ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA NEVĂZUTĂ / Pandemia de COVID-19 (II)

Pandemia de COVID-19 (II)

Ce reprezintă grupul FRUGAL FIVE
și Noua Ligă Hanseatică?

FRUGAL FIVE este o alianță a Germaniei, Austriei, Danemarcei, Olandei și Suediei care promovează o politică strictă și fermă de control riguros a modului de cheltuire a bugetului UE, ceea ce s-a întâmplat cu ocazia negocierii bugetului european în ianuarie 2020, când s-a amânat luarea unei hotărâri definitive. Noua Ligă Hanseatică, este un club informal cu un lobby puternic, format din înalți funcționari, diplomați, miniștri de finanțe aparținând Țărilor Baltice, Țărilor Scandinave și Irlandei, care acționează pe lângă EUROGRUP și ECOFIN, pentru a se respecta strict regulile care guvernează, zona euro, evitând publicitatea, dar eficiența acțiunilor s-a constatat când s-a refuzat acordarea cu prioritate a unor împrumuturi țărilor considerate a fi risipitoare: Grecia, Italia, Cipru, Portugalia. Dacă se vor continua divergențele privind strategia de relansare economică a UE, vom asista la o criză economico-financiară profundă ale cărei efecte ar putea fi înlăturate abia în 2024-2025, când am putea asista la vindecarea sanitară, dar la moartea economică a continentului. De altfel și recentul raport publicat de FMI subliniază că: „economia mondială va scădea cu 3% în 2020, iar economiile SUA cu 5,9% (în ultima lună s-au înregistrat peste 22 milioane șomeri), a țărilor din zona euro cu 7,5%, a Japoniei cu 5,2%, iar a României cu 5%. Țările emergente din Africa, Asia, America latină vor avea un risc foarte ridicat. Dilema este de a salva vieți ori de a salva mijloacele de subzistență, prioritate se acordă totuși sănătății”. Raportul FMI ține să precizeze că: „fiind vorba de un eveniment de un dramatism gigantic, o oprire a economiei mondiale, impune luarea unor măsuri masive bine țintite: subvenții salariale, amânarea plății impozitelor, extinderea asigurării de șomaj, ajutor întreprinderilor celor mai fragile. FMI are capacitatea de a împrumuta imediat 1000 miliarde dolari, iar consiliul de administrație a aprobat un fond de urgență care poate fi accesat fără întârziere. Deja 90 de țări au solicitat obținerea de ajutor imediat. În SUA președintele Trump a promulgat un pachet de ajutoare de 2.200 miliarde dolari și o contracție a PIB-ului de 15%”.

Să sperăm că guvernul condus de Ludovic Orban va urgenta inițierea unui pachet de măsuri pentru sprijinirea relansării economiei românești, acordând atenție prioritară investițiilor în sectorul agro-alimentar, știindu-se că deja la nivelul UE se vorbește de o criză alimentară ceea ce va impune raționalizarea unor alimente de bază în paralel cu scumpirea coșului zilnic. De asemenea, ar trebui acordată atenție în continuare fabricării la intern a medicamentelor legate de combaterea covid-19, dar și pentru alte afecțiuni, cât și investiții în cercetare și noile tehnologii pentru a fi în pas cu oportunitățile de creare de noi locuri de muncă pe care evoluția în aceste domenii le oferă. Pe un alt plan, în Europa, BNDul (serviciul de spionaj german) a furnizat informații bine verificate despre posibilitatea răspândirii la nivel planetar a virusului cu câteva săptămâni înainte să se oficializeze, folosindu-se de interceptarea convorbirilor oficialilor guvernamentali chinezi despre boala în sine și strategia guvernamentală chineză de a opri propagarea. Spre deosebire de administrația americană, guvernul german a tratat cu toată seriozitate informațiile obținute de BND, dispunând măsuri de izolare a focarelor de epidemie, protecția personalului medical, asigurarea rapidă a necesarului de măști medicinale și aparatură medicală și luând măsuri bine gândite de izolare socială și de carantină, astfel că astăzi eficiența acestora a devenit vizibilă, Germania propunânduși relansarea economiei în scurt timp. De asemenea, pentru a-și proteja agricultura, a luat măsuri urgente de a permite intrarea în plină pandemie, a zeci de mii de cetățeni din Romania, Bulgaria, Polonia să lucreze ca sezonieri pentru strângerea recoltelor de primăvară, asigurând și securitatea alimentară a populației, știind că urmează o criză a produselor agro-alimentare la nivel european, dar și o scumpire a coșului zilnic pentru cetățeanul de rând german. Și de această dată, Germania și-a impus propriile decizii, demonstrând că este liderul necontestat al UE și principalul contributor al bugetului comunitar care va fi distribuit conform intereselor germane. Pandemia de covid-19, a adus în fața lumii o dilemă greu de rezolvat și o realitate tulburătoare: pentru a ne salva viețile trebuie să renunțăm la tot, inclusiv la drepturile și libertățile pentru care s-au luptat generațiile anterioare. Odată renunțând la acestea pentru o perioadă determinată, generată de o situație excepțională ca cea pe care o trăim azi, există riscul să ne obișnuim cu lipsa lor.

Se pare că pe aceasta se contează. Regimurile democratice sunt ispitite să guste din beția puterii totale, considerată de Kissinger „un afrodisiac puternic”. Acest virus al ideii de autoritarism tinde să „infecteze” întregul continent european în mod progresiv, dar și SUA sub administrația Trump, astfel că o nouă putere instituită este extrem de dificil să fie abrogată, statul cu atribuțiuni minimale fiind înlocuit cu atotputernicia statului care va prelua inclusiv frâiele politice prin aducerea la putere a tehnocraților (această plutocrație parazitară susținută de corporații), dar și frâiele economice prin forme deghizate de naționalizare, sau mai elegant „etatizare” a întreprinderilor aflate în dificultate și care vor „beneficia” de sprijinul financiar al statului. De altfel în SUA, încă din perioada administrației Reagan, se tindea să se ajungă la un stat autoritar, președintele american fiind un mare admirator al unui „organism administrativ puternic, care este cel mai imuabil lucru pe care l-am vedea pe această Terra”. De-a lungul istoriei sale atât în SUA cât și pe continentul european, urgențele naționale și „rațiunile de stat”, au fost ocazii excepționale de a pierde în mod progresiv libertățile, drumul spre autoritarism și dictatură fiind „pavat cu intenții bune”. Drept urmare, în timp ce luptăm împotriva acestei pandemii virale, trebuie să nu cedăm în fața amenințării pandemiei autoritarismului, amândouă fiind letale. Într-un articol publicat de Christian Miche în Contrepoints la 7.04 2020, ținea să precizeze că: „pericolul astăzi nu este că statul trece printr-o fază polițienească, ci că el se încheagă în statul polițienesc de mâine”. Concluzii: –Criza economico-financiară prezentă și viitoare, va urgenta procesul de dedolarizare la nivelul tranzacțiilor internaționale cu hidrocarburi și înlocuirea acestei monede cu rubla și yuanul (în țările BRICS), în baza acordului semnat de China și Rusia (2014) pentru derularea celor două contracte de furnizare de gaz și petrol rusesc (pentru 30 ani), renunțându-se la plata în dolari; –Toate guvernele și OMS au fost informate de posibilitatea ca epidemia să se transforme în pandemie, dar incompetența, superficialitatea, cinismul și poate chiar interese oculte, au dus la infectarea și izolarea a peste trei miliarde persoane la nivel planetar, sute de mii de decese, și lucrurile nu par a fi încheiate, nefiind cazul să ne relaxăm; –Pandemia de covid-19, a relevat lipsă de solidaritate și reacții coerente de cooperare sanitară și schimb de informații atât la nivelul UE, cât și la nivelul guvernelor SUA și China, cu efectele cunoscute; –Coronavirus a demonstrat, dacă mai era cazul, că trăim într-o lume a incertitudinii, relativității și surprizei și este paradoxal să vorbim de cum va arăta lumea „după”, când azi nu suntem capabili să furnizăm măști și echipamente medicale, ori teste pentru depistarea virusului în cantități satisfăcătoare.

Dar, e firesc să ne punem totuși această întrebare pentru că mâine se construiește din prezent, ori prezentul nu este încurajator. –Pe fondul crizei sanitare declanșată de pandemie, s-au amplificat divergențele între statele zonei euro privind măsurile de relansare economică, dar și între acestea și cele din sudestul continentului, Germania folosind această împrejurare pentru a-și impune proiectul de vasalizare economico-financiară a întregii Europe; –Se prefigurează crearea unui nou format al negocierilor între: UE- RUSIA -TURCIA, ca răspuns la atitudinea tot mai agresivă a SUA la adresa UE, format propus în ianuarie 2020, de către ex. președintele francez, Nicolas Sarkozy la forumul economic internațional „GAIDAR”, care se organizează anual la Moscova ca o replică a Forumului economic de la Davos. Declarația fostului președinte francez că: „destinul Europei și al Rusiei sunt legate și că, Europa are nevoie de Rusia și Rusia are nevoie de Europa” nu este o inițiativă singulară, ci vine în completarea afirmațiilor formulate de președintele Macron la diverse reuniuni internaționale (G-7), ori cu ocazia întâlnirilor bilaterale cu președintele Putin, după cum urmează: „noi am construit o nouă arhitectură de încredere și securitate între Europa și Rusia. Avem multe subiecte comune: Siria, Ucraina, care sunt la porțile noastre, dezarmarea colectivă și pacificarea Europei”. La reuniunea G-20 din luna iunie 2019, de la Osaka, președintele francez a ținut să reafirme că: „Europa și Rusia au nevoie de o nouă gramatică pentru relațiile lor și să dezvolte noi parteneriate”, iar ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg într-un interviu la Wiener Zeitung preciza că: “stabilitatea și securitatea în Europa nu sunt posibile fără cooperarea și dialogul cu Rusia”. De altfel, noul guvern austriac a publicat un program operațional care stipulează continuarea politicii vizând atenuarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei și promovarea Forumului de afaceri Austria –Rusia. Față de propunerea avansată de Nicolas Sarkozy, senatorul rus, Alexei Pouskov a reacționat subliniind că: „ideea de a crea o nouă organizație reunind Rusia-UE-Turcia, ar putea să rezolve problemele de la Atlantic la Baikal”. Referitor la această posibilă formulă de asociere, în lucrarea „România între scutul american antirachetă și katiusa rusească” (2012) alocăm un capitol acestui subiect, intitulându-l „Rusia si Turcia – colacul de salvare al Europei”, în care sugerăm și unele măsuri ce ar trebui luate de președinție, parlament și guvern, pentru ca România să devină liantul între Eurasia și Europa, reglându-și cu această ocazie și relațiile politico-diplomatice cu Rusia. Nici acum nu este prea târziu, dar pentru aceasta este nevoie de adevărați oameni de stat care să lupte pentru apărarea intereselor naționale. –Criza sanitară suprapusă peste criza economico-financiară, va amplifica neîncrederea europenilor, inclusiv românilor față de clasa politică și ofertele lor electorale, iar sărăcia și marginalizarea socială vor duce la creșterea nemulțumirilor și multiplicarea manifestațiilor de stradă tot mai violente, cât și volumul și diversitatea infracțiunilor (de la atacarea și jaful depozitelor de alimente, medicamente, bănci, la furturi violente individuale, pe stradă sau din locuințe) situație care va impune scoatere în stradă a forțelor armate alături de poliție și jandarmerie. –Opinia publică europeană, și nu numai va deveni conștientă și va milita activ pentru reducerea semnificativă a cheltuielilor militare și redistribuirea acestora spre sănătate, educație, protecția mediului, asistență socială, etc. De altfel, actualul sistem de invățământ european va fi schimbat din temelii prin combinarea învățământului clasic cu teleșcoala, folosinduse de experiența dobândită din perioada de carantină și izolare socială. –Oamenii se vor îngriji mai mult de sănătate, somn, alimentație, mișcare în aer liber, și renunțarea la orele suplimentare de la serviciu. –Reîntoarcerea oamenilor la sate, pentru a conviețui în interiorul comunităților locale, contribuind la dezvoltarea și diversificarea formelor de practicare a economiei societare, incurajându-se asocierea și schimbul de servicii și produse, dobândindu-se treptat o anumită autonomie financiară față de centru. –Vor dispărea treptat restaurantele de lux, oamenii preferând restaurante modeste de cartier (bistrouri și cârciumioare) și reîntoarcerea la bucuria gătitului în familie. –Se vor multiplica grupurile spirituale care militează pentru iubire față de Creator și Creația divină, pentru protejarea mediului, folosindu-se noile tehnologii și spațiul virtual pentru mobilizare și pentru a ne regăsi în comuniunea credinței, indiferent de religie. Este demn de menționat aici, proiectul V-STER CHANGE THE WORLD, de renaștere a moralității în lume, lansat de preotul budist, Luang Phor Dhammachyo, care de ziua internațională a copilului (iunie 2019), a reușit mobilizarea a unui milion de copii din toată lumea, care pe parcursul întregii zile au meditat pentru pacea mondială. Evenimentul se organizează anual la Templul Phra Dhammakiya, în apropiere de Bangkok, cu speranța că, pe măsură ce copiii trimit vibrații pozitive în univers, cu atât efectul este mai puternic. –Pandemia de coronavirus ne îndeamnă să ne schimbăm radical modul de viață, să fim mai cumpătați în tot ceea ce facem și gândim, să punem capăt risipei de orice fel, să prețuim ceea ce avem mai de preț – Viața, să mulțumim Celui de Sus pentru binefacerile și binecuvântările cu care am fost răsfățați, inclusiv pentru încercările pe care ni le trimite periodic. –Potrivit profesorului, Luc Managnier, premiu NOBEL pentru medicină, covid-19, este un virus de laborator și o „armă biologică destinată susținerii planului de depopulare mondială și de control a persoanelor, a fost de fapt o acțiune bine gândită a celor care operează din umbră pentru a contracara trezirea la spiritualitate a oamenilor în contextul noilor frecvențe în care ne scăldăm de ani buni. Acest eveniment poate fi perceput ca un antrenament, o repetiție la flashurile și schimbările solare din viitor, care vor duce la o creștere a solidarității între popoare. Este important că ceea ce pare a fi haos, nu este decât ordine nemanifestată și nevizibilă care va duce la crearea unei societăți pașnice și drepte la toate nivelurile, deci, depinde de noi care suntem creatorii propriilor universuri să alegem. Oportunitatea se află „la ușa noastră”. Doctorandul în metafizică înaltă și metafizica operativă, Frank Hattem, scria recent că: „virusul face ce i se comandă și deci lui i se cere să fie declanșatorul a ceea ce este în prezent, adică acestea sunt nevoile noastre spirituale. A cincea dimensiune se ascunde foarte aproape de noi, este dimensiunea în care omul, animalele, plantele, vegetația, trăiesc în perfectă armonie. Să ne oprim în a mai suferi, universul nu mai are nevoie să ne mai facă să suferim pentru a ne deschide ochii. Lăsați nevoile spirituale să devină nevoi de pace, bucurie, armonie. Vaccinul pentru combaterea covid-19 este creat pentru a continua programul de control total al evoluției rasei umane”. Merită sa reflectăm la aceste lucruri, pentru că ne proiectăm viitorul, care oricum este iluzoriu și neglijăm prezentul care este sâmburele lumii de mâine. Dacă sâmburele este afectat de boală, ceea ce va răsări din el va fi virusat, existând riscul să contaminăm și alte plante. Deci atenție la prezent, pentru a avea un viitor! Drept urmare, cred că este momentul să ne așezăm cu picioarele în apă rece și cu privirea spre cer, pentru a ne conecta la energiile universului și a ne umple sufletul cu slava divină care ne aduce mai aproape de Inteligența Supremă, cea care a conceput OMUL și întreaga creație ca un proces mental supus legilor imuabile ale universului infinit. Vă îndemn dragi cititori, să privim spre lumina cunoașterii și ințelepciunii, a iubirii și armoniei, și umbra ignoranței și îndoielii va dispărea! Folosiți cu bucurie și înțelepciune izolarea socială, priviți-o ca pe o oportunitate să vă cunoașteți mai bine, să coborâți în profunzimile sufletului pentru a-i înțelege nevoile, a-l purifica de zgura care i-a obturat pătrunderea luminii harice, reușind astfel să vă împăcați cu sinele vostru și a trăi în respectul a tot ce vă înconjoară!

Doamne, dă-ne mintea cea de pe urmă, să Te iubim și să Te respectăm, să exersăm mai des răbdarea, smerenia și „profesia” de a fi OM!

GL. Bg. (r) Gheorghe Dragomir

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Singurătatea unei țări de valoare (I)

Motto: „Încearcă să fii un om de valoare și nu un om de succes” Albert …

Quo vadis umanita 2023 – O lume în declin (II)

Cum va arăta 2023? Pentru 2023, Universul ne transmite un mesaj clar că, vom fi …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: