ACASĂ / ARTICOLE / LA ÎNCEPUT DE DRUM - VIAȚA STUDENȚEASCĂ / MIRCEA EMANUEL CRIVĂȚ, în dialog cu ADRIANA POPESCU, președinta Asociaţiei Studenţilor la Sociologie și Asistenţă Socială

MIRCEA EMANUEL CRIVĂȚ, în dialog cu ADRIANA POPESCU, președinta Asociaţiei Studenţilor la Sociologie și Asistenţă Socială

MIRCEA EMANUEL CRIVĂȚ, în dialog cu ADRIANA POPESCU,
președinta Asociaţiei Studenţilor la Sociologie și Asistenţă Socială
„Rolul de lider presupune felul în care inspiri oamenii din jurul tău”

Adriana, pentru început, spune-mi câteva cuvinte despre poziţia ta în cadrul Asociaţiei Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială.
– Sunt preşedinta Asociaţiei Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială şi reprezint, atât în plan intern cât şi extern, organizaţia. În acelaşi timp, mă ocup de monitorizarea activităţii şi a lucrurilor care se întâmplă în organizaţie, în consiliul director şi în proiectele departamentelor, preiau iniţiative, redactez, dacă este cazul, poziţii sau demersuri către conducerea facultăţii sau către universitate şi menţin legăturile cu factorii externi sau cu partenerii noştri care ne ajută sau au legătură cu activitatea noastră.
Ce înseamnă pentru tine rolul de lider? Ce presupune?
– Rolul de lider presupune felul în care inspiri oamenii din jurul tău să facă ceea ce vor ei, ceea ce le place, le oferi ajutorul tău când au nevoie, îi ghidezi, le inspiri încrederea de a-şi implementa ideile pe care le au. În acelaşi timp sunt un bun manager sau lider în activitatea lor, mai exact, îi conduc pe drumul pe care ar trebui să meargă spre organizaţie sau în ceea ce fac.
Spune-mi câte ceva despre hobby-urile pe care le ai.
– Îmi place să călătoresc, să cunosc locuri şi oameni noi, să fotografiez peste tot pe unde merg şi chiar mi-am dezvoltat o anumită pasiune pentru uşi, ador să fac poze uşilor care mie îmi inspiră ceva, prin arhitectură, prin stil, prin vechime, prin culori şi îmi place cam tot ce înseamnă artă, muzică, cinematografie.
De cât timp faci voluntariat?
– Am început să fac voluntariat încă din şcoala generală, prin orice activităţi pe care profesorii mei mi le puneau la dispoziţie. De asemenea, în liceu îmi plăcea să fiu intermediarul clasei mele cu profesorii sau cu conducerea, îmi plăcea să fiu şef de clasă. Îmi aduc aminte faptul că, în clasa a XII-a, am fost persoana care s-a ocupat din partea clasei noastre de organizarea balului de absolvire. Cândva am făcut parte dintr-o organizație care face proiecte în direcţia sportului şi a turismului, iar acum, la facultate, m-am implicat în diverse proiecte şi activităţi cu organizaţia mea sau cu alte organizaţii.
Care sunt avantajele pe care ţi le-a adus voluntariatul?
– Pot spune că te dezvolți foarte mult pentru că ajungi să cunoşti foarte multe tipologii de persoane, întâlneşti foarte multe experienţe noi şi înveţi să le gestionezi şi să te descurci, iar de aici, cumva, apare şi dezvoltarea ta personală. În al doilea rând, contribui în funcţie de activitatea pe care o întreprinzi la îmbunătățirea mediului societăţii. Să spunem, spre exemplu, că te implici într-o organizaţie care vizează persoane dezavantajate, tu cumva contribui la bunul mers al lucrurilor în ceea ce priveşte acest sector. Aşa şi noi, prin asociaţia noastră studenţească contribuim la dezvoltarea sistemului în care facultatea sau universitatea funcţionează. Îţi faci foarte mulţi prieteni, te dezvolţi şi contribui în acelaşi timp la bunăstarea societăţii, contribui civic.
Cum ai reuşit să găseşti un echilibru între facultate şi pasiunile tale?
– Îmi place să cred că l-am găsit, dar nu pot spune cu certitudine. Atât timp cât faci ceea ce îţi place, inevitabil înveţi să gestionezi şi ceea ce trebuie să faci, şi ceea ce îţi place, cum ar fi facultatea şi activităţile pe care tu îţi doreşti să le întreprinzi. În momentul în care faci lucruri în care te regăseşti, te autoprovoci să îţi găseşti acest echilibru ca să le duci la capăt pe toate. Cred că echilibrul este cheia pentru a face tot timpul ceea ce îţi place.
Ce îi îndemni pe cei aflaţi la început de drum universitar? De ce ar trebui să aleagă Facultatea de Sociologie?
– Dacă îţi plac oamenii şi societatea, eşti interesat să o studiezi, să analizezi toate efectele pe care ea le poate avea în diferite acţiuni, sociologia este răspunsul, pentru că aici interacţionezi cu foarte mulţi oameni. La început de studenţie recomand cât mai multă implicare în activităţi din afara facultăţii. Este important să faci ceea ce îţi place pentru că te ajută să te dezvolţi. Asta este perioada care îţi permite să experimentezi câte puţin din fiecare domeniu. Ulterior, jobul o să fie destul de solicitant. Le recomand tuturor să facă tot ceea ce îi ajută să se dezvolte.
Unde te vezi într-un viitor apropiat?
– Peste cinci ani voi fi absolvit facultatea şi masterul în domeniul în care îmi doresc să lucrez, voi avea un loc de muncă, voi urma fiecare pas necesar dezvoltării carierei mele şi, de ce nu, mă voi gândi la o familie.
Spune-mi câteva lucruri despre oamenii din Asociaţie.
– Sunt oameni foarte frumoşi, sunt atât colegii mei cât şi prietenii mei, sunt oamenii care te încarcă cu o energie pozitivă şi care îţi schimbă uneori perspectiva. Văd în fiecare persoană câte un exemplu pe care pot să îl urmez.
De ce este importantă reprezentarea studenţească?
– Reprezentarea studenţească este foarte importantă pentru că de la universitate la universitate, de la facultate la facultate pot interveni anumite evenimente cu care studenţii se confruntă, iar dacă nu au un reprezentant care să îi ajute să-şi rezolve problemele, lucrurile devin serioase, iar acest lucru se întâmplă, din păcate, în alte facultăţi. Trebuie să fie cineva, nu neapărat o singură persoană, ci poate o organizaţie întreagă care să se ocupe şi să aibă grijă ca drepturile studenţilor să fie cunoscute, să fie respectate, iar ei, la rândul lor, să îşi cunoască obligaţiile ca studenţi în cadrul comunităţii academice.
În încheiere, transmite-le un mesaj tuturor celor care se află în pragul examenului de Bacalaureat.
– Bacalaureatul nu este chiar aşa de greu precum pare, este doar o treaptă pe care trebuie să o depăşeşti ca să poţi să ajungi acolo unde ţi-ai propus, este o provocare de a gestiona timpul şi informaţiile pe care trebuie să le acumulezi. E o etapă frumoasă pentru că te învaţă cum să gestionezi stresul şi toate lucrurile pe care trebuie să le faci, dar facultatea este o altă treaptă, mai grea, sesiunea de asemenea, deci nu vă faceţi griji, dacă treceţi de bacalaureat, să ştiţi că vă aşteaptă şi lucruri puţin mai grele. Mult succes!

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

COSTIN DOBRIN – NOUL EINSTEIN DIN CONSTANȚA

Dacă treceţi prin Constanța şi dacă admiraţi marea vă vom oferi o informaţie interesantă: acolo, …

ALEXANDRU BOLOGA – NEVĂZĂTOR, CAMPION ȘI STUDENT LA DOUĂ FACULTĂȚI

Bucuria să este de nedescris. Pe podium la Rio de Janeiro! Își pipăie cu mâna …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: