ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA DE AZI / Matei Bucur Mihăescu

Matei Bucur Mihăescu

Matei Bucur Mihăescu este considerat un nou brand românesc în domeniul muzicii clasice și moderne. În vârstă de 27 de ani, Matei Bucur Mihăescu este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, specializarea Dirijat orchestră și licențiat al Facultății de Științe Politice a Universității Naționale București. Ca muzician, este recunoscut ca un fenomen, un talent muzical complex, de excepţie. Cu o foarte bogată experiență de scenă, în calitate de pianist, compozitor și dirijor, Matei Bucur Mihăescu este supranumit ”Bagheta magică a muzicii clasice româneşti contemporane”.

Creaţia compozitorului Matei Bucur Mihăescu numără peste 400 de lucrări muzicale pentru pian, orchestră, cor şi diverse formule instrumentale, precum și soliști vocali care au fost interpretate pe scene de primă mărime de către artişti de prestigiu. Matei Bucur Mihăescu s-a născut la data de 30 ianuarie 1995 și este, deopotrivă, pianist, compozitor și dirijor. Considerat ”copilul – minune al muzicii clasice românești contemporane”, el reprezintă confirmarea valorii culturale și muzicale românești din dublă perspectivă: interpretativă și componistică.

Creațiile compozitorilor clasici, moderni și contemporani, fac deja parte din portofoliul său pentru pian, iar multiplele compoziții pentru pian, orchestră și cor (peste 500) arată că suntem martorii unui talent muzical complex, de excepție atât în România, cât și în întreaga lume. Încă de la vârsta de cinci ani, Matei Bucur Mihăescu a început să cânte la pian, fiind îndrumat de bunicul său, compozitorul Petre Mihăescu. Începând de la vârsta de nouă ani, în anul 2006, a participat la propriul concert intitulat „Speranțe. Certitudini”, la Ateneul Român.

A urmat admiterea la Colegiul de muzică „George Enescu”, într-o perioadă când selecția candidaților era solicitantă și strictă. La vârsta de 14 ani a înființat orchestra și corul CaMMerata (MM – cu trimitere la inițialele onomastice: Matei Mihăescu) care a reunit peste 100 de artiști instrumentiști și vocali, alături de care a susținut, sub bagheta sa dirijorală, numeroase concerte, în cadrul unor stagiuni muzicale pe marile scene bucureștene. Ulterior, Matei Bucur Mihăescu a absolvit Conservatorul din București la specializarea Dirijat orchestră simfonică. În paralel, și-a desfășurat activitatea de pianist, cu care și-a început cariera de artist. Mentorii săi de început se regăsesc în școala rusească, de aceea Matei Bucur Mihăescu atrage atenția că valorile culturale ale niciunei națiuni nu trebuie influențate de ideologii sau partide politice, că, de fapt, nu ar trebui să existe discriminare din acest punct de vedere, deoarece muzica există pentru a uni popoarele, nu pentru a le dezbina.

Deși studiile muzicale la Universitatea Națională de Muzică din București au fost încheiate cu brio, Matei Bucur Mihăescu deplânge faptul că școala muzicală românească se focalizează pe acest curent ultraavangardist, de inovație cu orice preț, care contrazice bazele și principiile muzicale clasice de Frumos. “E adevărat că am fost criticat inițial pentru intențiile artistice creatoare și nu numai, deoarece profesorii îmi cunoșteau activitatea, însă m-am distanțat de aceste tendințe, pentru că, în momentul când te formezi ca artist și ai concepții clar definite, nu poți fi deturnat de nimeni. Și am avut norocul ca nume importante din muzica românească să îmi recunoască calitățile și să nu îmi îngrădească în niciun fel actul artistic și creator.

În ceea ce privește formarea din cadrul secției de dirijat, am făcut o selecție a informațiilor primite, iar, per ansamblu, am progresat și am colaborat cu maeștrii foarte bine. Consider că formarea din acești patru ani de Conservator reprezintă un plus în cariera artistică”. Matei Bucur Mihăescu consideră că uniunea dintre artist și public se împlinește direct, live, în prezența celor care vin în sala de concerte. Pe de altă parte, nu are nimic împotriva noilor suporturi media online de promovare a muzicii, atât timp cât vorbim de calitate artistică. În consecință, a înființat un ONG pentru promovarea tinerilor performanți în domeniul artistic, cultural și nu numai, în urma experiențelor negative și piedicilor pe care le-a întâmpinat în evoluția profesională (la nivel instituțional, birocratic, financiar). Începând din anul 2010 se organizează, anual, Concursul de interpretare muzicală Matei Bucur Mihăescu – o adevărată pepinieră și rampă de lansare a tinerelor talente.

Începând cu anul 2015, Matei Bucur Mihăescu lansează proiectul original Cavalerii Muzicii – Stagiunea Valorilor care are ca scop identificarea, susținerea și promovarea tinerelor valori autentice românești, precum și premierea persoanelor fizice/ juridice care au o susținută activitate de mecenat cultural. Activitatea ONG-ului (https://www.facebook. com/ClubMRomania) acoperă domenii dintre cele mai diverse: cultură, sport, medicină, diplomație. Organizat ca un hub pentru tineri, Club M identifică, susține și promovează tinerii talentați și motivați, de a-și dezvolta o carieră profesională de excepție în România, nu în afara țării.

Pe canalul său de YouTube se pot găsi atât creații proprii recente, din muzica clasică și pop, ceea ce confirmă că vorbim de un artist clasic ancorat în realitate, care înțelege cum să se adapteze la noile tehnologii media, pentru a-și promova creațiile muzicale autohtone. În anul 2018, în cadrul proiectului dedicat Centenarului Românesc, împreună cu câțiva dintre cei mai buni tineri artiști susținuți de Club M, Matei Bucur a inițiat un proiect original, intitulat “Mam născut în România”, cu scopul de a transmite și amplifica sentimentul de a fi român. Titlul proiectului provine de la șlagărul lansat de bunicul său, compozitorul Petre Mihăescu.

Pentru activitatea deosebită în domeniul artei interpretării pianistice şi al compoziției, i-au fost decernate Trofeul Casei de producție Rollywood pentru muzică, Premiul de excelență al Uniunii Interpreților, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România, Titlul de ”mic ambasador al culturii româneşti în lume”, oferit de Ministerul Afacerilor Externe şi Asociația Partenerilor Corpului Diplomatic, Diploma de excelență pentru contribuția de excepție în domeniul creației și interpretării muzicale, oferită de Ministrul Educației și Cercetării.

În afară de activitatea culturală intensă, Matei Bucur Mihăescu este un tânăr implicat în politică, în valorile autentice ale Cetății, și afirmă că activismul politic este important în societate, iar oamenii care practică asta trebuie stimați. Revenind la muzică, la final, recomandarea și modelul artistic al lui Matei Bucur Mihăescu îl reprezintă J. S. Bach – „Arta fugii”, celebră ca lucrare polifonică neterminată, cu valori baroce și cu o simbolistică aparte, reprezentativă în muzica clasică, un ideal la care trebuie să aspirăm cu toții, pentru a continua la același nivel de complexitate tot ceea ce este lumea modernă.

Florentin Streche

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Știință, religie, globalizare versus cunoaștere

Cultura este legată de credinţe şi idei religioase, de spaţii istorice şi geografice cu noi …

BRICS – alternativa în fața coaliției SUA – Europa

Motto: „Este încurajator să vedem entuziasmul și creșterea în interes a țărilor în curs de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: