MUZEUL DE ETNOGRAFIE „MARIȚUCA”
După ani şi ani de când tot spun lucruri mari despre Muzeul de acasă, m-am gândit să-i dau şi un nume potrivit.
De fapt, din anul în care am deschis Muzeul în pivniţa casei mele, venise de la Centrul Cultural Judeţean Arad doamna Aurora Tătar, care a luat mai multe costume pentru un eveniment ce urma să aibă loc în Cehia. Nu am putut onora participarea în Cehia, pentru că fusesem invitată la un eveniment în judeţul Suceava.
Doamna Tătar a venit cu o maşină, i-am dat costumele, feţe de masă, prosoape, farfurii, câteva ulcioare vechi. În Cehia, delegaţia română a amenajat un stand cu aceste obiecte, iar costumele au fost îmbrăcate de tinere fete din România. Când a coborât în Muzeul din casă, a văzut pe peretele din stânga o carpetă pe care erau trecute numele de familie, Aiftincăi, şi un alt nume Mariţuca, acesta fiind numele cu care mă dezmierdau cei de acasă. Doamna Tătar mi-a spus: „Doamna Maria, eu vă sugerez ca acest Muzeu să se numească «Mariţuca»”. Eu am ţinut minte aceste vorbe, dar până în acest an nu am dat nume Muzeului din pivniţa casei, însă acum, odată cu amenajarea într-o şură a unui spaţiu special dedicat Muzeului, unde am adus din lucrurile aflate jos, în pivniţă (pentru a proteja obiectele de acolo), m-am gândit să-i dau şi un nume adecvat. Am lucrat foarte mult la această nouă locaţie, pentru că şura nu avea nici pereţii tencuiţi, nici tavan, nici grinzi, nici podea şi lipseau multe cărămizi din perete.
Într-un final, am scos-o la capăt, dar vă spun drept că parcă am îmbătrânit cu zece ani, amenajând acest spaţiu! Însă nu regret, pentru că am reuşit să amenajez un loc adecvat pentru costume: temperatură potrivită, lipsă de umezeală şi de frig, precum şi o iluminare potrivită. Deci, a meritat orice efort din partea mea!
„Cartea de Onoare” de la Muzeul de Etnografie şi Folclor Această „Carte de Onoare” a Muzeului de Etnografie şi Folclor de la Casa de Cultură Vladimirescu a fost o iniţiativă a primarului comunei Vladimirescu, domnul Ioan Crişan, care a dat comandă pentru realizarea acesteia în anul 2015.
Această veche comună este onorată să aibă o „Carte de Onoare” la Muzeul de Etnografie şi Folclor, în care cei care trec pragul să-şi poată exprima gândurile şi impresiile despre acest Muzeu. Mulți dintre cei care au intrat în Muzeu au scris în această carte.
Din cele menţionate aici, vă redau cuvintele unuia dintre vizitatori: „Sunt o fiică a satului, născută în 1950. Am rămas plăcut surprinsă de faptul că un om care nu este de prin partea locului ne-a făcut un dar atât de frumos pentru satul nostru. Mi-ar plăcea ca şi alţi locuitori să ajute la îmbogăţirea colecţiei de la acest Muzeu, un loc care ne defineşte pe noi, românii. Îi doresc lui Maricica multă putere, pentru a duce pe mai departe munca începută, pentru că o face cu multă pricepere şi cu multă dragoste.
Cu respect, Ana Mihailaschi”.
În această „Carte de Onoare” se vor putea citi, peste ani, impresiile celor care au trecut pragul Muzeului, care au scris cu sinceritate despre cele văzute aici. Cine doreşte, poate citi impresiile din această „Carte”, mai ales că unele dintre acestea sunt scrise în mai multe limbi.
MARIA AIFTINCĂI
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro