ACASĂ / ARTICOLE / MUZEE-EXPOZIȚII-COLECȚII-COLECȚIONARI / MUZEUL SATULUI CODRENESC OARȚA DE SUS DIN MARAMUREȘ

MUZEUL SATULUI CODRENESC OARȚA DE SUS DIN MARAMUREȘ

MUZEUL SATULUI CODRENESC
OARȚA DE SUS DIN MARAMUREȘ

În Oarța de Sus, muzeul este o comoară a trecutului, farmecul așezării fiind rustic și original. Casa cu cerdac, șura, împletitura din nuiele a gardului sunt specifice așezărilor țărănești readuse la viață într-un secol nou. Existența acestui muzeu este un proiect al profesorului de istorie Traian Rus, născut în Chelința, stabilit în satul Oarța de Sus, comuna Oarța de Jos, unde, în calitate de dascăl și director de școală, a educat multe generații timp de 40 de ani. El va rămâne un adevărat cronicar al vieților trecute pe drumul anilor.
Ajutorul financiar pentru intrarea în posesie a clădirii, cât și cheltuielile prin hățișul birocratic de intabulare au fost făcute de către un fiu al satului, care nu a uitat de unde a plecat, inginerul Alexandru Tămășan, stabilit în Cluj-Napoca.
Muzeul este unicat nu doar prin piesele expuse, ci și prin faptul că funcționează într-o gospodărie țărănească autentică Țării Codrului. Pe Ogrăzi s-au găsit 300 de monede romane de argint.
Când sătenii au văzut ce doresc să înfăptuiască cei doi, fost elev și profesorul-scriitor, s-au alăturat cu tot ce aveau ca amintiri de la străbuni și au donat fiecare ce a avut: ladă de zestre, război de țesut, diferite lucrări artizanale făcute cu acul ori țesături, veselă din lut și fotografii.
Unicat este și un papuc din papură, rămas intact, despre care bătrânii spun că era încălțămintea de bază a unor soldați români pe timp de iarnă. Acești pâslari împletiți erau încălțați peste opinci, armata română fiind prea săracă și istoric se știe
că partea de nord a Transilvaniei a trecut prin momente grele. Sătenii din Oarța de Sus aici își desfășoară activitățile culturale legate de anumite sărbători, sunt foarte mândri de Muzeul Codrenesc și nu-l vor uita niciodată pe ctitorul acestui lăcaș, prof. Traian Rus, plecat fulgerător la cele veșnice în 2016.
Muzeul este vizitat și astăzi, atât de cei din țară, cât și din străinătate, iar ușa le este deschisă de către Maria Marian, care a fost încă de la început directoare, ghid și gospodina acestui lăcaș.
Se așteaptă o reacție din partea Primăriei din Oarța de Jos și trecerea Muzeului Satului Codrenesc Oarța de Sus în Patrimoniul Cultural Județean Maramureș.
Câte sate din România se pot mândri cu un astfel de loc, unde istoria se păstrează vie și eroii locali nu sunt uitați?

VIORICA GĂINARIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Muzeul „CRAMA 1777”

Aflat pe „Drumul Vinului”, în satul Valea Nicovani, pe dealurile cu podgorii din Valea Călugărească, …

Muzeul „Nicolae Iorga”-Vălenii de munte

Avem posibilitatea să cunoaștem mari perso- nalități ale culturii și științei românești prin intermediul muzeelor …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: