Avem posibilitatea să cunoaștem mari perso- nalități ale culturii și științei românești prin intermediul muzeelor atât prin expunerea operei și obiectelor lor personale dar mai ales în situația unor donații care cuprind biroul, biblioteca sau chiar casa în care au creat și desărvârșit opera lor. Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga” Vălenii de Munte este atât un obiectiv turistic cât mai ales unul al cunoașterii, un aşezământ cultural ce păstrează amintirea vieții savantului Nicolae Iorga, fiind situat în centrul istoric al localității Vălenii de Munte, județul Prahova.
De la intrare remarcăm stilul românesc al construcției iar în stânga statuia cu bustul marelui om politic, de cultură, istoric, profesor. Curtea largă se deschide de la poarta locuinței şi aleea pavată cu pietre de râu face ca să simți vremurile în care a trăit și locuit savantul. În această casă a locuit cu familia şi a creat o parte consistentă a operei sale scrise, un edificiu al neamului și al nemuririi sale. Casa a fost construită de un polcovnic pe numele Panca şi atestată în acte din 1833.
Nicolae Iorga a cumpărat casa de la urmaşi în 1908 și apoi asistă personal şi supraveghează renovarea ei în forma actuală. Terasa casei, deschisă și străjuită de stâlpi de lemn asigură liniștea și posibilitatea de contemplare a unei grădini superbe, asigură locul unde se poate sta la o discuție intimă sau petrece o seară între prieteni. Intrând în interiorul casei ne întâmpină în stânga culoarului principal biroul în care s-au desfășurat multe din întâlnirile importante împreună cu multe din obiectele originale și unele documente originale privind școala și activitatea desfășurată de savant. Holul lung, cu portretul lui Nicolae Iorga pictat de fiica sa, Magda, în 1930, desparte biroul de lucru și dormitorul de salonaşul mic şi salonul de primire pe dreapta. Toate camerele te întâmpină cu piese de mobilier rustic, dragi profesorului, specifice vremii, precum lăzi de zestre moldoveneşti și obiecte populare basarabene, știind ca savantul provine din Botoșani.
Activitatea lui Nicolae Iorga însumează un număr greu egalabil de lucrări, cărți, discursuri și cursuri. Unele statistici menționează că a publicat circa 1.250 de cărţi şi broşuri, că a susţinut sute de conferinţe pe diverse tematici, că a cercetat în biblioteci și arhive și a descoperit mii de documente pe care le-a valorificat cu știinţă. A inițiat instituții, lăcaşe de cultură, atât în ţară cât şi în străinătate impresionând lumea culturală, politică, întreaga suflare românească prin demersurile sale și pledoariile sale convingătoare și înflăcărate, uimind mereu cu uriaşa sa cunoaștere multidisciplinară și memorie. O inteligenţă creatoare, scânteietoare l-a ajutat alături de o putere uriașă de muncă să aprindă flacăra unor simțăminte românești din timpuri demult apuse.
Printre obiectele păstrate regăsim și două litografii cu Alexandru Ioan Cuza şi Elena Cuza, biroul de lucru rămânând centrul de interes, cu o impresionantă bibliotecă, cuprinzând volume din diverse domenii ale istoriei, filozofiei, ştiinţei şi artei. Avem astfel cheia înţelegerii marelui cărturar a fenomenelor complexe ale societății, capacitatea lui de a înțelege și analiza teme complexe. Pe birou stau mărturie mapa din piele cu o călimară de cerneală şi o pană de scris, dând un sentiment de prezent și de aşteptare a venirii profesorului.
Muzeul casă memorială este completat de dormitorul cu mobilier lucrat deasemenea în stil popular de factură orăşenească, adus de la Câmpulung Moldovenesc în 1911, revedem icoane din secolele XVIII-XIX pictate pe sticlă. Casa prezintă spre capătul holului un salonaş mic care era locul unde soția sa Ecaterina Iorga îşi primea oaspeţii.
Aici găsim portretul acesteia, un portret pictat de Sever Burada în 1925, alături de biroul la care scria, canapeaua şi fotoliile împreună cu o masă rotundă cu picioarele de mahon, statură joasă ca pentru cafele sau ceai. Casa are în continuare deschis pentru vizitare un hol lung, ce duce spre fostele dormitoare ale copiilor, unde acum există vitrine cu fotografii, documente ce reprezintă momente din activitatea publică a lui N. Iorga.
Păşind prin muzeu nu ai cum să nu fii cuprins de emoţie, vei descoperi în fiecare loc, câte ceva din fiinţa savantului sau a profesorului sau a omului politic, toate activități de excepţie în care a fost Nicolae Iorga. Valoarea lui umană radiază din fiecare colţ al casei muzeu. Casa muzeu încă pare învăluită într-o aură de mister, a unui creator de geniu, care “la ceasuri adânci din noapte, când toţi se odihnesc, pare că lucrează”. Vizitatorului însă i se oferă și șansa odată intrat în curtea muzeului să viziteze și Muzeul de Artă Religioasă. Acest muzeu s-a instituit la împlinirea a 50 de ani de viaţă ai lui Nicolae Iorga şi drept recunoştinţă pentru activitatea în cadrul Ligii Culturale.
Conducătorii vremii au decis să facă la Văleni un aşezământ de cultură având ca motivație „chemarea femeii române la spiritul cel nou al vremii şi pregătirea ei cultural naţională”. Astăzi acest muzeu posedă un număr mare de icoane vechi, cărți și manuscrise religioase, o expoziţie permanentă de artă religioasă. Măiestria artiștilor autohtoni demonstrată prin obiecte realizate în ateliere autohtone, este completată şi de măiestria artiştilor străini, reprezentată prin icoane greceşti sau ruseşti. Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga” Vălenii de Munte constituie o invitație de a studia opera marelui savant de a ne gândi și poate relua „Cursurile de vară din Vălenii de Munte” ținute de titanicul Iorga, astăzi reluat în studii și lucrări și prin conferințele anuale „Iorga, după Iorga”. https://muzeuldeistorieprahova.ro/muzeul-de-arta-religioasa-valenii-de-munte/
Viorel Gaftea
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro