Când spun Raluca Gabriela Smarandache, spun poezie și spun Școala Gimnazială nr. 108, Sector 4, București. Pasiunea ei, despre care mi-a povestit imediat ce neam cunoscut, este să scrie poezie. O fascinează lumea scriitorilor, a cuvintelor și a rimelor. Explorează tot universul ei și apoi, așterne în versuri, toate trăirile și emoțiile, trecute prin sufletul unui copil pur. Poveștile Ralucăi, o carte de debut, muncită în echipă, cu implicarea Prof. Florina Țîrdei, Asociația Mihai Eminescu Luceafărul, al cărei președinte sunt și familiei Ralucăi.
O carte ilustrată cu desenele colegilor de clasă, care și-au făcut timp, au citit poemele și le-au transpus în imagini, așa cum au perceput ei mesajul versurilor. Tot împreună am oferit astăzi, tuturor celor prezenți la eveniment, momente de bucurie, muzică, poezie și dans, într-un festival al bucuriei și inocenței. A fost un eveniment cu invitați din partea Inspectoratului Școlar Sector 4, Codruța Vitan- Inspector pentru Management instituțional, Corina Bâlbâie – Inspector școlar pentru Învățământul primar și Ștefania Ciobanu – Inspector școlar de Limba și literatura română din partea Inspectoratului Școlar București.
Un moment special a fost declarația mamei, adresată autoarei, în care și-a exprimat toată dragostea, recunoștința și fericirea de a fi mama unui copil minunat. Scriitorii prezenți, Rodica Elena Lupu, scriitor și textier, Florian Laurențiu Stoika, scriitor – Președinte Fundația Literar Istorică Stoika, Doina Bârcă, poet, secretar literar al Fundației literaristorice Stoika, Grigore Curcanu, poet – Președintele Cenaclului ”Dor de infinit”, Maria Niculescu, poet și traducător, Alice Ileana Gitan, poet, Director Grădinița Ciupercuța, Marilena Dumitrescu – Enescu, poet, Maria Drăguța Ecaterina, poet, educator Grădinița Ciupercuța au vorbit despre carte, autor, lectură, dragostea pentru scris și promovarea elevilor talentați.
Florian Laurențiu Stoika a vorbit despre promovarea elevilor în revista ”Independența Română, Independența prin cultură”, despre nevoia de a identifica și valorifica talentul elevilor. La finalul evenimetului a oferit, împreună cu poeta Doina Bârcă, câteva numere ale revistei cadrelor didactice prezente și colegilor autoarei. Așa cum am scris în prefața cărții, autoarea ”…a pornit la drum fără să studieze, din pasiune pentru literatură și lectură.
Poeziile ei sunt simple, reale, sincere și ne demonstrează capacitate unui copil de a combina pasiunea cu visele”. Cu un limbaj copilăresc, simplu, după reguli personale, poeziile autoarei sunt mesaje de iubire pentru mamă și familie, oferindu-ne prin versuri emoția și bucuria care ne fac să simțim că este cel mai norocos copil din lume, pentru că are o mamă și o familie frumoasă. Scris într-un stil naiv, copilăresc, așa cum scrie un școlar, poemul ”Tabăra” care are 150 de strofe, este un dialog al autoarei cu cititorii, după ce a experimentat pentru prima oară aceste trăiri.
Când am cunoscut-o pe Raluca, aceasta mi-a mărturisit că îl adoră pe Eminescu, dar și-a dorit să scrie un poem mai mare decât ”Luceafărul” și așa s-a întâmplat. Cele 150 de strofe curg ușor, cronologic, versurile simple reușind să dezvăluie o poveste copilărească, așa cum a fost văzută prin ochii copilului Raluca. Rimele și muzicalitatea versurilor te introduc în lumea fascinantă a muntelui, a aventurilor din taberele copilăriei, din care am plecat, fiecare dintre noi, cu amintiri de neuitat. Nu a uitat să-și exprime admirația în versuri și pentru Marele poet, Mihai Eminescu, pe care îl prezintă ca un poet minunat și adorat, comparând creația sa cu primăvara, anotimpul renașterii. Oferă aceeași importanță în versuri portului popular, obiceiurilor românești, orașului în care locuiește și naturii cu toate comorile ei, animale și anotimpuri.
Plecând parcă în minte cu ceea ce spunea Lucian Blaga, ”Copilăria este inima tuturor vârstelor”, gazda noastră, moderator și organizator al evenimentului, Director Florina Țîrdei, în echipă cu elevii școlii și cadrele didactice, au creat pentru noi, cei prezenți, un Univers de basm, sărbătorind bucuria de a fi împreună și de a onora un scriitor la debut, de doar 10 ani, pe Raluca Gabriela Smarandache, elevă în clasa a IV-a. Surpriza de final a evenimentului a fost Dl. Stelian Necșoi, profesor, scriitor, cantautor și pictor, care a creat un moment muzical împreună cu elevii școlii, reamintindu-ne refrene vechi, despre copilărie. Felicitări Școlii Gimnaziale nr. 108 Sector 4 pentru clipe de poveste, lacrimi de bucurie, emoții și trăire printre cuvinte, versuri și poezie! Felicitări pentru ceea ce faceți și pentru modul în care valorizați elevii acestei școli!
Maria Petrescu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro