ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / „Muzica mi-a fost îngerul păzitor” – NICULINA MERCEANU – „UN OM ÎNTRE OAMENI“

„Muzica mi-a fost îngerul păzitor” – NICULINA MERCEANU – „UN OM ÎNTRE OAMENI“

„Muzica mi-a fost îngerul păzitor”
NICULINA MERCEANU – „UN OM ÎNTRE OAMENI“

Într-o lume în care timpul aleargă atât de repede iar omul se ia la întrecere cu el, o lume în care de multe ori valorile sunt bulversate, tehnica o ia înaintea omului, cuvântul nu mai are valoare… Și atunci… de ce să mai citim și cum să mai știm să scriem, să avem răbdare să ne ascultăm unii pe alții…lipsit de importanță!
Alergăm să existăm, să facem bani și atât! Dar, oare, valoarea unui om constă numai în bani? Și dacă dăm la o parte banul ce mai rămane la un om? Adevărata valoare! Calități – defecte, frumusețe – urâțenie, bunătate – răutate, altruism – egoism, bucurii – dureri… O lume în care trăiesc și eu și caut să cunosc cât mai mulți oameni pe care să-i întreb fără prejudecăți și să-mi răspundă deschis, cine sunt? Şi am găsit!
Majoritatea o cunoaștem de la TVR- vorbind frumos despre cântecul popular care ne înfrumusețează viața de la naștere până la pragul dintre lumi…, despre tradițiile și obiceiurile neamului nostru care, încet, încet, încep să fie năpădite de altele străine ce năvălesc peste noi ca ploile după furtună. Și când se potolesc ce rămâne?
Cu greu am reușit să o fac pe doamna Niculina Merceanu să vorbească despre dânsa, pentru că nu-i place. A vorbit și vorbește cu cuvinte alese despre oamenii pe care i-a ajutat și-i ajută necondiționat, construind și modelând destine. Sensibilă și puternică, delicată și altruistă, fără răutăți, dar bântuită de ele, cu un spirit mereu viu – o perfecționistă, „o olteancă între oltenii din vechiul Romanați”!

DOINA BÂRCĂ

Toată viața am fost într-un permanent „contratimp” cu timpul! Muzica mi-a fost îngerul păzitor în aceasă luptă, m-a însoțit zi și noapte, mi-a făcut visele realitate și n-am băgat de seamă că timpul mi-o ia înainte!
Din „colaborarea noastră” am ajuns la o partitură cu… 67 de pagini! Foarte puține pauze (!) în această creație dumnezeiască – viața! Dacă încerc să răsfoiesc aceste pagini, realizez că am trăit frumos acești ani. Stăruinţa mea n-a fost în zadar, simțind fiecare clipă care a trecut.
Copilăria… ce frumoasă a fost!
Mama şi tata mi-au mângâiat-o cu dragostea lor, m-au învățat cum să trec peste greuăți, să aleg și să iubesc tot ce este frumos şi bun. Mama mi-a dăruit ca tovarăş de drum muzica, muzica noastră românească. Apoi mi-am făcut alt prieten – cartea! Nu stiu ce m-aș fi făcut fără ele!
Adolescența! Atunci am început să descopar tainele şi frumusețea muzicii și a fost copleșitoare când am cunoscut dragostea, divină când am auzit strigătul primului copil apoi al celui de-al doilea! Și când cei doi fii mi-au dăruit trei nepoței – doi băieți și o fetiță… Doamne, atunci am spus că sunt cea mai bogată mamă din lume! De-atunci am lăsat timpul să treacă nestingherit, să nu-l mai bag în seamă, chiar să-l sfidez! Pot spune cu adevărat că am fost un om dăruit de Dumnezeu şi părinți cu un destin frumos, chiar fericit.
Muzica a fost țelul vieții mele pe care m-am străduit să-l ating ca profesor, realizator şi pezentator la Televiziunea Naţională și în continuare ca președinte fondator al Asociației Culturale „La noi la români”, cu care realizez evenimente culturale pentru a nu uita că suntem Români! Bogăția mea spirituală o întorc neamului meu prin cântecele culese atâția ani, pentru a le îndulci viața.

Și dacă ar fi să-mi fac bilanțul acestor ani, aș concluziona că am trăit şi trăiesc frumos și demn. Am foarte mulți prieteni pe care-i prețuiesc, celor care mi-au fost alături în momentele de cumpănă – întreaga mea gratitudine și… chiar pe cei care au încercat să-mi abată din drum destinul nu-i voi uita, deoarece m-au făcut să știu să aleg grâul de neghină!
Timpul cu care „m-am războit” atâția ani mi-a demonstrat că cel mai scump lucru pe pământ este familia şi că cea mai mare bogăție sunt copiii!
Vă mulțumesc că nu mi-ați pus întrebări și m-ați ascultat!
Pentru revista Independența Română – Independenţa prin cultură, pentru toți cititorii ei și toți românii din toată lumea, gândul cel mai frumos al unui român adevărat!

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: