ACASĂ / ARTICOLE / ROMÂNIA MARE / PICTORI ROMÂNI CONTEMPORANI EVIDENȚIAȚI DE FUNDAȚIA LITERAR-ISTORICĂ „STOIKA”

PICTORI ROMÂNI CONTEMPORANI EVIDENȚIAȚI DE FUNDAȚIA LITERAR-ISTORICĂ „STOIKA”

PICTORI ROMÂNI CONTEMPORANI EVIDENȚIAȚI DE
FUNDAȚIA LITERAR-ISTORICĂ „STOIKA”

Poporul român are din belșug oameni de artă cu mult deasupra submediocrității de prin alte părți. Prin paginile revistei „Independența Română – Independența prin cultură”, am încercat să interesez opinia publică și marea masă a degustătorilor de artă, cititori permanenți ai publicației, arătând lucruri și împliniri ale unor artiști plastici ce nu pot fi știute, pe care nu toți le pot realiza.
Artiștii plastici pe care i-am menționat în paginile revistei „Independența Română – Independența prin Cultură” au pășit triumfători peste pragul unui ideal de puritate. Preocupat să exprim cât mai plăcut vibrațiile de lumină, culoare și compoziție ale fiecăruia, poate, fără a supăra sau a crea motive de invidie profesională, inspirat sau neinspirat, am căzut în extreme, atașat fiind de artiști și de operele lor plastice.
La toți artiștii plastici apăruți în paginile revistei „Independența Română – Independența prin Cultură” s-a simțit necesitatea irezistibilă de a imortaliza colorat pe pânză, carton sau hârtie acea sfântă zbuciumare de care au fost cuprinși și călăuziți în fața frumuseții naturii înconjurătoare și sentimente inferioare într-un suflet, simțire și destin cu noblețea artei plastice. Departe de a fi fenomene supranaturale, colegii în ale artelor plastice despre care am scris rămân un spectacol fascinant, un discurs dincolo de cuvinte, o comunicare la nivelul simțurilor.
Lucrările plastice ale artiștilor nominalizați ne obligă să nu-i uităm, ci să-i rememorăm, să-i prețuim și să-i iubim, sunt opere de artă ale unor cizelatori de putere prețioase, care vor fi contemporane cu viitorul.

Prof. pictor VERGIL COJOCARU – COVER

 

101. Radu Dărângă. Iscusit iconar și restaurator de pictură bisericească. Paleta sa cromatică și compozițională trăiește pentru rafinament și lirism de invidiat, demn de toată lauda. Printre colecționari circulă butada: „N-ai Dărângă, ești un om sărac”, butadă susținută și de poetul George Canache, care afirmă și că Radu Dărangă este un important artist român al timpului.
102. Stela Vesa. Dominată de frenezia noului, țintește prin creația sa către valorile de fericire. Prin arta sa a obținut mai mult decât își propusese. Unele lucrări sunt concentrări ale basmelor realizate într-o armonie cu puterea sa de a transforma mersul în dans și vorbirea în cântec.
103. Iacob Costel. Artist vizual cunoscut în țară și peste graniță. Prin lucrările sale ce se află în colecții particulare, în SUA, Italia, Franța, Suedia, Luxemburg, Germania, artistul plastic atinge excelența. A beneficiat de burse, premii și aprecieri la superlativ.
104. Zoltan Lorencz. Naturalețea, comportamentul și talentul său sunt trei motive temeinice care îl saltă pe omul Zoltan Lorencz, ca artist, pe o mai înaltă treaptă a unei scări valorice în artele plastice. Esența și conținutul spiritual al artei sale place publicului iubitor de artă modernă.
105. Vasile Parizescu. Este generalul colecțiilor de artă, spirit voluntar și hotărât. „Totul am făcut cu pasiune: armata, știința, scrisul, pictura, colecționarea, dragostea de țară și familia”, spune artistul. Singura și adevărata răsplată a fost satisfacerea muncii sale. Pictura sa este răsplătită de public, prin frumoasele aprecieri ce se află scrise în jurnalul expozițiilor sale.
106. Valentin Tănase. Talentul cu care l-a hărăzit Dumnezeu și în urma studiului la UNARTE, prin munca și inteligența sa, lucrările de grafică, pictură, sculptură nu par a fi făcute de o mână de „om normal ca alți oameni” ci de cineva divin, ca om și cetățean, demn exemplu pentru mulți aleși ai Domnului.
107. Adriana Bădescu. Caracterizată de Octavian Barbosa drept „spirit analitic reflectiv”, pentru care realitatea vizibilă rămâne punctul de plecare pe tărâmul artei, ca ecou al sensibilității sale riguros determinate.
108. Gheorghe Gogescu. De mare valoare artistică și renumit curator a mai multor expoziții. Deține numeroase premii și distincții interne și internaționale. Novator în arta tapițeriei; ca pictor de șevalet, pentru generațiile viitoare și contemporani, este distinsul brand artistic made Gogescu Gheorghe.
109. Mihai Cătrună. Pictor, grafician, ilustrator, realizator de afișe, diplome, invitații. A ilustrat peste 35 de cărți de poezie. Pictura, „jertfa zidurilor”, pe lângă plăcuța cromatică, are o adâncă gândire.
110. Ion Iancuț. Explorator al teritoriului mitologic, înzestrat deosebit, pictor, îndeosebi sculptor. Descifrează fenomene simbolice și semnificative urmărind, prin penel și montaj, fețele și atitudinile personajelor.
111. Petru Damir. Figură jovială, cu privire deschisă și pătrunzătoare, de profesie medic, are capacitatea plastică și ușurința creatoare de a surprinde și imortaliza pe pânză esența lucrurilor în existența noastră cotidiană ca într-un spectacol sentimental viu.
112. Valentina Ionescu. Om de artă universal valabil. Atât în pictura, cât și în persoana sa, divinul a suflat cu harul său dumnezeiesc frumusețe, gingășie, armonie. Tablourile sale sunt dialoguri directe între culoare și desen, între artistul plastic și publicul admirator.
113. Ion Hultoană. În dorința lui Ion Hultuană de a picta nu va încolți niciodată „Floarea Neagră” a neîncrederii în formele propii. Este călăuzit de destinul său norocos, peste care Dumnezeu a insuflat talent, imaginație, forță de muncă și inteligență. Prin stilul său, a creat o adevărată școală de pictură.
114. Victoria Soare. Publicul a apreciat arta și pe artista Victoria Soare, care prin febra creației sale, reușește ca inima și judecata privitorului să fie vie. Picturile sale sunt o totalitate de cuvinte pictate cromatic pe pânză pentru a înveseli și îmbogăți privirea celui ce caută frumosul prin arta plastică.
115. Andreea Gheorghiu. Mintea artistei plastice Andreea Gheorghiu creează și luminează ca un „fulger roditor” care împodobește totul în lumina colorată superdimensionată cromatic. Timpul pe care îl petreci în preajma tablourilor și al artistei parcă lungește clipa până la o dimensiune fără de contur.
116. Cristina Țurlea. Cu îndemânarea dublei profesii, arhitect și artist plastic, doamna Cristina Țurlea gândește tot ceea ce face, practicând cu dezivoltură diferitele modalități de expresie ale limbajului plastic, deosebit de gingaș, spontan și chiar jucăuș.
117. Mircea Dumitrescu. Artist plastic, cadru didactic, membru corespondent al Academiei Române, rămâne în istoria artei plastice românești contemporane ca un simbol al prelucrării artistice a lemnului și deopotrivă grafician. Gravor cu disponibilități artistice deosebite. Multiplele activități în artă au înfluențat mult plastica.
118. Vasile Pop Negreșteanu. Un impact emoțional, ce reușește să comunice realități ce aparțin tuturor, prin tehnici brand propriu Negreșteanu. Realizator de artă monumentală, restaurare, pictură, sculptură. Lucrări ale sale de artă se află în muzeele în țară și străinătate.
119. Elena Borundel. Artist plastic foarte talentat, exigent și cu o subtilă cunoaștere a limbajului artistic pe care îl practică în pictură și în calitate de profesor expert în arta decorațiunilor interioare. Expoziții în țară și străinătate, pictura sacră a domnei Elena Borundel este un valoros exercițiu al privirii și credinței.
120. Ana Iacob. Arta sa plastică a fost recompensată cu premii și medalii acordate cu ocazia expozițiilor încredințate poetului Mihai Eminescu. Pentru artistă, arta sa plastică este satisfacerea muncii sale artistice, a fructificat efectele de cromatică, de formă, ale suprafeței realizând simbioza surprinzătoare, flori, Eminescu, Ștefan cel Mare.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (II)

100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (II) Poporul român are din belșug oameni de artă cu …

100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (I)

100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (I) Poporul român are din belșug oameni de artă cu …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: