ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / Povestea lui Tache Macri

Povestea lui Tache Macri

Povestea lui Tache Macri primul fotbalist român nominalizat pentru „Balonul de Aur”

Puțini iubitori ai fotbalului își amintesc, probabil de Dumitru Macri, zis Tache. Asta și prin prisma faptului că fostul fundaș al Rapidului a rupt cam de mult legăturile cu România, pe care a părăsit-o definitiv în vara anului 1986, după ce a fost dat afară din Ministerul Transporturilor, unde era angajat, pentru „vina” de a fi avut rude în străinătate. Totuși, Tache Macri rămâne o legendă a Rapidului, echipă al cărei tricou l-a îmbrăcat din 1949 și până la retragerea din activitate, în 1966, și al cărei căpitan a fost nu mai puțin de 14 ani. Mai mult, Macri a fost primul fotbalist român nominalizat pentru celebra distincție „Balonul de Aur” și convocat să facă parte dintr-o selecționată a Europei, unde, însă, n-a fost lăsat să ajungă de autoritățile comuniste.

Căpitan al Rapidului timp de 14 ani

Tache Macri s-a născut la data de 28 aprilie 1931, în București, din părinți de origine elenă. A început să practice fotbalul în 1947, la Flacăra Roșie, iar peste doi ani a ajuns la Rapid (echipa se numea pe atunci Locomotiva), unde a a rămas toată cariera de fotbalist, până în 1966. Mai mult, a purtat banderola de căpitan al formației de lângă șine nu mai puțin de 14 ani, din 1952 până în 1966! Deși a avut oferte de la alte cluburi, inclusiv din străinătate, a preferat să rămână în Giulești. „Atmosfera era fantastică! Filoti era omul care ne mobiliza pe toți și ne spunea că trebuie să nu dezamăgim milioanele de rapidiști. De aia nici nu am plecat de la Rapid, pentru că puteam să merg la Panathinaikos, că aveam rude în Grecia. Puteam să rămân în Anglia, în 1958, că am avut ofertă. Pentru Rapid am refuzat gradele celor de la Dinamo și Steaua și-mi pare bine că am hotărât asta, pentru că altfel cred că înnebuneam”, mărturisea Tache Macri într-un interviu publicat de „ziaruldesport.ro”. Un alt factor pentru care fostul fundaș a ales să nu părăsească Rapidul l-au constituit suporterii: „Erau extraordinari! Erau mii de scrisori care veneau la club săptămânal, nu exagerez, mii și mii. Nu erau e-mailuri ca azi, oamenii mai și făceau efort să le scrie și să le pună la Poștă. Pentru că majoritatea ajungeau la gunoi, din cauza unor conducători care habar nu aveau de spiritul Rapidului, i-am cerut poștașului să mi le aducă mie. Citeam ore în șir din ele, alături de Filoti și de ceilalți și asta ne motiva incredibil. Ne scriau femei, copii, oameni din închisoare. Rapidul era un fenomen și până în anii ’70 a fost de departe cea mai iubită echipă din țară”. Dumitru Tache Macri a adunat la Rapid 221 de meciuri și a marcat un gol. A bifat și 10 partide în tricoul echipei naționale a României, în perioada 1956- 1962. De remarcat faptul că în anul 1961 a fost printre fotbaliștii nominalizați pentru câștigarea prestigiosului trofeu „Balonul de Aur”, fiind primul român care s-a aflat într-o astfel de postură! Mai mult, tot în acel an a fost chemat să joace într-un meci dintre o selecționată a Europei și alta a lumii, dar autoritățile de atunci i-au reținut telegrama de selecționare.

„Executat” de securiști

După încheierea activității de fotbalist, Tache Macri a încercat o carieră în antrenorat. A pregătit o vreme echipa de tineret a clubului său de suflet, Rapid, a ajuns apoi la CFR Timișoara, a antrenat și formația de seniori a Rapidului și a fost chiar și selecționer al naționalei Algeriei. „În perioada comunistă, am terminat un curs de antrenori profesioniști la Coverciano, pe care mi l-a plătit sora mea, fără să știe securiștii de atunci. Alături de Costică Cernăianu, am realizat cea mai mare performanță a fostbalului românesc, în opinia mea, locul 3 la Campionatul Mondial de tineret, în 1981, când Gabor a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului final… Algerienii m-au introdus în istoria fotbalului lor, pentru ce am făcut acolo. M-au invitat cei de la Federația Algeriană, după 35 de ani, să particip la o ceremonie festivă și un meci caritabil. Au venit foștii mei fotbaliști, unii de la sute de km distanță doar ca să mă revadă și să-mi mulțumească pentru că i-am ajutat. A fost un moment fantastic”, a povestit Macri, în interviul publicat de „ziaruldesport.ro”. După ce a mai pregătit și controversata echipă FC Olt Scornicești (aflându- se pe bancă la celebrul meci câștigat cu 18-0 în fața celor de la Electrodul Slatina, în urma căruia formația din localitatea natală a lui Nicolae Ceaușescu a promovat în Divizia B), Dumitru Macri a ales să plece definitiv din România în iulie 1986. „Mau executat, m-au dat afară de la Ministerul Transporturilor, pentru că am rude în srtrăinătate, în Grecia și în Noua Zeelandă. Au venit ăștia de la Securitate și au ordonat să mă demită! Uitaseră că reprezentasem România. Am plâns trei nopți, iar a patra zi am plecat din țară… Una dintre cele mai mari dezamăgiri le-am trăit după un turneu în Turcia, când am câștigat o plachetă cu numele meu și data nașterii și un securist mi-a confiscat-o, spunând că e bun național și că țara are nevoie de ea, nu eu”, a precizat fosta glorie a Rapidului, în cadrul interviului menționat.

La aproape 90 de ani, pe care îi va împlini pe 28 aprilie, Dumitru Tache Macri trăiește în prezent la Paris, împreună cu fiul său. Peluza din sud a noului stadion din Giulești va purta numele celui care a fost timp de 14 ani căpitanul Rapidului…

Mugur Băileșteanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


1 comentariu

  1. Buna ziua, as dori sa postez acest articol despre Tache Macri pe FB in grupurile suporterilor rapidisti. Bineinteles cu precizarea sursei si link catre aceasta.
    Va multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: