ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / Nicolae Corjos Regizorul Liceenilor și tinerei generații

Nicolae Corjos Regizorul Liceenilor și tinerei generații

Nicolae Corjos s-a născut la 22 mai 1935 în Hotin (nordul Bucovinei, azi Ucraina) într-o familie de învățători care, din copilărie i-au sădit cultul pentru școală, care nu l-a părăsit toată viața. A urmat cursurile școlii pedagogice, iar apoi s-a înscris la IATC, pe care l-a absolvit în 1956. După absolvire, a lucrat mai bine de 20 de ani la Studioul Cinematografic București (Buftea) ca regizor secund, realizând filme românești de mare succes, după care, în 1981 a trecut la Studioul cinematografic Alexandru Sahia, unde a realizat peste 50 de filme documentare de lung și scurt metraj.

Din 1979 a început să regizeze filme artistice, începând cu Ora zero și apoi, în 1981 Alo aterizează străbunica și Pădurea nebună (1982). Consacrarea definitivă ca regizor de film avea să se întâmple în 1985 cu pelicula de mare succes Declarație de dragoste, film dedicat vieții tinerilor aflați pe băncile școlii, atunci când apăreau primele semne ale simțămintelor iubirii.

A urmat la scurt timp (1986) capodopera Liceenii, un film care nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind îndrăgit și vizionat de milioane de spectatori și telespectatori din toate timpurile și generațiile (inclusiv din prezent), pentru care Nicolae Corjos a și fost premiat de autoritățile vremii, datorită imensei sale popularități.

Stimulat de succesul la public și în special în rândul adolescenților și tinerilor, Nicolae Corjos a continuat, împreună cu scenaristul George Șovu (1931-2016, scriitor, profesor, inspector școlar, autor de manuale) seria liceenilor cu filmul Extemporal la dirigenție (în 1987 – 1988), iar după Revoluție, Liceenii Rock’n Roll (1991). Toate aceste filme, având personaje din rândul liceenilor dar și profesorilor vremii (Socrate – interpretat de Ion Caramitru, Isoscel – întruchipat de Tamara Buciuceanu Botez ș.a.) au încântat generații întregi de tineri de toate vârstele, care s-au regăsit adesea în comportamentele protagoniștilor.

În afara acestora, Nicolae Corjos a mai regizat un film artistic românesc de succes, Un studio în căutarea unei vedete, un musical lansat cu puțin timp înainte de Revoluție, în 1989. Dintre filmele în care Nicolae Corjos a fost regizor secund amintim: Alo! Ați greșit numărul! (1958), Celebrul 702, Vacanță la mare, Străinul, Dacii, Răzbunarea haiducilor, Baltagul, Astă seară dansăm în familie, Ciprian Porumbescu, Nemuritorii, Cucerirea Angliei ș.a., colaborând cu nume mari ale regiei românești precum Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Gheorghe Vitanidis, Dinu Cocea, Mircea Mureșan etc.

Activitatea regizorală a lui Nicolae Corjos include și serialul TV Toate pânzele sus din 1971, unde l-a secondat pe regizorul principal Mircea Mureșan, precum și coproducția Contele Orly din 1978, film regizat împreună cu Jaques Trebouta (Franța).

În paralel cu activitatea cinematografică, reputatul regizor a desfășurat și o prestigioasă muncă didactică. În perioada 1966-1972 a fost profesor de artă cinematografică al nou înființatului (de către el) Studio de Film al Conservatorului Ciprian Porumbescu din București, iar după Revoluție, între anii 1990-2009 a fost profesor universitar la Facultatea Hyperion și cadru didactic asociat la catedra de Regie de Film și Televiziune a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) Ion Luca Caragiale.

Între anii 1995 și 2001 a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului, activitate care l-a inspirat la elaborarea tezei sale de doctorat cu tema Arta Muzicii – Componentă și aureolă a audiovizualului (susținută în 2001). Într-un interviu acordat presei în anii 2000, Nicolae Corjos afirma cu mare putere de convingere că toată viața a învățat și că niciodată nu-i târziu să înveți, preocupându-se întotdeauna de căutarea și afirmarea tinerilor.

Toate acestea s-au văzut din plin din bogata sa activitate didactică și cinematografică, iar filmele sale cu și despre liceeni, au constituit un fenomen cinematografic al anilor ’80 iar în prezent, un model de urmat pentru tineri. Nicolae Corjos a decedat în ziua de 27 februarie 2022 la vârsta de 87 de ani, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală în prezența multora dintre cei pe care i-a cunoscut și îndrumat.

Horațiu Măndășescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Sergiu Nicolaescu – Cel mai prolific regizor român din toate timpurile

Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930 la Târgu Jiu într-o familie de aromâni. …

Grigoraș Dinicu Un virtuoz al muzicii românești

Grigoraș Dinicu s-a născut la 3 aprilie 1889 în București, mahalaua Scaune într-o familie de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: