ACASĂ / ARTICOLE / ASCLEPIOS / ORTOPEDIA O DISCIPLINĂ MEDICALĂ VECHE… DE CÂND LUME

ORTOPEDIA O DISCIPLINĂ MEDICALĂ VECHE… DE CÂND LUME

Veche de când lumea, nu este doar o simplă vorbă, în vânt atunci când vine vorba de ortopedie! Ortopedia se confundă cu începuturile medicinei moderne atât pe plan mondial cât și pe plan național. Istoria ortopediei și traumatologiei este o articulare datează din cele mai vechi timpuri, ca dimensiune cronologică și marcată de evenimente și personalități numeroase, încă de pe vremea lui Hipocrate. Însă ceea ce cunoașteți foarte puțini este faptul că, în perioada16-18 Octombrie 2019 a avut loc, la București al XVIII-lea Congres Naţional de Ortopedie și Traumatologie. (REDACȚIA)


În cuvântul meu de întâmpinare, de președinte, în exercițiu al SOROT, am arătat că: „A devenit deja o tradiţie anuală întâlnirea specialiştilor în domeniul Ortopediei și Traumatologiei. Manifestarea va permite schimbul de idei şi împărtăşirea experienţei profesionale proprii între reprezentanţi de marcă ai centrelor de Ortopedie din ţară şi ca în fiecare an vom fi onorați de prezenta unor colegi din străinătate, care în cadrul lucrărilor ne vor împărtăși din experiența lor. Pentru colegii mai tineri, Congresul reprezintă o oportunitate atât pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele teoretice, cât şi pentru a-şi exersa abilităţile practice şi pentru a-şi prezenta contribuţiile ştiinţifice originale în cadrul sesiunii postere, unde vor fi premiate cele mai bune lucrări.

În paralel cu Congresul se desfăşoară expoziţia medicală specializată, care reuneşte companii de prestigiu şi oferă participanţilor posibilitatea de a intra în contact direct cu reprezentanţii acestora. Anul acesta, Congresul se va desfăşura în cadrul încărcat de spiritualitate oferit de oraşul București, care anul acesta va împlini 560 de ani de la prima atestare documentară.”

SCURT ISTORIC

Disciplina de Ortopedie și Traumatologie reprezintă o ramură medico-chirurgicală într-o continuă dezvoltare, cu o evoluție rapidă adesea mai repede decât am realiza. În cadrul larg al ortopediei intră desigur traumatologia osteoarticulară (craniană, vertebrală, toracică, abdominală, bazinului și membrelor). În traumatismele membrelor trebuie incluse leziunile musculare, ligamentare, tendinoase, vasculare și nervoase. Pe scheletele preistorice s-au descoperit sechele după fracturi, tumori osoase, tuberculoză, boala Paget ș.a. Pe mumii și în mormintele egiptene (cimitirul Nega el Dar) au fost descoperite sechele după diverse boli osoase și fracturi. În cea mai veche colecție de legi, codul lui Hammurabi (1792-1750 i.e.n.) sunt prezente legi privind recompense ce trebuie s-o primească chirurgul de oase în caz de succes, precum şi formele de sancţionare pentru insuccesul operaţiei sau decesul pacientului. Au urmat numeroase preocupări de-a lungul secolelor, care au determinat progrese importane in evoluția ortopediei si traumatologiei osteoarticulare, legate de personalități deosebite în istoria acestei specialități medicale.

În Bucureşti, pe la 1850, a luat fiinţă Şcoala de mica chirugie a lui Nicolae Kretzulescu. La scurtă vreme, Kretzulescu şi Davila au infiinţat şcoala naţionala de medicină, care îngloba medici şi chirurgi şi care s-a tranformat in facultatea de medicina în 1869. După 10 ani, la Iaşi a luat fiinţă o facultate asemănătoare (1879).

Relativ mai târziu au mai luat fiinţă alte 4 facultăţi de medicină şi anume Facultatea de medicină din TârguMureş (1945), Facultatea de medicină din Timişoara (1946), Facultatea de medicină din Craiova (1970), Facultatea de medicină din Constanţa (1990), primele trei devenind pe parcurs universităţi aparte, cu excelente clinici de ortopedie. Toate clinicile din țară au contribuit la o serie de tratate chirurgicale, coordonate de-a lungul anilor de profesorii Proca, Burghele, Angelescu, Constantinescu și Irinel Popescu, reprezentând practic manuale de învățământ în specialitatea noastră.

ORTOPEDIA PREZENTULUI

În prezent, functionează 8 clinici de ortopedie în învățământul de stat. Șefii acestor clinici sunt: Prof. Cr. Stoica (Clinica Foisor), Prof. Dr. Gh. Popescu și Prof. Olivera Lupescu (Clinica Spitalului Clinic de Urgență București), Prof. C. Cîrstoiu (Spitalul Universitar de Urgență București), Prof. St. Cristea (Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon), Prof. Dr. A. Barbilian (Spitalul Clinic de Urgență Militar Central), Prof. H. Orban (Spiatlul Clinic de Urgență Elias București), Conf. Rodica Marinescu (Spitalul Clinic Colentina), Conf. Fl. Bica (Spitalul Clinic BagdasarArseni). În același timp mai funcționează, în capitală, două secții neclinice de ortopedie, cu o activitate la fel de bogată, una în Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” și a doua, în Spitalul C.F.R. nr. 2.

În fiecare oraș mare al țării există clinici de ortopedie (Cluj, Iași, Timișoara, Arad, Craiova, TârguMureș, Constanța, Brașov, Sibiu, Oradea, Galați) cu specialiști ortopezi de mare valoare, care abordează la nivel modern toată patologia aparatului de susținere și mișcare, obținând rezultate deosebite prin tratament ortopedico- chirurgical clasic și minimin vaziv.

UN NOU PREȘEDINTE… UN ALT ÎNCEPUT

Pentru perioada 2019- 2021 SOROT va avea un nou președinte, în persoana domnului Prof. Dr. Tiberiu Bățagă. Acesta este membru al Academiei Americane de Ortopedie Traumatologică, dar și al Societății Franceze de Ortopedie și Traumatologie, organizații de prestigiu internațional din domeniu. În prezent este șef de secție la Spitalul Județean de Urgență Tg. Mureș, cât și la Universitatea din același oraș, la specializarea de ortopedie și traumatologie.

În speech-ul său, de recepție de la Congresnoul președinte a arătat că: „prioritatea SOROT în timpului madatului va fi dezvoltarea, creșterea și găsirea strategiilor corespunzătoarepentru anii următori. Sorot este o uriașă mașinărie care funcșionează spasmodic, cu energiile membrilor ei.Această reuniune trebuie să definească direcția de dezvoltare pentru următoarea perioadăși care să fie și-n concordanță cu așteptările membrilor ei”.

Din „planul” de propuneri pentru următorul său mandat amintim:

Înființarea Comitetelor Educațional și Științific SOROT fiecare cu 7 membri – 1 președinte și 6 membri. Membrii acestora trebuie să fie personalități marcante ale societății și nu numai cadre didactice, atât din sistemul public, cât și din cel privat.

Comitetul Educațional va asigura cursurile instrucționale, organizarea reuniunilor anuale SOROT, cadrul metodologic de desfășurare al cursurilor de educație medicală continuă de specialitate, acordarea burselor SOROT – Travelling SOROT Fellowship – pentru medicii rezidenți, actualizarea curriculei de pregătire în specialitate și elaborarea ghidurilor de protocol, de a asigura parteneriate de colaborare cu societăți de profil și de a asigura o pregătire standard de specialitate. În cadrul Travelling SOROT Fellowship se va asigura că maxim doi rezidenți din fiecare centru universitar, să se deplaseze timp de o lună, în cel puțin 4 centre universitare, la alegere. Numărul acestor burse anuale va fi de 10 și prin participarea firmelor de profil vom asigura cheltuielile de deplasare și cazare. La sfârșitul fiecărei perioade de pregătire se va întocmi un raport de evaluare din partea coordonatului de rezidențiat, care va deveni astfel godfather-naș al acestora. Vor fi aleși rezidenții meritorii atât în activitatea de pregătire cât și în cea științifică. Mandatul acestui comitet va fi pe doi ani și acesta va prezenta un raport la reuniunile anuale ale societății. Președintele comitetului va reprezenta societatea în relațiile cu Ministerul Educației, iar vicepreședintele ales al societății va superviza activitatea acestui comitet.

Comitetul Științific va asigura organizarea studiilor multicentrice naționale și internaționale, va milita pentru asigurarea infrastructurii de cercetare în toate domeniile – inginerie, biologie și cercetare clinică, va elabora noile cărți în concordanță cu actualizarea periodică a curriculei, va asigura evaluarea și editarea anuală într-o revistă de specialitate lucrările conferințelor, congreselor si cursurilor educaționale, asigurarea punctelor EMC și va asigura organizarea standurilor SOROT la manifestări naționale și internaționale de profil. Președintele acestui comitet va asigura relația cu CMR, iar SecretarulGeneral va superviza activitatea acestei comisii.

Comitetul Director, Comitetele Educațional și Științific, împreună cu firmele de profil, vor asigura organizarea Școlii de Vară de Ortopedie-Traumatologie, pentru tinerii medici în care cu lectori naționali și internaționali se vor organiza cursuri de pregătire. Anual vor fi desemnate 40 de locuri și vor participa cel puțin 4 rezidenți, 2 juniori și 2 seniori din fiecare centru universitar. La final cei cu cele mai bune rezultate vor fi recompensați cu SOROT Travelling Fellowship.

Comitetul Director SOROT va fi compus din președinte, secretar general, trezorier, președinții comitetelor educațional și științific, purtătorul de cuvânt – care au drept de vot. Președintele și trezorierul vor prezenta anual starea societății la reuniunile de profil pentru asigurarea transparenței organizaționale. Vom avea și un comitet lărgit în care vor fi invitați și delegații la societățile internaționale, președinții societăților zonale, și pe specialități.

ÎN LOC DE CONCLUZII, OPINII ALE PARTICIPANȚILOR:

Dr. Mircea Faur, Medic Primar în Ortopedie și Traumatologie la Spitalul Județean Arad, Doctor în Științe Medicale: “Este un eveniment de seamă care va da o noua orientare, sau dacă vreți, va deschide un nou drum ortopediei românești. Evenimentul în sine îl consider bine-venit, mai ales pentru medicii tineri”.

Prof. Dr. Cristian Ioan Stoica, Spitalul Foișor: “Eu unul sunt dintre aceia care prefer sa fac lucruri în anonimat pentru că înainte de toate, primordial este pacientul. Referitor la Congres, eu cred că toți am avut ce auzi și ce vedea, fiind un loc unde au avut loc întâlniri cu mari specialiști din domeniu, atât din Europa cât și din SUA. Ortopedia rămâne o mare familie în care există și bune și rele”.

Prof. Dr. POPESCU GHEORGHE Președinde SOROT Șef clinică Ortopedie Traumatologie Spitalul Clinic de Urgență București

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Primul transplant la om al unui rinichi de porc

În ziua de 16 martie 2024, la Spitalul din Boston (Massachutes, SUA), s-a efectuat primul …

Necesitatea reformării sistemului de sănătate

România produce de departe cel mai mare număr de medici raportat la populație. Ansamblul indicatorilor …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: