ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / ONG CYGNUS SUB SEMNUL CONSTELAȚIEI LEBĂDA

ONG CYGNUS SUB SEMNUL CONSTELAȚIEI LEBĂDA

ONG CYGNUS
SUB SEMNUL CONSTELAȚIEI LEBĂDA

Pentru început, consider necesar să fac referire la Comisia Naţională a României pentru UNESCO – organism naţional de cooperare, care, alături de alte Comisii Naţionale, este parte integrantă din arhitectura construcţiei UNESCO. Toate sunt constituite de guvernele ţărilor membre, în acord cu articolul VII al Constituţiei UNESCO, și au scopul de a face legătura între grupurile naţionale guvernamentale şi non-guvernamentale şi programele UNESCO.
Printre organizațiile nonguvernamentale din România care fac parte din Asociaţiile și Cluburile UNESCO se află și CYGNUS, din Suceava (care și-a luat denumirea de la constelația Lebăda ce veghează nopțile senine de vară), al cărei preşedinte este fizicianul Victor Şutac și director ştiintific prof. univ. dr. ing. L. Dan Milici. Organizația are drept scop promovarea valorilor ştiinţifice şi culturale româneşti. Pentru atingerea acestor obiective, organizaţia și-a propus să desfășoare următoarele activităţi: organizarea de întruniri ştiinţifice, colocvii, simpozioane, seminarii pe teme ştiinţifice de actualitate sau de popularizare a științei; realizarea unor materiale multimedia (CD-ROM, pagini WEB etc), pliante, broşuri care să ajute atât la popularizarea ştiinţei, cât şi la punerea în valoare a identității culturale și științifice românești; sprijinirea cercetătorilor autohtoni în a-şi face cunoscute rezultatele muncii lor, prin editarea de cărţi în ţară şi în străinătate; stimularea invenţiilor şi inovaţiilor, prin organizarea de concursuri de inventică urmate de promovarea rezultatelor deosebite la nivelul companiilor interesate; înfiinţarea unor cercuri pentru copiii și tinerii supradotaţi, sprijinirea, stimularea şi promovarea lor; tipărirea de cărţi, reviste, broşuri, pliante în concordanţă cu legislaţia drepturilor de autor; editură de cărţi şi produse multimedia; promovarea valorilor UNESCO şi organizarea de activităţi complexe prin realizarea de proiecte în cadrul programelor UNESCO, de solidaritate şi întrajutorare, de organizare a unor biblioteci, de sprijinire a integrării tinerilor în societate; Integrată în procese de educaţie permanentă din domenii ştiinţifice şi tehnice, din 2 octombrie 2001 – CYGNUS primeşte avizul de a deveni centru UNESCO.

REALIZĂRI

Implicată profund în lumea tinerilor, colaborând cu alte instituții de educație și învățământ, conducerea și membrii activi au multe realizări de-a lungul anilor. CYGNUS desfășoară anual 14 activități permanente. Principalele proiecte organizate sau la care a participat Societatea Ştiinţifică CYGNUS în calitate de organizator sau în parteneriat cu instituţii din ţară şi din străinătate sunt: Școli de Vară (Şcoala de Vară „Metamorfoze” 2000 – 2017, Şcoala Naţională de Vară „Fractal – Metamorfoze” 2001, Şcoala Naţională de Vară „Complexity” 2002, Academia Internaţională de Vară „Atlantykron” ediţiile 2001 – 2017, Tabăra Naţională de Astronomie „Marin Dacian Bica”, edițiile 2010 – 2018); Colocviul Internaţional al profesorilor de fizică „EVRIKA – CYGNUS” ediţiile 2004 – 2017; Tabăra naţională de pregătire a loturilor restrânse de astronomie şi astrofizică ale României, 2011 – 2018; Simpozioane ştiinţifice naţionale („2000 – Anul Cygnus”, „Ştiinţa la început de mileniu” – 2001, „Influenţa aşezămintelor monahice din Bucovina asupra vieţii spirituale, culturale şi economice din zonă” – 2004, „2005 – Anul Internaţional al Fizicii”); Noaptea Cercetătorilor, Suceava 2012 – 2017; Concursul Interjudeţean de Matematică SINUS – ediţiile 2006 – 2015; Concursul Naţional de Ştiinţă şi Inginerie „INVENTICA”, Suceava 2010 – 2011; Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie „RoSEF”, Suceava 2012 – 2017; Concursul Interjudeţean de Fizică „CYGNUS”, Suceava 2013 – 2018, Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, Suceava 2010; Olimpiada UNESCO – „Tineret pentru cultură”; Olimpiada UNESCO –„Tineret pentru cultură” – ediția a II-a; Programe de informare, formare şi consultanţă pentru tineret INFOCENTER şi INFOEUROPA (2002 – 2005); Programe de educaţie cultural – ştiinţifică şi civică (Programul educativ de promovare a valorilor locale „Valori bucovinene în context european” – 2003, Programul de educaţie civică şi ecologică „Iubeşti oraşul, iubeşti viaţa” – 2003, 2004, Programul de educaţie cultural-ştiinţifică „Serile Planetariului” – 2006 şi 2011, Programul de educaţie cultural-ştiinţifică „Elewatt” – 2006, 2007, Programul de educaţie nonformală pentru tinerii din mediul rural „Şcoala pe roţi”, 2009 – 2018); Clubul SF „Cygnus – Quasar” (2006 – prezent); Programul de educaţie non-formală pentru tinerii cercetători NEXUS-T (2007 – prezent). La multe dintre aceste acțiuni au participat activ personalități ale vieții științifice și artistice românești (Alexandru Mironov, dr. Florin Munteanu ș.a.).

Printre activitățile ONG CYGNUS se află și realizarea de publicații de referință și periodice, dintre care amintim: Enciclopedii multimedia, Revista de fizică Cygnus, Revista de matematică pentru învăţământul preuniversitar Sinus, Colecţia ştiinţifică „Metamorfoze”. Pentru toate acestea, ONG CYGNUS a obținut numeroase premii.
Nevoile identificate și care se încearcă să fie rezolvate prin programele CYGNUS sunt probleme ale întregii societăți și cu siguranță nu vor fi rezolvate integral de un singur ONG. Ca urmare, se urmărește continuu atragerea de alte instituții publice sau private, organizații neguvernamentale și organizatii profesionale. CYGNUS încearcă să realizeze și o conștientizare a întregii societăți romanești cu privire la educația tinerilor din zonele izolate și riscului ca aceștia să rămână mult in urma generației lor, punerea în legătură a diverselor entități locale, naționale, organizații guvernamentale si neguvernamentale, instituții publice și private în vederea implicarii lor î n astfel de acțiuni.

ELENA ARMENESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația națională a cadrelor militare în rezervă și retragere „Alexandru Ioan Cuza” – Filiala județeană Giurgiu „Mircea cel Bătrân”

S-a scris și se va mai scrie despre organizațiile n o n g u v …

Asociația “AGATA“ – o punte de legătură între tineri și seniori

Asociația “AGATA” se constituie potrivit Ordonanței Guvernului nr.26/2000 modificată și completată cf. Legii nr.246/18.07.2005 și …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: