ACASĂ / ARTICOLE / MUZEE-EXPOZIȚII-COLECȚII-COLECȚIONARI / O LUME MIRACULOASĂ PE COAJA UNUI OU MOLDOVIȚA-BUCOVINA

O LUME MIRACULOASĂ PE COAJA UNUI OU MOLDOVIȚA-BUCOVINA

O LUME MIRACULOASĂ PE COAJA UNUI OU
MOLDOVIȚA-BUCOVINA

Despre măiestria artistei LUCIA CONDREA se pot scrie sute de pagini. Mâini de aur cu har de la Dumnezeu.
În vara anului 2007 a fost inaugurat, în mod oficial, muzeul ce poartă numele artistei, unic în țară și în lume prin valoarea artistică deosebită a exponatelor originale.
Muzeul cuprinde peste 11.000 de exponate așezate în 106 vitrine și are trei secțiuni: lucrări unicate ale Luciei Condrea, care sunt cele mai numeroase, colecția de ouă încondeiate foarte vechi adunate din satele locuite de etnia huțulă (Moldovița, Ciumârna, Breaza, Izvoarele Sucevei, Ulma, Brodina, Moldova Sulița) și colecția internațională alcătuită din exponate primite de la creatori din 56 de țări recunoscute în lume ca fiind țări cu tradiție în acest domeniu al artei. Prin intermediul acestui muzeu, artista Lucia Condrea a salvat inestimabilul tezaur de tradiție folclorică a huțulilor.
Stau mărturie în acest sens exponatele vechi din zonele în care s-a practicat încondeiatul și închistritul ouălor, datând din anul 1883.

Chiar din primii ani de creație, Lucia Condrea s-a impus în arta decorării ouălor prin tehnica batilk-ului. Pe lângă culorile specifice zonei Moldovița, folosite de meșterii populari din timpuri străvechi, Lucia Condrea a introdus și alte cu culori, cu un deosebit simț artistic și mult rafinament: de la roșu aprins la galbenul cald al razelor de soare sau al spicelor de grâu, de la negru și albastru închis la albastrul cerului de vară, de la culoarea vișinei putrede la violetul apusului de soare, de la verdele crud al ierbii de primăvară la verdele închis al pădurilor de brad și de molid.
Cromatica de care se folosește pentru ornamentarea ouălor se regăsește pe costumele populare din Bucovina, precum și pe ștergare, țesături de pat și de perete. Culorile portului nostru popular se caracterizează prin armonie și prospețime, fiind odihnitoare și fericit combinate, fără stridențe. Pe lucrările realizate de Lucia Condrea se găsesc numai motive, ornamente și culori specifice artei țărănești autentice. Migala, simțul artistic, truda, cuvioșia și simțirea, credința și răbdarea se pot descifra din simbolurile unui ou decorat de artista Lucia Condrea.

Din anul 1993 începe lungul drum al expozițiilor internaționale. Cerințele juriilor și valoarea celorlalți artiști au determinat-o, an după an, să se perfecționeze. Între anii 1993 și 2009 a obținut mai multe premii importante pe plan național și internațional: Diploma pentru Premiul al II-lea al publicului, Tours-Franța, 2003, 2006, 2008; Diploma de excelență din partea Universității de Arte „George Enescu”, Iași, 2007, în cadrul expoziției personale organizate de Universitatea de Arte și Mitropolia Moldovei și Bucovinei la Sala Gotică a Mănăstirii „Trei Ierarhi”, Iași.
Cu acest prilej prof. univ. dr. Florin Bucescu mărturisea: „Plecând de la această expoziție, rămâi cu impresia că despre ou încă nu s-a spus totul, mai ales pe plan artistic, așa cum o dovedesc exponatele doamnei Lucia Condrea, în care fiecare ou s-a transformat într-un mic univers de culori și motive”.
Încă din anul 1993, Lucia Condrea expune în sufrageria casei exponate colecționate din primele participări multiculturale din străinătate de la cei mai renumiți artiști în domeniu care au generat o muncă asiduă în crearea celor 15 modalități de lucru în ARTA CONDREA precum și exponate vechi.
Muzeul găzduiește o Școală Internațională a ouălor închistrite, în cadrul căreia străini din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii vin să învețe acest meșteșug, să admire minunile Bucovinei și să cunoască ceva din sufletul și istoria huțulilor de pe aceste meleaguri. A expus ouă decorate, creații originale unicat, în 11 țări ale lumii, în 26 de ani totalizând 137 de expoziții.

În realizarea „bijuteriilor ovoidale”, Lucia Condrea folosește 15 modalități de lucru. Prima este cea tradițională, tehnica batik-ului. Între anii 2008 și 2011, Lucia Condrea a primit alte distincții: Diploma de excelență, Centrul de învățământ și cercetare în turism (Câmpulung Moldovenesc, 2008); Diploma pentru Premiul I la Concursul Național „Margareta de aur”, (A.N.A.T. România, 2008); Diploma și Trofeul la „Gala excelenței în Turismul bucovinean” (Suceava, 2008); Diploma și Trofeul „Prix de Lions Club” (Sala Congreselor „Leonardo da Vinci“, Tours, Franța); Distincția „Le prix du coup coeur” (Compiegne, France, 2009); Diploma de Excelență de la Radio Iași (2011), și lista nu se încheie aici.
Gheorghe Duțică, prof. univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu”, din Iași spunea: „Nu cred că poate fi bucurie mai mare decât aceea de a te afla în preajma aleșilor lui Dumnezeu. Lucia Condrea este un artist cu har venit de Sus: idei, sentimente, simboluri, arhietipuri, forme și culori, trecut și prezent, prezent și viitor, viitor și veșnicie. În fața acestei frumuseți de nespus, care, pe bună dreptate, se numește Arta Condrea, artă universală, nu poți decât să te minunezi, iar și iar, cu sufletul pentru că totul se petrece aici, la noi acasă, în Bucovina, în România”.

DOINA BÂRCĂ

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Muzeul „CRAMA 1777”

Aflat pe „Drumul Vinului”, în satul Valea Nicovani, pe dealurile cu podgorii din Valea Călugărească, …

Muzeul „Nicolae Iorga”-Vălenii de munte

Avem posibilitatea să cunoaștem mari perso- nalități ale culturii și științei românești prin intermediul muzeelor …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: