Nicolae Kirculescu s-a născut la 28 decembrie 1903 la Corabia, județul Olt, într-o familie nobiliară, cu multiple preocupări intelectuale.
Din fragedă pruncie (de la trei ani), a început să ia lecții de pian, pentru ca, la 13 ani, să și compună muzică clasică. După absolvirea liceului, între 1922- 1924 urmează cursurile Academiei de Muzică din Viena (Viena Konservatorium).
La dorința tatălui său,care nu voia ca el să îmbrățișeze cariera de lăutar, între 1924-1928, Nicolae Kirculescu a studiat Dreptul, continuând apoi cu doctoratul, luat în 1930 la Universitatea Sorbona din Paris. În perioada 1930-1940, a profesat ca jurist, funcționar la Ministerul Domeniilor, ajutor de judecător la Ocolul Sinaia și avocat la Casa Centrală de Asigurări Sociale. În paralel cu studiile și cariera juridică, Nicolae Kirculescu a continuat activitatea muzicală, înființând propria orchestră, Los Occhio, cu care a cântat ocazional și la clubul Libertatea. În anul 1940, intra definitiv în lumea muzicii alăturându-se celebrului compozitor Ion Vasilescu, dirijorul Teatrului Muzical Alhambra, care, pentru spectacolul de revistă Suflet candriu de papugiu mai avea nevoie de o piesă adecvată și, astfel, Nicolae Kirculescu a compus șlagărul La căsuța cu zorele, repurtând un succes imens încă de la prima apariție.
De acum înainte, timp de 45 de ani neîntrerupți, Nicolae Kirculescu a desfășurat o activitate muzicală prestigioasă capianist, orchestrator,dirijor, compozitor de muzică din toate genurile: clasică, corală, instrumentală, religioasă, pentru copii, muzică de film, operete, canțonete, romanțe, revistă și music-hall, ușoară etc. Din bogata creație a compozitorului Nicolae Kirculescu evidențiem piese de muzică instrumentală, de cafe-concert, de divertisment precum Clar de lună, Licuricii, Sare și piper, Oameni veseli, Moment muzical din patru studii de concert pentru pian și orchestră (coloana sonoră de pe genericul emisiunii Teleenciclopedia); melodii religioase ca Ave Maria sau Amen; muzică de film, pentru peliculele Visul unei nopți de vară ori Și Ilie face sport; muzică de copii pentru desene animate sau teatrul de păpuși, ca de exemplu Călărețul cocoșat, Fetița mincinoasă, HarapAlb etc.
Totodată,NicolaeKirculescuascrismuzicădeoperetă și music-hall, pentru spectacole de revistă și variete, dintre care exemplificăm: Un băiat iubea o fată, Sfinxul din Hollywood, Dragoste cu cântec, Atlantida ș.a. Dar cele mai cunoscute și apreciate cântece compuse de Nicolae Kirculescu sunt șlagărele sale nemuritoare, din care menționăm: Coșarul (lansat de Colea Răutu la Teatrul Cărăbuș al lui Constantin Tănase); Inimă, de ce nu vrei să îmbătrânești?; Violete pentru fete; Așa începe dragostea; Nu te pot uita; Prima poezie; Cărăruia; De unde știi vioară, tu?; Pașii noștri; Jar; Egal; Culori și multe altele, care au încântat generații întregi. Melodiile sale au fost interpretate de îndrăgiți cântăreți români precum Ioana Radu, Doina Badea, Lucky Marinescu, Anda Călugăreanu, Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Nicolae Nițescu, Gică Petrescu, Constantin Drăghici ș.a.
În plus, a avut și o bogată activitate publicistică (articole, studii, interviuri) și, ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (din 1941) a participat în juriu la festivaluri din țară și străinătate (Mamaia, Sopot – Polonia etc.), iar pentru meritele sale a primit titlul de Artist Emerit și numeroase premii. La 7 iunie 1976 Nicolae Kirculescu s-a căsătorit cu artista de variete Marietta Bratu, stabilită la Paris din 1987. La 31 decembrie 1985, în urma unui cancer necruțător a decedat. Personalitatea lui Nicolae Kirculescu a fost omagiată la Paris în 2003 (cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere), an în care casa de discuri Electrecord i-a editat un CD intitulat Așa începe dragostea, conținând 21 din cele mai valoroase melodii ale sale. Și tot în 2003 muzicologul Doru Popovici a publicat o carte despre viața și opera maestrului compozitor.
De asemenea, la 26 februarie 2023, la sala ARCUB (Hanul Gabroveni) din București a fost organizat un eveniment omagial în memoria lui Nicolae Kirculescu constând în lansarea dublului album de Muzică instrumentală-orchestrală cu participarea extraordinara a Mariettei Bratu-Palaghia (văduva compozitorului) și a îndrăgitului cuplu de muzică interbelică, alcătuit din actrița Miruna Ionescu și virtuozul violonist Valentin Albeșteanu, protagoniștii spectacolului Muzica din Bucureștiul de odinioară, care, și de această dată au încântat publicul cu șlagărele nemuritoare ale eminentului muzician. Așacumaarătatșireputatulcompozitorșimuzicolog George Sbârcea, maestrul Nicolae Kirculescu rămâne un precursor și reper al muzicii românești moderne, piesele sale fiind ascultate și cântate în toate timpurile.
Horațiu Măndășescu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro