ACASĂ / ARTICOLE / CULTURĂ MEDIA / Noutăți și nostalgii de toamnă

Noutăți și nostalgii de toamnă

Spre mijlocul anilor ’90 când în România au apărut televiziunile comerciale, majoritatea am mutat rapid dinspre TVR către acestea, poate și ca o pedeapsă a acestei televiziuni care fusese obedientă unui regim politic dar și ca un mod de a șterge din memorie o televiziune comunistă care intoxicase ani de zile populația. Ca orice român, și eu, am uitat de TVR și am pornit televizorul pe ProTv, Antena, Prima ori alte posturi care păreau mai ancorate în realitate sau poate că aduceau un suflu nou.

Anii au trecut iar postul național nu se făcea remarcat decât prin prisma unor evenimente majore, fie ele sportive sau de divertisment consacrate (cum ar fi Eurovision), deoarece erau singurii care aveau drept de transmisie. Însă, de câteva luni am regăsit plăcerea de a urmări emisiunile TVR-ului, multe dintre ele trezindu-mi nostalgii. Una dintre emisiunile emblemă ale Televiziunii Române, de a cărei existenţă se leagă numele celor mai mari interpreţi ai muzicii populare româneşti, Tezaur folcloric a împlinit 40 de ani de la prima întâlnire cu publicul, și cred că îmi trezește cele mai frumoase amintiri.

Urmăream Tezaur folcloric cu bunica mea, mare iubitoare de muzică populară. Pe 25 septembrie, de la ora 13:00, Gheorghiţa Nicolae a avut-o ca invitată în studioul TVR 1 pe îndrăgita interpretă a cântecului sălăjan, Sava Negrean Brudaşcu, prima care a călcat pragul acestei emisiuni. În 1982, regretata Marioara Murărescu se prezenta cu emoţie în faţa telespectatorilor, cu o producţie nouă, al cărei generic era semnat de maestrul taragotului, Dumitru Fărcaş. Formatul emisiunii presupunea ca vedeta invitată să recomande o tânără speranţă, un interpret talentat şi de viitor în folclorul românesc.

Dumitru Fărcaş, deja celebru, o propunea pe tânăra Sava Negrean drept o voce deosebită a Ardealului. Timpul a dovedit că avea dreptate. La 40 de ani distanţă, Gheorghiţa Nicolae, gazda Tezaurului folcloric de astăzi, i-a oferit invitatei sale ocazia de a-şi aminti, momentele debutului său în televiziune. Moştenirea mea este puternică. Ea înseamnă credinţa în Dumnezeu şi cei şapte ani de acasă, cea mai puternică facultate din viaţă. Eu nu cânt doar ca să cânt, eu dau sens cântecului, fiindcă pentru mine înseamnă destin şi mă simt suflet din sufletul neamului meu şi-i cânt bucuria şi amarul!, este crezul pe care ni-l mărturiseşte Sava Negrean Brudaşcu.

Pe 2 octombrie, de la ora 15:30, la TVR 1, în emisiunea Exclusiv în România, Cristi Tabără ne-a propus o călătorie spre un loc cu parfum unic: Tărâmul Tuberozelor. Acest tărâm de basm există, chiar în România, în apropiere de Sighișoara, iar momentul cel mai prielnic pentru a ajunge acolo, mai exact în comuna Hoghilag, este Sărbătoarea Tuberozelor. Un festival aparte, poate și prin faptul că se desfășoară parțial chiar în grădinile cultivatorilor florilor.

Dar nu numai despre tuberoze a fost vorba în acest episod; festivalul de la Hoghilag ne-a adus şi muzică bună, ne-a dezvăluit lucruri noi despre istoria sașilor din satele comunei și ne-a făcut cunoștință cu tinerii, care pun umărul la salvarea patrimoniului. Ambulanța pentru monumente este proiectul care îi reunește în acest scop pe studenți și pe antreprenorii din domeniu, proiect finanțat în mare măsură de The Prince’s Foundation – fundația patronată până acum de Regele Charles al III-lea. Joi, 29 septembrie, la ora 22:00, am urmărit, în premieră, COVID/RO, un documentar produs de Casa de Producție TVR în colaborare cu studiourile teritoriale TVR.

Documentarul a pus laolaltă mărturii emoționante de la oameni pentru oameni, despre anii care ne-au dat peste cap existența și multora le-au răpit viețile. N-a fost, dom’le, decât o răceală banală. Prea ați făcut tam-tam degeaba!. Așa spun unii despre Covid. Alții pornesc fraza cam cu aceleași cuvinte: N-a fost nimic la început. Și după aceea… Și după aceea n-a mai fost. N-a mai fost soția mea. N-a mai fost mama. N-a mai fost tata. Nici bunica… De la n-a fost pandemie la n-a fost nimic mai greu și mai tragic în viața mea. Acesta este drumul pe care îl descrie documentarul Covid. Cu vorbele celor care și-au dus la spital rudele și nu le-au mai văzut niciodată.

Cifrele din fiecare zi de pandemie se ridică din statistici și vorbesc. Unele, dincolo de moarte. Documentarul poate fi vizionat pe YouTube pe canalul oficial al TVR. Foarte bucuroasă am fost să îl urmăresc într-un interviu relaxat, cu povești despre copilărie, adolescență și viață pe actorul Șerban Pavlu. Acesta a fost invitatul Eugeniei Vodă în emisiunea Profesioniștii, difuzată sâmbătă 24 septembrie. Cunoscutul actor, pe care îl admir foarte mult și pe care l-am văzut prima data în serialul HBO – Umbre – a povestit cum a fost surprins pe străzi la Revoluția din 1989 și cum evident părinții s-au panicat știindu-l prezent în zonele fierbinți ale Capitalei.

De asemenea amintirile din copilărie și legătura pe care a avut-o cu bunica lui, cât și poveștile de viață ale familiei m-au făcut să îl cunosc mai bine pe acest actor pe care îl apreciez enorm. Am fost atras de actorie, pentru că mă simțeam bine la teatru. La teatru mergeam singur, și când spun la teatru, spun în teatru, în clădirea teatrului, ne dezvăluie Șerban Pavlu. Șerban Pavlu (n. 29 iunie 1975, București) este un actor român de film, teatru, televiziune și voce. În anul 1997 a terminat UNATC I. L. Caragiale, secția actorie, la clasa profesorului Alexandru Repan. A jucat în multe filme ale noului val românesc. În 2013 a câștigat premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal în lungmetrajul Toată lumea din familia noastră. În perioada următoare poate fi urmărit în serialul Clanul care a debutat pe 19 septembrie la ProTv, în rolul comisarului Costoiu. Acesta poate fi vizionat în fiecare luni seara de la 20:30. Clanul reunește multe nume cunoscute ale cinematografiei românești cum ar fi George Mihăiță, Carmen Tănase, George Ivașcu și mulți alții.

Sâmbătă, 17 septembrie, de la 14:30, am vizionat o ediţie specială, a emisiunii pe teme istorice despre monarhie, Ora Regelui. Această ediție i-a fost dedicată Reginei Elisabeta a II-a, în care s-a vorbit despre schimbările care se vor produce în viața Regelui Charles al III-lea, odată cu preluarea noilor îndatoriri. Realizată la Palatul Elisabeta din București, ediţia specială i-a avut ca invitați pe Sandra Gătejeanu Gheorghe – Directorul de Protocol al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I (2008 – 2018), istoricul Simona Preda și Andrew Popper – Președintele Consiliului Regal al Casei Majestății Sale Margareta. Dialogul s-a purtat în jurul relațiilor pline de semnificații dintre cele două familii regale. Regina Marii Britanii și Regele Mihai, ambii descendenți ai Reginei Victoria, au fost legați întreaga viață prin afecțiune, admirație și prietenie.

Cuplul regal britanic a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române, cu care a păstrat o neîntreruptă legătură de familie. Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân modele spirituale și profunde surse de inspirație. Custodele Coroanei române a declarat că a avut în Regina Elisabeta a II-a, „un inegalabil sprijin, un model de cârmuire regală și curaj, un far luminos”. În încheiere vă îndemn să urmăriți singurul show televizat de cultură generală pe teme despre România, Câștigă România care a dat startul sezonului cu numărul 11, luni, 19 septembrie.

În premieră, Virgil Ianţu ne dă întâlnire la TVR 1 de luni până joi, de la ora 21:00. Câștigă România” este o producţie 100% românească a Televiziunii Române împreună cu compania Zucchero Media, o emisiune-concurs de cultură generală difuzată timp de 10 sezoane la TVR 2. Din toamna 2022, emisiunea poate fi urmărită de telespectatori la TVR 1 de luni până joi. În fiecare ediţie, în platoul emisiunii se află trei concurenţi. Concurentul care reuşeşte să câştige zece ediţii consecutive, maximum de ediţii la care poate participa prin regulament, intră şi în posesia marelui premiu, în valoare de 50.000 de lei. Cultura generală rămâne o valoare constantă, dar şi metodele de predare trebuie adaptate perioadei în care trăim. Copiii de astăzi sunt aproape altă specie, în comparaţie cu noi şi atunci noi trebuie să găsim metode moderne de învăţare care să îi şi atragă pe elevi şi să le aprindă curiozitatea. Apariţia Internetului este unul dintre factorii care ne obligă şi pe noi să ne adaptăm, dacă vrem să fim ascultaţi şi înţeleşi, ne transmite prezentatorul concursului.

Anca Bogdan-Dănilă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Bucureștiul natural și cultural

Fă rai din ce ai… Este o vorbă care mă caracterizează, aşa se face că …

Cultura la zi

Mă așez de multe ori în fața televizorului, urmărind pe diverse posturi, butonând telecomanda și …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: