, prea ”neimportant” acest domeniu, însă azi, în România un astfel de lucru a devenit deja un fenomen, la scară națională. Să le luăm pe rând…
ARICIUC BOGDAN CORVIN
BUCUREȘTI- SECTORUL 5
Numai anul acesta, primarul sectorului, Daniel Florea, prin compania AES SA (Amenajare Edilitară și Salubrizare SA), a pornit să măcelărească toți arborii din sectorul 5. Aceste toaletări incorecte și fără specialiști ne pun în pericol sănătatea. Atât de grav este măcelul încât probabil în câțiva ani nu vom mai avea copaci deloc în sectorul 5. Vom respira doar noxe, praf și mizerie. Măcelul asupra arborilor orchestrat de incompetența primarului PSD le pune copacilor sănătatea în pericol, le distruge arhitectura, îi face vulnerabili la boli și le va grăbi inevitabil moartea. Noi, cetățenii, vom fi cei care vom avea cel mai mult de suferit. Cel mai grav este și faptul că toaletările au fost efectuate abuziv chiar și în parcuri, locuri care în mod normal te duci să te bucuri de umbră și răcoare, chiar și zona Cotroceni protejată prin lege. Astfel, noi cetățenii vom plăti incompetența primarului PSD de trei ori:
Pe termen lung, acești copaci căsăpiți se vor îmbolnăvi și vor deveni un pericol pentru cetățeni. Trunchiul lor va slăbi și va putea oricând cădea peste trecători, lovindu-i. Copacii devni vulnerabili la vânt din cauza modificării formei coroanei. De asemenea, din cauza tăierilor fără sens, se modifică inclusiv centrul de greutate al copacului, acesta riscând săși aplece trunchiul, ba chiar să cadă sub acțiunea proprie-i greutăți.
Un copac mort înseamnă mai puțin oxigen într-un oraș și așa suprapoluat și cu o calitate a aerului foarte proastă. Un copac obişnuit reușește să absoarbă într-un singur an peste 6 kg de CO2 şi produce oxigen suficient pentru o familie de patru persoane. Practic, pentru fiecare al patrulea locuitor al sectorului 5 avem nevoie de un copac. După acțiunea abuzivă a primarului, care se mai și laudă cu ea, vom avea și mai puțini copaci, care să ne protejeze de noxe, de praf, de mirosuri și care să ne mângâie cu umbră în zilele toride vară.
Înlocuirea copacilor care inevitabil vor muri cu puieți, precum și îngrijirea lor până vor ajunge la stadiu de masiv se va face cu costuri foarte mari, iar cheltuilile
vor fi suportate din bugetul sectorului, adică tot din banii cetățenilor.
Concluzie: Acțiunea primarului nu are nimic de-a face cu întreținerea arborilor așa cum este ea descrisă în manualele de arboricultură, silvicultură sau horticultură. O tăiere corectă este aceea când vizual vorbind abia îți dai seama că s-a efectuat si nu afecteaza structura copacului. Or, când vezi doar niște cioturi pe un trunchi e clar că acolo e orice, dar nu tăieri de întreținere. Ce se întâmplă aici este doar o altă manifestare a incompetenței !
CÂMPULUNG MOLDOVENESC ORAȘUL CAMPION ÎN MASACRAREA COPACILOR
Ceea ce urmează ne-a fost semnalat de către unul dintre eroii materialului legat de gropile de gunoi, din numărul trecut, nimeni altul decât domnul Daniel Popescu, parlamentar al României, din zona Câmpulung Moldovenesc.
Acesta ne-a arătat cum se face în prezent, o astfel de toaletare, într-un oraș, din inima Bucovinei, acolo unde se presupune că edilii ar trebui să aibă un adevărat cult legat de copaci! Dar ce să vezi?
„Într-o Românie în care tăierile ilegale de păduri ne sărăcesc pe zi ce trece, autoritățile locale din mun. Câmpulung Moldovenesc masacrează după bunul plac copacii din zona centrală. Fără informare prealabilă, fără consultare cetățenească ori în consiliul local. Înlocuirea acestor copaci sănătoși, precum și îngrijirea lor până vor ajunge la stadiu de masiv se va face cu costuri foarte mari, iar cheltuielile vor fi suportate din bugetul local, adică tot din banii câmpulungenilor. E de prisos să ne imaginăm ce consecințe ar suporta autoritățile locale din orașe precum Germania, Franța, Ungaria sau Italia dacă cei responsabili ar da liber la masacrarea copacilor sănătoși.. Partea proastă este că tot noi, cetățenii, vom fi cei care vom avea cel mai mult de suferit.” ne-a declarat în exclusivitate palamentarul nostru.
De reamintit este și faptul că, în prezent… ”Un copac obişnuit reușește să absoarbă într-un singur an peste 6 kg de CO2 şi produce oxigen suficient pentru o familie de patru persoane. ” Conform aceleiași surse, cel mai grav este și faptul că aceste tăieri efectuate abuziv se fac în locuri care în mod normal te duci să te bucuri de umbră și răcoare. După această acțiune vom avea și mai puțini copaci care să ne protejeze de noxe, de praf, de mirosuri și care să ne mângâie cu umbră în zilele toride vară.
MASACRUL COPACILOR DE PE DRUMURILE NAŢIONALE
Zeci de copaci au fost tăiaţi sau urmează să fie tăiaţi de pe drumurile naţionale deoarece autorităţile spun că arborii sunt uscaţi şi reprezintă un pericol pentru traficul auto. Nimeni nu are, însă, în plan să planteze alţii în loc. Astfel, așa cum scrie ziarul ”Evenimentul Zilei” primii stejari au fost doborâţi săptămâna trecută, pe drumul naţional 28A, între Târgu Frumos şi Costeşti Angajaţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi poduri (DRDP) Iaşi, împreună cu cei de la Direcţia Silvică Iaşi, au motivat că arborii sunt îmbătrâniţi şi riscau să pună în pericol vieţile şoferilor. „Împreună cu cei de la Ocolul Silvic am constatat că arborii erau îmbătrâniţi şi riscau să cadă pe şosea la primul vânt puternic. S-a organizat o licitaţie, iar firma care a câştigat-o a început defrişările pe DN 28A”, a declarat Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iaşi Acţiunea de defrişare nu se opreşte aici, zeci de copaci urmând a fi tăiaţi în săptămânile viitoare şi pe DN 2 Iaşi – Suceava „Tăierea arborilor de pe DN2 a fost necesară, deoarece prezentau un adevărat pericol pentru trafic, având o vârstă biologică înaintată. De asemenea, vizibilitatea în unele curbe era afectată”, a explicat același Ovidiu Laicu.
Pe harta defrişărilor urmează porţiunea din DN 24, de la Schitu Duca, dar acţiunea se va extinde pe multe alte trasee naţionale după cum declară chiar oficialii DRDP. „Vor mai fi şi alte drumuri naţionale unde firmele vor acţiona pentru tăierea stejarilor îmbătrâniţi. Urmează drumul de la Schitu Duca, acolo unde ştim deja că mai mulţi arbori au căzut pe carosabil şi au blocat traficul timp de câteva ore. A fost nevoie de intervenţia autorităţilor pentru a fi înlăturaţi”, a mai spus Ovidiu Laicu Reprezentanţii DRDP au mai spus că, la finalul defrişărilor, o serie de puieţi vor fi plantaţi în locul arborilor vechi dar nu există, încă, un plan concret în acest sens.
ZECI DE COPACI TĂIAŢI DE PE KISELEFF. MASACRU SAU NECESITATE?
Când să dorim a trage concluziile care se impun, deh, ca mai tot românul am ajuns și la ”frumoasa priveliște” care se arăta nu cu mult timp, în urmă, pe bulevardul Kiseleff! Pe Facebook au fost postate în acele zile, o mulțime de poze cu bulevardul Kiseleff, unul din cele mai frumoase ale Capitalei, presărat cu cioturi de copaci. Numeroasele fotografii cu buturugi sau porţiuni de iarbă ca nişte gingii ştirbe, din care ADP a smuls rădăcinile copacilor, au stârnit valuri de revoltă, în condiţiile în care Bucureştiul este un oraş atât de poluat.
De partea sa, Primăria Capitalei, cea care a avizat defrişarea, susţinea că ”arborii tăiaţi erau uscaţi în proporţie de 80-100% sau în decli n biologic” şi că în locul lor se vor planta 102 arbori tineri şi sănătoşi.
În acest context, am cerut și opinia expertului silvic Octavian Alexandru Berceanu, care, după ce a studiat fotografiile postate pe internet şi a fost la faţa locului, a ajuns la concluzia că, de data aceasta, Primăria a procedat corect: copacii de pe Kiseleff erau „bolnavi” de poluare şi trebuiau înlocuiţi.
„Mulţi dintre copacii de pe Kiseleff au fost puşi acum 40 de ani, pe vremea lui Ceauşescu, când pe bulevard circulau probabil în jur de 1.000 de Dacii pe zi. Ori, acum, am numărat 200 de maşini în 2 minute şi nu era trafic intens … Toată benzina nearsă, toate gazele de eşapament se duc în aer şi primul contact îl au cu frunzele copacilor. Mai mult, maşinile prin gazele de eşapament produc un curent de aer foarte cald, în jurul la 80 grade, plin de noxe, care este factor de stres pentru arbori, provocând o evapotranspiraţie la nivel foliar, poate de zece ori mai mare decât în mod normal. Ori, pentru o astfel de evapotranspiraţie la nivel foliar este nevoie de o absorbţie foarte mare de apă din pământ. Pentru absorbţia de apă, arborele are nişte rizomi aproape microscopici pe rădăcini, prin care absorb apa. Aceşti rizomi foarte fini absorb apă şi o transferă rădăcinilor groase şi adânci şi ca să funcţioneze bine, ei trebuie să fie nederanjaţi. Ori, când ai 200 de automobile la 2 minute, vibraţia produsă în sol e foarte mare şi blochează absorbţia apei, ceea ce e iarăşi un factor de stres. Aşa că peste jumătate din arborii plantaţi pe Kiseleff sunt foarte uscaţi, dacă ar fi fost în pădure, eu îi extrăgeam! Dacă mergem pe o stradă laterală Kiseleff-ului sau Mărăşeşti-ului în 30 de metri observăm arbori viguroşi, plini de viaţă, din aceleaşi specii dar mai puţin expuşi noxelor, la temperaturi specifice şi vibraţiilor traficului rutier”, ne-a declarat Octavian Berceanu.
SIMPLE CONCLUZII?
„În pădure, se fac nişte intervenţii numite “de igienă”, cum le spunem noi, când se scot arborii bolnavi. Arborii de pe Kiseleff sunt mai bolnavi decât cei pe care îi scoatem din pădure! Copacii tăiaţi erau fără vigoare şi încă mai sunt unii care trebuie scoşi dar probabil că nu au fost tăiaţi să nu se creeze un val de isterie. Majoritatea oamenilor nu au expertiză în materie, văd că arborele mai are ceva frunze verzi şi sar dacă este tăiat.” a explicat Berceanu. ”Lucrurile se pot schimba în bine, doar prin educaţie şi raţiune” a mai subliniat Berceanu, reamintind șiStabilește imaginea reprezentativă faptul că, Bucureştiul este cea mai poluată capitală din Europa iar nivelul de poluare este extrem de ridicat, prea ridicat pentru copacii de pe Kiseleff, care, în opinia sa, sunt arbori „îmbătrâniţi fiziologic prematur”.
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro