Incepem din acest număr prezentarea unor Parcuri Naționale din țara noastră ce reprezintă nu doar frumusețe și atracție turistică ci și surse de aer curat și sănătate. În prezent România dispune de 14 Parcuri Naționale. Parcul Național Domogled – Valea Cernei este o arie protejată în sud-vestul României, la extremitatea sud-vestică, pe teritoriul județelor Caraș-Severin, Gorj și Mehedinți, cuprinzând mai multe localități precum Băile-Herculane, Tismana, Mehadia, Padeș, Zăvoi, Cerna-Sat ș.a., străbătut fiind de DN66A (Petroșani – Cerna Sat) și DN67D (Târgu Jiu – Băile Herculane), accesul făcându-se și pe calea ferată București-Timișoara (gara istorică Băile Herculane). Este cel mai mare Parc Național din țară cu o suprafață totală de 61.211 ha ce se întinde pe Valea Cernei, fiind mărginit la vest de masivul Godeanu și Munții Cernei, iar la est de Munții Mehedinți și Munții Vâlcanului. Arealul parcului de o mare diversitate, cuprinde o serie de stâncării, pereți înalți și abrupturi calcaroase, prăpăstii stâncoase, vârfuri muntoase, chei, canioane, văi, peșteri, cascade, pâraie, izvoare termo-minerale, pajiști mediteraneene, păduri etc. De mare atractivitate, parcul dispune și de habitate (păduri de fag și stejar, tufărișuri alpine și boreale, jnepenișuri, liziere cu ierburi înalte, fânețe montane etc.), cătune izolate și rarități de floră și faună, care per ansamblu, oferă iubitorilor de natură și turism locuri minunate.
Flora și fauna Parcului Național Domogled – Valea Cernei includ diferite specii rare de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, insecte dar și copaci, ierburi, flori rare, dintre care exemplificăm: ursul brun, lupul cenușiu, râsul, 10 specii de liliac (comun, mediteraneean, cu urechi de șoarece etc.), acvila de munte, porumbelul de scorbură, ciocănitoarea de grădină, șoimul călător, ciocârlia de pădure, cucul, 6 specii de pești, broasca țestoasă de uscat, vipera cu corn (care este extrem de periculoasă), 22 de specii de nevertebrate precum cărăbușul, scorpionul, cosașul, greierul, fluturi etc. Iar dintre plantele întâlnite aici, amintim: talpa ursului, clopoțelul de munte, papucul doamnei, garofița de munte, laleaua pestriță, sânziana roșie, crinul de pădure, orhideea sau mândria zonei, pinul negru de Banat.
Cel mai cunoscut și căutat obiectiv turistic al Parcului Național Domogled-Valea Cernei este renumita stațiune balneo-climaterică Băile Herculane, una din cele mai vechi așezări umane din România, atestată documentar încă din secolul I d.Hr., din perioada Imperiului Roman, de când au fost descoperite și utilizate izvoarele termale, stațiune despre care Împăratul Austriei Franz Josef și soția acestuia, celebra “Sisi” spunea că “este cea mai frumoasă de pe continent, o prezență distinsă și încântătoare”. În afară de oportunitățile de tratare a afecțiunilor reumatice, cardio-vasculare, neurologice etc., cu apele minerale termale tămăduitoare conținând sulfuri, cloruri, bicarbonați etc, Băile Herculane oferă multiple posibilități de turism și culturalizare.
Astfel, pot fi vizitate monumente istorice precum Gara, construită în stil baroc în 1878 (fost palat de vânătoare al Împăratului Franz Josef), Ansamblul Cazino (incluzând fosta clădire a cazinoului, actualmente Muzeul de Istorie al orașului), Bisericile Schimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului, Grota Haiducilor (numită și Peștera Hoților), Izvorul lui Hercule, Apeductul și strada Romană, podurile de piatră și de fier peste râul Cerna, statuia lui Hercule etc. În funcție de timpul avut la dispoziție și posibilitățile fiecăruia, din Băile Herculane se pot face drumeții pe 20 de trasee omologate, către Cascada Vânturătoarea și Poiana Ciclovete, pe Cheile Țâșnei la Moara Dacilor și Stâna lui Oprescu sau pe “Traseul Elisabetei” (pe unde-i plăcea să se plimbe Împărătesei Sisi) ș.a. Pentru iubitorii de excursii mai lungi recomandăm una combinată cu croazieră pe Clisura Dunării (până la Orșova, aproximativ 20 de km, cu microbuzul, după care cu ambarcațiuni, până la Chipul lui Decebal și cazane, eventual cu vizită la Grota Veteranilor). Zona Parcului Național Domogled – Valea Cernei oferă și alte atracții turistice precum: Mănăstirea Tismana, Bisericile din lemn, monumentele istorice de la Balta, Podeni, Prejna ș.a., Ansamblul de mori din comuna Toplet și altele.
Ghid montan – Claudiu Sfetcu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro