MEDICUL MILITAR ȘTEFAN ODOBLEJA,
CREATORUL PSIHOCIBERNETICII,
PĂRINTELE CIBERNETICII ROMÂNEȘTI
Născut în 13 octombrie 1902 în comuna Izvorul Aneştilor din judeţul Mehedinţi, Ştefan Odobleja a urmat cursurile liceului “Traian” din Drobeta – Turnu Severin şi, ulterior, în anul 1922 devine student al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, ca bursier al Institutului medico-militar. În anul 1928 obţine titlul de doctor în medicină şi chirurgie cu teza Accidentele de automobil şi începe să-şi desfăşoare activitatea ca medic militar în diferite garnizoane din ţară.
În anul 1929, Ştefan Odobleja a publicat studiul Metodă de transsonanţă toracică în Buletinul medico-terapeutic
Activitatea sa a cuprins şi alte preocupări, în special cele legate de scris, abordând subiecte teoretice de larg interes ştiinţific. Astfel, în 1935 i se publică lucrarea La phonoscopie, în Editions Gaston Dain, Paris. Pentru această lucrare lui Ştefan Odobleja i s-a acordat premiul „General Doctor Popiu Alexandru”. Prin tradiţie, acest premiu se acordă celor mai de seamă studii scrise de medicii militari.
În 8-12 iunie 1937 Ştefan Odobleja participă la cel de-al IX-lea Congres Internaţional de Medicină Militară din Bucureşti, cu lucrarea: Demonstration de phonoscopie, prilej cu care distribuie participanţilor la congres o scurtă prezentare în limba franceză, sub forma unui prospect, prin intermediul căruia anunţă apariţia lucrării sale, Psihologia consonantistă, pe care o va tipări în două volume, în limba franceză, la Lugoj, în perioada 1937-1939.
Psyhologie consonantiste a apărut la editura LIBRAIRE MALOINE din Paris, dar a fost tipărită la Lugoj, aşa cum am menţionat anterior. Avatarurile sale în acest domeniu de pionierat nu aveau să se oprească aici. Psihologia consonantistă nu poate fi considerată ca o lucrare numai de cibernetică, ea este o lucrare interdisciplinară care integrează prin abordările sale teoretice mai multe ştiinţe (psihologia, filozofia proceselor mentale, ştiinţele naturii, niotice [vii] şi abiotice [nevii], economie, social etc.).
Esenţa lucrării, în viziunea autorului, vizează acele legi fundamentale care guvernează fizicul şi psihicul şi în principal legea reversibilităţii denumită, în actualii termeni, legea conexiunii inverse sau a feedback-ului.
Ca o ironie a sorţii, după apariţia Ciberneticii, în anul 1948, a lui Norbert Wiener, acesta a fost considerat părintele ciberneticii. Medicul Ştefan Odobleja a trecut în nefiinţă în 1978. La un an după decesul creatorului psihociberneticii, la Drobeta-Turnu Severin s-a desfăşurat un simpozion care celebra 40 de ani de la fundamentarea conceptului ciberneticii generalizate.
La acest simpozion au fost prezentate 32 de comunicări ştiinţifice din diferite domenii de activitate. Era începutul dezgheţului, a ieşirii dintr-o epocă întunecată, a unui „ev mediu ideologic”, în care cibernetica era trecută pe „lista neagră” a ştiinţelor aşa zise burgheze. Cibernetica, în timp, a generat cel mai puternic impact asupra întregii gândiri ştiinţifice.
În anul morţii sale, Ştefan Odobleja, ca şi cum şi l-a prevestit, a publicat o lucrare specială: Psihologia consonantistă şi cibernetica (Editura SCRISUL ROMÂNESC, Craiova, 1978) a cărei prefaţă a fost scrisă de Mihai Golu.
Ştefan Odobleja poate fi considerat nu numai un precursor al ciberneticii, dar are prioritate mondială şi asupra ideii unei cibernetici generalizate, considerând primul fenomenul buclei închise, deci cu o conexiune inversă, ca o lege universală.
Conf.univ.dr. GABRIEL I. NĂSTASE
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro